Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), 58%-60% των γεννήσεων στην Ελλάδα πραγματοποιούνται με καισαρική τομή, τη στιγμή που το προτεινόμενο ποσοστό από τον ίδιο φορέα κυμαίνεται στο 10%-15%.

Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα νούμερα (ο αντίστοιχος μέσος όρος υπολογίζεται σε 21% για όλον τον κόσμο και 25,7% για την Ευρώπη), ενώ μόλις το 1% των γυναικών στη χώρα μας επιλέγει τον απολύτως φυσικό τοκετό. Είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στο φαινόμενο, με τον κυριότερο να είναι η ελλιπής ενημέρωση και η περιορισμένη πρόσβαση των γυναικών σε στοιχεία σχετικά με τον φυσικό τοκετό.

Μία νέα πρωτοβουλία δύο αφοσιωμένων και αποφασιστικών γυναικών, της Εριέττας Κούρκουλου-Λάτση και της Κατερίνας Γεωργακούλα, έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα. Ο λόγος για το The Birth Center, το πρώτο Ανεξάρτητο Κέντρο Φυσικού Τοκετού στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του την άνοιξη του 2025 και είναι μια πρωτοβάθμια δομή υγείας που προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη φροντίδα, δίνοντας στις γυναίκες την επιλογή να γεννήσουν με φυσικό τοκετό εντός ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, βιώνοντας την εμπειρία όπως την ονειρεύονται.

Ενδυνάμωση και σεβασμός

Τη φιλοσοφία, τη λειτουργία, τη συμβολή που επιθυμεί να έχει το νέο Κέντρο, καθώς και το όραμα κάθε γυναίκας να γεννά με σεβασμό, ανέπτυξαν οι δύο συνιδρύτριες στο πλαίσιο εκδήλωσης, παρουσία εκπροσώπων της μαιευτικής, ιατρικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, γυναικών και συνεργατών του Κέντρου, με πρώτη την κυρία Κούρκουλου να δηλώνει: «Ο στόχος του Κέντρου μας δεν είναι κάθε γυναίκα να γεννήσει στο νερό, ούτε να μειώσουμε εκείνες που από επιλογή αποφασίζουν να φέρουν το παιδί τους στον κόσμο στο περιβάλλον ενός μαιευτηρίου.

Στόχος είναι το Κέντρο μας να αποτελέσει ένα hub ενημέρωσης και ενδυνάμωσης κάθε εγκύου έτσι ώστε, όπου και όπως και να επιλέξει να γεννήσει, να έχει τις γνώσεις που χρειάζεται για να απαιτήσει τον σεβασμό που της αναλογεί, διεκδικώντας τα δικαιώματά της σε ένα σύστημα που τη θεωρεί παθητικό δέκτη και όχι ενεργό παράγοντα στον ίδιο της τον τοκετό».

Στη συνέχεια η κυρία Γεωργακούλα, η οποία είναι μαία και διευθύνουσα σύμβουλος του The Birth Center, ανέφερε σχετικά: «Το όραμά μας είναι απλό και βαθιά ανθρώπινο: να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες. Επιθυμία μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάθε γυναίκας να γεννά με σεβασμό. Με γνώση και αγάπη δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου κάθε γυναίκα θα νιώθει ελεύθερη, σίγουρη και ασφαλής να φέρει στον κόσμο το παιδί της με τον τρόπο που εκείνη επιθυμεί. Μαζί με τις έμπειρες μαίες και μαιευτές μας θα υποστηρίξουμε όλες τις γυναίκες και τις οικογένειές τους. Το The Birth Center ετοιμάζεται να καλωσορίσει με χαρά και αφοσίωση μια νέα πραγματικότητα για τη μαιευτική φροντίδα στη χώρα μας».

Παράλληλα, φιλοξενήθηκε συζήτηση μεταξύ εξειδικευμένων επαγγελματιών από τον χώρο της μαιευτικής και της υγείας. Η ενδυνάμωση των γυναικών στον τοκετό, η σημασία της επιλογής, η μαία ως επαγγελματίας υγείας, η συνεργασία ως ένωση οράματος και δυνάμεων και η διασφάλιση ποιότητας και ασφάλειας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο του MEGA Αναστασία Γιάμαλη.

