14 φορές εξήγγειλαν το Ταμείο κατά της Φτώχειας

Πρώτη αναφορά στο Ταμείο, στην ενημέρωση για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας Ενημέρωση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη για τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για το Ταμείο Ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης Δήλωση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, στην παρουσίαση των νέων υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Προγραμματικές δηλώσεις για την οικονομία...

14.3.2007
Πρώτη αναφορά στο Ταμείο, στην ενημέρωση για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας 8.8.2007
Ενημέρωση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη για τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για το Ταμείο 8.9.2007
Ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης 19.9.2007
Δήλωση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, στην παρουσίαση των νέων υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών 30.9.2007
Προγραμματικές δηλώσεις για την οικονομία 1.10.2007
Παρουσίαση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2008 3.10.2007
Συνάντηση του κ. Γ. Αλογοσκούφη με τον νομπελίστα Μοχάμαντ Γιούνους, ιδρυτή της «Τράπεζας των φτωχών». 17.10.2007
Παρουσίαση του σχεδίου νόμου για το Ταμείο 28.11.2007
Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα το Ταμείο 6.12.2007
Το σχέδιο νόμου στη Βουλή 17.12.2007
Δήλωση του κ. Γ. Αλογοσκούφη στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους για το τέλος του έτους 10.1.2007
Σε συνέντευξη για τις προτεραιότητες του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της περιόδου 2007-2010 27.2.2007
Σε συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου 3.6.2007
Σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο μετά τη συνεδρίαση του Εco/Fin

Δ εκατέσσερις φορές από τον Μάρτιο του 2007 η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη δημιουργία του Ταμείου κατά της Φτώχειας, αλλά ως σήμερα Ταμείο ακούμε και Ταμείο δεν βλέπουμε…

Η πρώτη εξαγγελία, για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής όπως ονομάστηκε, έγινε τον Μάρτιο του 2007, την εποχή που το Μέγαρο Μαξίμου συζητούσε τα σενάρια για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η συνέχεια, όπως φαίνεται και στον πίνακα (τα στοιχεία είναι από την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας), είναι γνωστή. Τον περασμένο Αύγουστο ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης παρουσίασε αναλυτικά πώς θα λειτουργεί το Ταμείο και πώς θα χρηματοδοτηθεί. Τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής παρουσιάζοντας το πακέτο των κοινωνικών παροχών μίλησε με θέρμη για το Ταμείο κατά της Φτώχειας.

Και στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στο Ταμείο άλλες 11 φορές ως προχθές που το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Εco/Fin) κατέληξε στην απόφαση ότι χρειάζονται μέτρα προστασίας των φτωχών που πλήττονται από το «πληθωριστικό σοκ». Είναι προφανές ότι για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία επιστρατεύει το μέτρο αυτό για να αναδείξει την κοινωνική ευαισθησία της. Μόνο που σήμερα ομολογεί ότι δεν έχει τα χρήματα, τους πόρους, για να στηρίξει το Ταμείο-«φάντασμα», το οποίο ούτε καν έχει συσταθεί.

Είναι προφανές ότι, πέραν των αναγκών της κυβερνητικής προπαγάνδας, οι ανάγκες μεγάλων ομάδων του πληθυσμού είναι τεράστιες. Οι επίσημες έρευνες δείχνουν ότι το 20% των Ελλήνων προσπαθεί να επιβιώσει με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, που προσδιορίζεται στα 450- 500 ευρώ τον μήνα. Χιλιάδες νέοι, μακροχρόνια άνεργοι, συνταξιούχοι, υπερήλικες και μονογονεϊκές οικογένειες όχι μόνο βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, αλλά ζουν στη φτώχεια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.