Η δημοσιονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας έθεσε σε περιδίνηση το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, δοκίμασε σκληρά την ελληνική κοινωνία και τελικά διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο υποχρεώσεων, στο οποίο θα πρέπει να ανταποκριθούν η ελληνική Πολιτεία και οι επιχειρήσεις της χώρας. Οι κρίσεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν ότι οι έννοιες της ανθεκτικότητας και της συνέχειας οφείλουν να βρίσκονται στον πυρήνα της προσπάθειας για μετασχηματισμό της οικονομίας μας, αλλά και της επιχειρηματικότητας.
Μας αρέσει να σκεφτόμαστε περίπλοκα συστήματα και πώς αυτά μπορούν να αλλάξουν. Τείνουμε, όμως, να ξεχνάμε ότι αυτά ταλαντώνονται μέσα σε μία δεδομένη σταθερή κατάσταση, ακολουθώντας τακτικά πρότυπα αλλαγής, σταθερότητας και επιστροφής. Είναι όπως ένα άτομο που προσπαθεί να αλλάξει, αλλά επιστρέφει σε χαρακτηριστική – αν και ελαφρώς διαφορετική – συμπεριφορά. Οι συνήθειες και οι συμπεριφορές, όταν αποκρυσταλλωθούν, δύσκολα μεταβάλλονται.
Πώς, λοιπόν, απαντούμε σε αυτό το «παράδοξο»; Πώς αποφεύγουμε λάθη του παρελθόντος; Αναζητώντας συνεχώς νέες προκλήσεις, θέτοντας υψηλότερους στόχους και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα στην προώθηση της αλλαγής.
Οταν το 2019 είχα την τιμή να αναλάβω τα ηνία της Alpha Bank, μιας Τράπεζας με μακρά ιστορία, αλλά και βαθύ αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία, μου ήταν σαφές πως το ταξίδι μετασχηματισμού μας θα ξεκινούσε από την οικονομική μας εξυγίανση, αλλά, παράλληλα, όφειλε να αγκαλιάσει όλες τις πτυχές της λειτουργίας, της καθημερινότητας, των επιδόσεων και της διακυβέρνησης του Ομίλου. Μόνο έτσι θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε μία νέα Τράπεζα, που ανταποκρίνεται στο έπακρο στις εποπτικές απαιτήσεις, στηρίζει ενεργά την πρόοδο της επιχειρηματικότητας, στέκεται αρωγός στα ελληνικά νοικοκυριά και αποτελεί εργοδότη επιλογής για το ελληνικό ταλέντο εντός και εκτός συνόρων.
Οι έννοιες της ανθεκτικότητας και της συνέχειας οφείλουν να βρίσκονται στον πυρήνα της προσπάθειας για μετασχηματισμό της οικονομίας μας, αλλά και της επιχειρηματικότητας
Για να το επιτύχουμε αυτό, προχωρήσαμε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (από 44% επί του χαρτοφυλακίου μας το 2019 σε 8% φέτος), επεκτείναμε το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων (από λιγότερο από 27 δισ. ευρώ το 2019, σε περισσότερο από 31 δισ. ευρώ σήμερα) και ανασυγκροτήσαμε την κεφαλαιακή μας βάση, μέσω της πρώτης αναπτυξιακής για ελληνική τράπεζα Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και σειράς εκδόσεων εποπτικών κεφαλαίων, επιτυγχάνοντας έτσι την επίτευξη σημαντικών ποσοστών απόδοσης επί των κεφαλαίων μας.
Δεν μείναμε, όμως, εκεί. Διαμορφώσαμε μία νέα διοικητική ομάδα και αφιερώσαμε πολύ χρόνο να επανασυστηθούμε με τους Ανθρώπους μας, ενεργοποιώντας το ανθρώπινο κεφάλαιο της Τράπεζάς μας και εμπλουτίζοντάς το με τις νέες ιδέες που φέρνουν στον Οργανισμό οι «Alpha Ithacans», οι Ελληνες που εργάζονταν στο εξωτερικό και βρήκαν στην Τράπεζα τη δική τους επαγγελματική «Ιθάκη». Εκσυγχρονίζουμε το λειτουργικό μας μοντέλο και προχωράμε σε γενναίες επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία. Υιοθετούμε τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και θέτουμε στο επίκεντρο της επιχειρηματικής μας δράσης τη Βιωσιμότητα, τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και τη Συμπερίληψη. Στηρίζουμε με σειρά πρωτοβουλιών, ακόμη πιο ενεργά, την ισότιμη πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στην Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό.
Το πράττουμε αυτό, «συνομιλώντας» με την ελληνική κοινωνία και δη τα δυναμικά της στρώματα, που, βγαίνοντας από την πολυετή κρίση, αγαπούν την ευθύνη, δεν περιχαρακώνονται στο χθες, αλλά ανοίγονται στον κόσμο, απαιτούν απ’ όλους μας υπευθυνότητα για πρόοδο, και αγκαλιάζουν θερμά κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού, από όπου αυτή κι αν προέρχεται.
Σήμερα, μετά από χρόνια κρίσης, η ελληνική κοινωνία διαθέτει τη δυναμική που θα επιτρέψει σε ευρύτερα στρώματα να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία, προκειμένου η οικονομία μας να εισέλθει σε μία νέα περίοδο βιώσιμης και υπεύθυνης ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Είναι ευθύνη όλων μας, των Τραπεζών, της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας, όσων πρωταγωνιστούν στη δημόσια σφαίρα, να γίνουμε αρωγοί αυτής της δυναμικής, ώστε να μη φτάσουμε να μιλάμε για μια ακόμα χαμένη ευκαιρία.