Πώς φθάσαμε στον «μαγικό αριθμό» των 80 βουλευτών

Η μάχη για τη συγκέντρωση των 80 βουλευτών, σε σύνολο 120, ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής. Αρχικά, η συνεδρίαση της Βουλής της πΓΔΜ ήταν να αρχίσει το μεσημέρι. Κατόπιν μεταφέρθηκε για τις 16.00 (ώρα Ελλάδος), προτού η έναρξή της μετατεθεί για τις 22.00 (όταν και πάλι σημειώθηκε καθυστέρηση). Τελικώς, λίγο μετά τις 23.00 ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Ζάεφ συγκέντρωσε τους 80 βουλευτές που ήθελε στο σύνολο των 119 που ψήφισαν. Το VMRO-DPMNE ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία όμως ήταν απλώς για τυπικούς λόγους. Τελικώς, οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης άλλαξαν στρατόπεδο. Πρόκειται για τους Ελιζαμπέτα Κάντσεφσκα-Μίλεσκα (πρώην υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι), Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ (οι δύο τελευταίοι βρίσκονταν σε κατ’ οίκον κράτηση για τα γεγονότα στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ τον Απρίλιο του 2017 και την τελευταία εβδομάδα αφέθησαν ελεύθεροι), Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα-Σταρόβα, Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς. Σε πρόσφατο δημοσίευμά του «Το Βήμα» είχε αναφερθεί συγκεκριμένα σε αρκετά από τα εν λόγω ονόματα.
Ενδιαμέσως, είχε εκτυλιχθεί ένα απίστευτο παρασκήνιο, το οποίο όμως υπήρξε οργιώδες καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση Ζάεφ είχε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής καταφέρει να προσεγγίσει έναν κρίσιμο αριθμό βουλευτών του VMRO-DPMNE, αλλά ο «μαγικός αριθμός» των 80 δεν είχε συγκεντρωθεί. Πηγές τόσο από τα Σκόπια όσο και από τις Βρυξέλλες, όπου πολλοί νατοϊκοί και κοινοτικοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν με αγωνία τις εξελίξεις, παραδέχονταν ότι από την πληροφόρηση που είχε η κυβέρνηση της πΓΔΜ γνώριζε ότι της έλειπαν ένα ή δύο βουλευτές ώστε να θέσει το αίτημα έναρξης της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης σε ψηφοφορία. Η ατμόσφαιρα «μύριζε μπαρούτι» και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι κυκλοφορούσε νευρικός στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη είχαν αρχίσει να κάνουν σκέψεις για την πιθανότητα προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.
Οι πιέσεις έδιναν και έπαιρναν, με στελέχη του VMRO-DPMNE, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, να καταγγέλλουν απειλές και εκβιασμούς, ενώ φυσικά ουδείς μπορούσε να πάρει απολύτως «τοις μετρητοίς» τη σχετική διάψευση του εκπροσώπου Τύπου του Ζόραν Ζάεφ μέσα σε αυτό το κλίμα. Η κυβέρνηση της πΓΔΜ είχε άλλωστε αποφασίσει, από την πρώτη στιγμή, να κινηθεί «απομονώνοντας» συγκεκριμένους βουλευτές που δεν ανήκαν στον στενό πυρήνα του VMRO-DPMNE και οι οποίοι θεωρούνταν ευκολότεροι στόχοι. Δεν ενεπλάκη ποτέ σε απευθείας επαφές με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίσκοφσκι, ώστε να μην τον νομιμοποιήσει ως συνομιλητή, αλλά και επειδή γνώριζε ότι δεν υπήρχε περίπτωση συμβιβασμού. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο κ. Μίσκοφσκι διέγραψε και τους οκτώ αποσκιρτήσαντες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.