Στον πρώτο αιώνα της ζωής του «Το Βήμα» συμβάδισε από τις 6 Φεβρουαρίου 1922 με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, τις μεγάλες εθνικές απογοητεύσεις, με πιο οδυνηρή τη Μικρασιατική Καταστροφή λίγο μετά το ξεκίνημά του, τις δοκιμασίες και τα θαύματα του λαού μας.
Υποστηρίζοντας εξαρχής ανοιχτά τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Ελευθερίου Βενιζέλου, εξέφρασε μέσα στα χρόνια, με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και δίνοντας χώρο σε όλες τις απόψεις, το προοδευτικό πνεύμα και την εκσυγχρονιστική αντίληψη.
Η εφημερίδα «Το Βήμα» αποτέλεσε μια εκδοτική και δημοσιογραφική επιτυχία, αλλά όχι μόνο. Το δημοσιογραφικό δυναμικό του, με πρωτεργάτες δύο σημαντικές προσωπικότητες, τους Δημήτριο και Χρήστο Λαμπράκη, ανέπτυξε έναν διαρκή διάλογο με τους προοδευτικούς πολίτες, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, τους πρωτοπόρους του πνεύματος και της επιστήμης.
Στις σελίδες του δεν αποτυπώθηκε μόνο η ιστορία ενός ταραχώδους αιώνα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αποκαλύφθηκαν αθέατες πτυχές γεγονότων που άλλαξαν το μέλλον της χώρας, δημιουργήθηκε ένα γόνιμο πεδίο στοχασμού και ανάδειξης νέων ιδεών, δόθηκε βήμα σε πνευματικές μορφές της πατρίδας μας, άνοιξε διάπλατα ένα παράθυρο στον κόσμο.
Οι αλλαγές στον χώρο του Τύπου διεθνώς είναι ραγδαίες. Η κυριαρχία του διαδικτύου ωθεί σε βίαιο μετασχηματισμό τόσο τα έντυπα όσο και την ίδια τη δημοσιογραφία. Οι προκλήσεις όμως που έχουμε μπροστά μας ως ανθρωπότητα, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για έγκυρη, σοβαρή, συνεπή δημοσιογραφία.
Οι αλλεπάλληλες κρίσεις, όπως αποκάλυψε η δοκιμασία της πανδημίας, την οποία ακολούθησαν η ενεργειακή κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πληθωριστική κρίση, γίνονται η νέα κανονικότητα. Πρέπει να δράσουμε άμεσα για να θωρακίσουμε τις κοινωνίες μας, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική ανασφάλεια, η δημογραφική γήρανση, οι γεωπολιτικές αναταράξεις.
Μόνο οργανισμοί με μακρόχρονη ιστορία, έμπειρα στελέχη και βαθιά ριζωμένη συνεισφορά στην πρόοδο του τόπου, όπως είναι «Το Βήμα», μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στη διαμόρφωση της νέας γενιάς δημοσιογράφων
Χρειαζόμαστε δημοσιογράφους που με τη διεισδυτική ματιά και την πένα τους θα γίνουν ανάχωμα στην παραπληροφόρηση, τη διαστρέβλωση της αλήθειας, τις εύκολες και επικίνδυνες απλουστεύσεις. Ενα δημοσιογραφικό δυναμικό που θα διαθέτει το υπόβαθρο, γνωσιακό και ηθικό, για να ερευνήσει και να αναδείξει όλες τις πτυχές αυτών των προκλήσεων. Θα αφουγκραστεί τις αγωνίες των πολιτών και θα ελέγχει, χωρίς δεσμεύσεις, την εξουσία για πράξεις και παραλείψεις της.
Μόνο οργανισμοί με μακρόχρονη ιστορία, έμπειρα στελέχη και βαθιά ριζωμένη συνεισφορά στην πρόοδο του τόπου, όπως είναι «Το Βήμα», μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στη διαμόρφωση της νέας γενιάς δημοσιογράφων. Αυτών που θα πάρουν τη σκυτάλη της ιστορίας για τον επόμενο έναν αιώνα, θα αξιοποιήσουν με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης τη δύναμη των νέων ψηφιακών εργαλείων και με σεβασμό στη δημοσιογραφική δεοντολογία θα κρατήσουν ψηλά τον πήχη.