Στο πάνελ συμμετείχαν η Ελευθερία Δημοπούλου, μαία, πρόεδρος του Σωματείου «Ευτοκία», η Ειρήνη Πλατσά, μαία, MSc επικεφαλής διασφάλισης ποιότητας, συνιδρύτρια και μέλος ΔΣ του Ελληνοβρετανικού Συλλόγου Μαιών, και ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής, Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΛΗΤΩ.

Παράλληλα, προβλήθηκε μήνυμα από τη διεθνώς αναγνωρισμένη ειδικό στον τομέα του φυσικού τοκετού, δρα Λουτσία Ρόκα-Ιχενάτσο, επίκουρη καθηγήτρια και διευθύντρια του προγράμματος Global Maternal Health MSc του τμήματος Midwifery στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο του Midwifery Unit Network και Lead MUSA-Framework. Η κυρία Ρόκα μέσα από το έργο της έχει συνεισφέρει στην ίδρυση και επιτυχή λειτουργία Κέντρων Φυσικού Τοκετού σε πολλές χώρες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ποιοτικής φροντίδας για τις μέλλουσες μητέρες.

Ακόμη, το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαρτυρίες γυναικών, ενώ στον χώρο φιλοξενήθηκε pop up έκθεση φωτογραφίας που αποτύπωνε τη βαθιά εμπειρία του φυσικού τοκετού.

Φροντίδα και ασφάλεια

Oι μαίες και οι μαιευτές αποτελούν την καρδιά του The Birth Center, το οποίο θα λειτουργεί σύμφωνα με το μαιοκεντρικό μοντέλο φροντίδας, θεμέλιο του οποίου αποτελούν η γνώση και η προάσπιση της φυσιολογίας. Οι μαίες και οι μαιευτές θα ενώνονται σε ένα κοινό όραμα, το οποίο είναι η προώθηση του φυσικού τοκετού, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στη μαιευτική φροντίδα και δίνοντας τη δυνατότητα στις μέλλουσες μητέρες να ζήσουν τη δική τους ξεχωριστή ολοκληρωμένη εμπειρία τοκετού, βάζοντας στο επίκεντρο τις επιθυμίες, τις ανάγκες τους και την ασφάλεια επιτόκου και νεογνού.

Βασικός πυλώνας είναι η ολιστική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τη σωματική, ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική υποστήριξη κάθε γυναίκας, αναγνωρίζοντας και αγκαλιάζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις επιθυμίες και τη μοναδικότητά της. Θα παρέχεται εξατομικευμένη μαιευτική υποστήριξη, με στόχο την προώθηση της συναισθηματικής ευεξίας στην περιγεννητική περίοδο. Μεταξύ άλλων, θα λαμβάνει υπ’ όψιν παραμέτρους όπως προηγούμενες εμπειρίες, το οικογενειακό περιβάλλον, τη σχέση με τον/τη σύντροφο.

Αν και στο νέο Κέντρο ο τοκετός θα αντιμετωπίζεται ως ένα φυσιολογικό γεγονός, που σημαίνει ελαχιστοποίηση των παρεμβάσεων σε όλο το φάσμα της μητρότητας, θα παρέχεται άμεσα η απαιτούμενη ιατρική ειδικότητα όταν αυτό θα κρίνεται απαραίτητο, διασφαλίζοντας την ομαλή και έγκαιρη μετάβαση στην Κλινική ΛΗΤΩ.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η μαία παραμένει στο πλευρό της επιτόκου, υποστηρίζοντάς τη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, και συνεργάζεται με τους άλλους επαγγελματίες υγείας. Τέλος, η όλη διαδικασία θα λαμβάνει χώρα σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και θα εφαρμόζονται πρωτόκολλα βασισμένα σε διεθνείς και εθνικές οδηγίες συμβατές με τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των Κέντρων Φυσικού Τοκετού, όπως ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία.