«Ο Χριστόδουλος Ξηρός το πιθανότερο είναι να μένει σε κατοικία στην Αθήνα και να έχει υποστήριξη από αντιεξουσιαστές που έχουν επαφή με τους «Πυρήνες». Εχουμε ελέγξει πληροφορίες ότι μεταμφιέζεται σε ιερέα ή χρησιμοποιεί άλλες μεταμφιέσεις, χωρίς ωστόσο να το επιβεβαιώσουμε. Οι κινήσεις του είναι ιδιαίτερα περιορισμένες αλλά κάνουμε ειδικό σχεδιασμό για τον εντοπισμό του. Φοβόμαστε όμως μια πιθανή επανεμφάνισή του με ένοπλη επίθεση, σαν αυτή που σχεδίαζε με την αποστολή βόμβας-μαμούθ στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας. Υπήρξε τεράστιο λάθος με τη φυγή του πριν από έναν χρόνο και όχι μόνο από τους υπευθύνους των φυλακών Κορυδαλλού και το περιβόητο «ρεβεγιόν». Για αυτούς έχουν υπάρξει ποινές μερικών μηνών αργίας και έχουν σχεδόν όλοι επανέλθει στις θέσεις τους. Μας έχει προβληματίσει όμως από την αρχή το γεγονός ότι δεν επετηρείτο στη διάρκεια της αδείας του».
Αυτό επεσήμανε μιλώντας στο «Βήμα» υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διαφυγή του 57χρονου πρώην μέλους της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού, την Πρωτοχρονιά του 2014, ύστερα από μια «αποχαιρετιστήρια» γιορτή στην Α’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού με αντιεξουσιαστές, κρατουμένους για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Με την έβδομη άδεια που είχε πάρει –από τον Δεκέμβριο του 2012 –μετέβη στη Θεσσαλονίκη και ύστερα με τη βοήθεια συγγενών του ταξίδεψε στην Αθήνα, όπου χάθηκαν τα ίχνη του.
Για το πρωτοχρονιάτικο «ρεβεγιόν» Ξηρού – «Πυρήνων» έγινε έρευνα των δικαστικών αρχών. Στο πλαίσιο αυτής σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατέθεσαν ότι «ο συγκεκριμένος κρατούμενος επανειλημμένως εξερχόταν της 5ης Πτέρυγας για διαφορετικούς είναι αλήθεια λόγους, πολλές φορές όμως από αυτές με προορισμό την Α’ Πτέρυγα. Αυτό τελούσε σε απόλυτη γνώση και έγκριση όχι απλώς μερίδας αλλά του συνόλου των βαθμοφόρων του καταστήματος αρχιφυλάκων και υπαρχιφυλάκων».
Στη συνέχεια μετατέθηκαν τρία μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου των φυλακών, για τους οποίους εκκρεμεί η ποινική διαδικασία. Ο ένας εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκε, ενώ ένα άλλο μέλος επέστρεψε σε διευθυντική θέση σε άλλο τμήμα των φυλακών Κορυδαλλού.
Σε οκτώ σωφρονιστικούς υπαλλήλους επιβλήθηκαν τετράμηνες αργίες και έχουν επιστρέψει στα πόστα τους, ενώ ποινικές διαδικασίες –πέρα από τα μέλη του Συμβουλίου που «διευκόλυναν» με τις λανθασμένες κινήσεις τους τον Χριστόδουλο Ξηρό –εκκρεμούν και για δύο εκτελούντες χρέη αρχιφύλακα.
Λάθη της Αντιτρομοκρατικής
Ωστόσο μια άλλη πτυχή της υπόθεσης απασχολεί ακόμη και σήμερα υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που καταλογίζουν «λάθη στην Αντιτρομοκρατική και όχι μόνο γιατί δεν επιτηρούσε τον Χριστόδουλο Ξηρό στις μετακινήσεις του στη Θεσσαλονίκη αλλά και γιατί αγνοούσε τα τεκταινόμενα στις φυλακές Κορυδαλλού και τις επαφές του με τους «Πυρήνες»».
Μόλις έγινε γνωστή η εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, μέλη των «Πυρήνων» ανήρτησαν κείμενο όπου ανέφεραν ότι «ο αντάρτης πόλης Χριστόδουλος Ξηρός διασχίζει αμετανόητα τη χώρα της ελευθερίας. Μια χώρα μακρινή για εκείνους που λησμόνησαν την επίθεση και λύγισαν από την ελπίδα μιας αλλαγής δίχως να βάλουν τα δικά τους χέρια στη φωτιά».
Στις 21 Ιανουαρίου 2014 αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο βίντεο του 57χρονου φυγά με υβριστικές και απειλητικές αναφορές. Στο βίντεο ο Ξηρός εμφανιζόταν με φόντο τις φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα, του Γεώργιου Καραϊσκάκη, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Αρη Βελουχιώτη και δήλωνε ότι «πήρα για άλλη μία φορά την απόφαση να βροντήξω ξανά το αντάρτικο τουφέκι ενάντια σε αυτούς που μας κλέψαν τη ζωή και πούλησαν τα όνειρά μας για να βγάλουν κέρδος».
Λίγες ημέρες μετά την εξαφάνισή του ο Χριστόδουλος Ξηρός αλλά και ο άφαντος τότε Νίκος Μαζιώτης –συνελήφθη το καλοκαίρι του 2014 στο Μοναστηράκι -, η Πόλα Ρούπα και οι δράστες της δολοφονίας των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο επικηρύχθηκαν με 4 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η βόμβα στην Ιτέα
Στις 29 Απριλίου 2014 εντοπίστηκε από αστυνομικούς του ΑΤ Ιτέας βόμβα-δέμα με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης που μπορεί, αν εκρήγνυτο, να σκότωνε έξι αστυνομικούς αλλά και πολίτες που ήταν εκείνη την ώρα στο Τμήμα.
Ως αποστολέας εμφανιζόταν η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τρία 24ωρα αργότερα την ευθύνη της επίθεσης –με αφορμή τον θάνατο του Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας –ανέλαβε η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», όπου σε προκήρυξή της ανέφερε: «Δυστυχώς για άλλη μία φορά η τύχη μάς γύρισε την πλάτη».
Στον εκρηκτικό μηχανισμό ανιχνεύθηκε δείγμα DNA του 57χρονου Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος ωστόσο δεν εμφανίστηκε από τότε με νέο χτύπημα –όπως εξάλλου και η «Συνωμοσία» -, παρά τις εξαγγελίες «για εντυπωσιακή επανεμφάνισή της με αλλαγές πρακτικών επιθέσεων».
HeliosPlus