Αντωνιάδου Μαρία Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, συντάκτρια του «Βήματος»

«Το Βήμα» στον επόμενο αιώνα του

Η συνεχής και αδιάλειπτη έκδοση μιας εφημερίδας για έναν αιώνα είναι ένα σπάνιο επίτευγμα. Παράλληλα, «Το Βήμα» κατέχει την κεντρική θέση και είναι σημείο αναφοράς για τον ελληνικό Τύπο. Μέσα από τις στήλες του έχουν εκφράσει τις απόψεις του οι κορυφαίοι της πολιτικής, επιστημονικής, πολιτιστικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας. Τις σελίδες του επέλεξαν για να προβούν σε σημαντικές ανακοινώσεις, στην παρουσίαση των προγραμμάτων τους, στην επιλογή των στόχων τους όλοι οι πρωθυπουργοί αλλά και οι σημαντικοί υπουργοί των κυβερνήσεων της χώρας. Με τα ένθετα της εφημερίδας για την επιστήμη οι αναγνώστες κατανόησαν δύσκολες έννοιες και τους δόθηκε η δυνατότητα να πληροφορηθούν τις τελευταίες εξελίξεις. Στον πολιτιστικό τομέα οι κορυφαίοι της διανόησης και όλων των τεχνών μπόρεσαν να παρουσιάσουν το έργο τους και τις απόψεις τους, ενώ η τεράστια σε αριθμό τίτλων βιβλιοκριτική άνοιξε νέους ορίζοντες και έφερε σε επαφή το μεγάλο αναγνωστικό κοινό με πλήθος σημαντικών ξένων και όλων των ελλήνων συγγραφέων.

Πάνω από όλα, όμως, το πιο σημαντικό για εμάς τους δημοσιογράφους είναι, ιδιαίτερα όσοι είχαμε την τύχη να είμαστε εδώ από τη νεαρή μας ηλικία, ότι αποτελούμε μέρος και συνέχεια της σχολής του «Βήματος». Ο Δημήτριος Λαμπράκης, ξεκινώντας το 1922, συγκέντρωσε δίπλα του μια πολύ ισχυρή ομάδα ανθρώπων. Αναφέρω ενδεικτικά: Γεώργιος Ρούσσος, Αλέξανδρος Διομήδης, Εμμανουήλ Τσουδερός, Κωνσταντίνος Ρέντης με αρχισυντάκτη τον Γεράσιμο Λύχνο, κορυφαίο δημοσιογράφο και αργότερα πολιτικό και μεγάλο ευεργέτη της ΕΣΗΕΑ.

Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε πιστά τόσο από τον ίδιο όσο και από τους διαδόχους του. Οι κορυφαίοι κάθε εποχής θα αρθρογραφούσαν στο «Βήμα» και η άσκηση της δημοσιογραφίας στη συγκεκριμένη εφημερίδα δεν θα ήταν μια απλή υπόθεση. Οι απαιτήσεις ήταν και είναι τεράστιες.

Οπως η εφημερίδα κατέχει την πρώτη θέση, πρέπει κι εσύ να είσαι πρωταθλητής στον τομέα σου. Εξάλλου, οι μεγαλύτεροι, τα ιερά τέρατα της δημοσιογραφίας που κάθε μέρα συναντάς και που δειλά-δειλά θα αποκτήσεις σχέσεις μαζί τους, σου δείχνουν τον δρόμο.

Δεν μπορείς να τους φτάσεις αλλά και μόνο η παρουσία τους σε αναγκάζει να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου. Αλλωστε δεν είσαι απλά δημοσιογράφος. Είσαι δημοσιογράφος στο «Βήμα».

«Το Βήμα» συμπληρώνει εφέτος 100 χρόνια ζωής. Στη διαδρομή αυτή η χώρα μας πέρασε δικτατορίες, διχασμούς, Κατοχή, εμφύλιο πόλεμο. Η εφημερίδα άντεξε.

Οι κορυφαίοι κάθε εποχής θα αρθρογραφούσαν στο «Βήμα» και η άσκηση της δημοσιογραφίας στη συγκεκριμένη εφημερίδα δεν θα ήταν μια απλή υπόθεση. Οι απαιτήσεις ήταν και είναι τεράστιες.

Παραδόξως έδειξε να κλυδωνίζεται κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης Δημοκρατίας που έχει γνωρίσει ο τόπος μας. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή ήταν οι εργαζόμενοι που την κράτησαν ζωντανή με έναν τεράστιο προσωπικό αγώνα, αποδεικνύοντας γιατί η εφημερίδα αυτή δεν μοιάζει με καμία άλλη. Ο αγώνας αυτός ήταν πετυχημένος. Αλλοι, δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν. Ηδη από το 2017 η εφημερίδα έχει αγκυροβολήσει σε απάνεμο λιμάνι. Εχει εξυγιανθεί οικονομικά και με βιώσιμα οικονομικά μπορεί να αφιερωθεί αποκλειστικά στο έργο της πληροφόρησης του αναγνωστικού κοινού σύμφωνα με τις αρχές δεοντολογίας του επαγγέλματος, αποκρούοντας τις ψευδείς ειδήσεις και τον εντυπωσιασμό που μας κατακλύζουν. Αυτή είναι η παράδοσή μας και οι αρχές πάνω στις οποίες θα συνεχίσουμε στον δεύτερο αιώνα της εφημερίδας.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