Στις 11/11/2019 η ιστορική εφημερίδα «Το Βήμα», επί τη προόψει, τότε, της συμπληρώσεως 100 ετών από την έκδοσή της οργάνωσε το πρώτο της αφιέρωμα σε ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό ανά την Ελλάδα στα Γιάννινα. «Το Βήμα» αποφάσισε να ξεκινήσει την εκ νέου επαφή του με τη χώρα και με το αναγνωστικό κοινό μέσω ενός πρωτότυπου αφιερωματικού οδοιπορικού το οποίο ανέδειξε την επαφή του ιστορικού Τύπου της χώρας με τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο μας και του έδωσαν τον σημερινό χαρακτήρα. Και όχι μόνο του έδωσαν τον ιστορικό χαρακτήρα, αλλά του δίνουν και τις προοπτικές του.
Και τότε, πριν περίπου 3 χρόνια, αναδείξαμε τη σημασία του προεπαναστατικού διαφωτισμού και του ευεργετισμού στη γέννηση του νεοελληνικού κράτους, για να έρθει μετά τον πρώτο αιώνα της γέννησης και της επέκτασής του, η νέα μεγάλη ιδέα της χώρας, η σχετιζόμενη πια, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, με την προκοπή και τον εκσυγχρονισμό της. Με αυτό δηλαδή που τον τελευταίο αιώνα εκφράζει η ιστορική εφημερίδα «Το Βήμα».
«Το Βήμα» υπήρξε το alter ego του Κόμματος των Φιλελευθέρων όταν πρωτοκυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1922. Και πρωτοκυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του ’22 σε μια εποχή που ποια ονόματα συγκροτούσαν την επιτελική του ομάδα, εκτός από τον ιδρυτή Δημήτριο Λαμπράκη; Ηταν ο Καραπάνος, ήταν ο Ρέντης, ήταν ο Διομήδης, ήταν ο Εξηντάρης, ήταν δηλαδή διακεκριμένες προσωπικότητες της πολιτικής και του πνεύματος που πλαισίωσαν αυτή την εφημερίδα, η οποία αφοσιώθηκε εν συνεχεία στην απόφαση της επιστροφής του Ελευθερίου Βενιζέλου και συνέβαλε στην τελευταία τετραετία του αλλά και σε άλλες εκσυγχρονιστικές προσπάθειες της χώρας, μέχρι κυριολεκτικά σήμερα!
Αυτή η εφημερίδα εκτός από alter ego του Κόμματος των Φιλελευθέρων την εποχή που ιδρύθηκε, φιλοδόξησε, και εν πολλοίς πέτυχε, να αποτελέσει και το alter ego των εκσυγχρονιστικών δυνάμεων της χώρας. Εκείνων οι οποίες έβλεπαν την Ελλάδα και την ήθελαν στραμμένη προς την Δύση, προς τον νεωτερισμό, προς την πρόοδο, προς τον σύγχρονο πολιτισμό. Και συνέβαλε σε αυτό που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πάντα θεωρούσε σημαντικό για τα πολιτικά ζητήματα της χώρας. Εάν το Σύνταγμα, έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι ο σκελετός της πολιτείας, τα κόμματα, ο λαός και ο Τύπος είναι η σάρκα και το αίμα της. Και αν η σάρκα και το αίμα της Δημοκρατίας και του πολιτεύματος δεν είναι σταθερά, δεν είναι σφριγηλά, δεν είναι υγιή, τότε κανένα Σύνταγμα με τις λέξεις του δεν μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να πάει μπροστά.
Η συμβολή αυτής της εφημερίδας θα είναι καθοριστική, κόντρα στις κακοδαιμονίες που υπονόμευαν πάντα την πορεία μας προς τα εμπρός, κόντρα δηλαδή στον λαϊκισμό, στη δημαγωγία και στον πελατειασμό
Λίγα χρόνια πριν την επανάσταση του 1821 ο Κοραής, σημαιοφόρος του προεπαναστατικού διαφωτισμού, είχε πει το εξής: «Ή είναι βέβαιο ότι προετοιμάζεται η αναγέννηση της Ελλάδος ή τίποτα δεν είναι βέβαιο σε αυτόν τον κόσμο». Σήμερα, που τιμούμε την ιστορία και την προοπτική του «Βήματος» και όλου του εκδοτικού αυτού συγκροτήματος, σήμερα, μετά την περιπέτεια και τη δοκιμασία μιας δεκαετίας, μπορούμε παραφράζοντας τον Κοραή να πούμε ότι «ή η Ελλάδα θα ξαναγεννηθεί ή τίποτα δεν είναι βέβαιο σε αυτόν τον κόσμο!». Και προφανώς η συμβολή αυτής της εφημερίδας θα είναι καθοριστική, κόντρα στις κακοδαιμονίες που υπονόμευαν πάντα την πορεία μας προς τα εμπρός, κόντρα δηλαδή στον λαϊκισμό, στη δημαγωγία και στον πελατειασμό.
«Το Βήμα» μπροστά στα επόμενα 100 του χρόνια, δεν έχει παρά να ακολουθήσει την παράδοσή του!