Συχνά λέω στους μαθητές μου: «Αποστασιοποιηθείτε λίγο από τη συνήθη νεοελληνική γκρίνια και αναλογιστείτε ότι το κράτος στο οποίο ζούμε και είναι σήμερα μέλος του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ένα από τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο, με υπαρκτά, όχι τέλεια αλλά ανταγωνιστικά, συστήματα υγείας και παιδείας, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, μία σημαντική επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μία οικονομία που κατάφερε να ορθοποδήσει μετά από μια μεγάλη κρίση, αυτό το κράτος έχει ηλικία μόλις 200 χρόνια.
Πριν από 200 χρόνια ήμασταν υπήκοοι, αγράμματοι, πάμφτωχοι και ασήμαντοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το έθνος μας σ’ αυτά τα 200 χρόνια έχει πετύχει πάρα πολλά. Κι αν συνεχίσουμε με όραμα, είναι βέβαιο ότι ο επόμενος αιώνας θα μας φέρει ακόμη εγγύτερα στα πιο προηγμένα κράτη του κόσμου».
Ας αντλήσουμε συμπεράσματα από τα μικρά ή μεγάλα «θαύματα» που συντελούνται καθημερινά γύρω μας, όπως το ψηφιακό άλμα των τελευταίων 3,5 ετών και τις επενδύσεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη, Google, Microsoft, Amazon web services, Pfizer, για να αναφέρω απολύτως ενδεικτικά μερικές μόνο.
Αυτό σε μεγαλύτερη κλίμακα είναι το μέλλον – ένα μέλλον digital – που οραματιζόμαστε για την Ελλάδα: πρωτοπόρος στη «νέα οικονομία της γνώσης», πόλος επενδύσεων ώστε να αξιοποιείται στον τόπο μας το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό και κέντρο καινοτομίας με εμβέλεια την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα.
Οραμά μας είναι η Ελλάδα να ξαναγίνει βιομηχανική δύναμη. Τις επόμενες δεκαετίες κυρίαρχη στον πλανήτη θα είναι η τάση για επαναφορά της βιομηχανικής δραστηριότητας από τις μακρινές χώρες της Ανατολής κοντά στις μεγάλες αγορές της Δύσης (re-shoring και near-shoring). Η χώρα μας έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε να αξιοποιήσει αυτό το κύμα και να επανασυσταθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος στη νέα βιομηχανική εποχή (Industry 4.0). Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε χαράξει για πρώτη φορά Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική και συμφωνήσει με τους φορείς της αγοράς σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ο δρόμος για τη βιομηχανία του μέλλοντος περνά, εκτός από την ψηφιοποίηση, και μέσα από την ενέργεια
Ο δρόμος για τη βιομηχανία του μέλλοντος περνά, εκτός από την ψηφιοποίηση, και μέσα από την ενέργεια. Οραμά μας είναι η Ελλάδα όχι μόνο να καταστεί αυτάρκης σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές – οι κλιματικές συνθήκες είναι ιδανικές, το επενδυτικό ενδιαφέρον πολύ μεγάλο – αλλά να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό hub και εξαγωγέα ενέργειας στην Ευρώπη.
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την Ελλάδα της νέας εποχής μπορεί να γίνει και η εκπαίδευση. Χρειάζεται επιτέλους η αναθεώρηση του αναχρονιστικού άρθρου 16 για την ιδιωτική εκπαίδευση ώστε η Ελλάδα, φάρος γνώσης ανά τους αιώνες, να εξελιχθεί σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό της και προσελκύοντας χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο.
Οραμά μας είναι η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους μεγάλους πρωταγωνιστές του 21ου αιώνα. Αυτό το όραμα μετουσιώνουμε ήδη σε πράξη. Το έχει πει, άλλωστε, με ενάργεια ο Αβραάμ Λίνκολν: «Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις».