Οταν πριν από 100 χρόνια κυκλοφορούσε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Το Βήμα» η Ελλάδα μάζευε τα συντρίμμια της από την μεγαλύτερη καταστροφή της νεότερης ιστορίας της. Λίγα χρόνια μετά, πατούσε ξανά γερά στα πόδια της. Μια γενιά ανθρώπων μαθημένων σε δυσκολίες προτίμησε αντί να κλαίει πάνω από «χυμένο γάλα» να σηκώσει τα μανίκια, να εργαστεί με σχέδιο, να αλλάξει τη χώρα και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια της.
100 χρόνια μετά η Ελλάδα διαχειρίζεται και πάλι κρίσεις. Την οικονομική κρίση της περασμένης 10ετίας διαδέχτηκαν οι παγκόσμιες κρίσεις, αρχικά της πανδημίας και τώρα η ενεργειακή με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ελλάδα βέβαια, είναι πλέον μια άλλη χώρα, μέλος πλέον της ΕΕ και της Ευρωζώνης, αναπόσπαστο μέρος του Δυτικού κόσμου. Οπως και στο παρελθόν, όμως, η έξοδος από μια κρίση, πρέπει να σηματοδοτήσει την είσοδο σε μια νέα εποχή δημιουργίας. Αυτή είναι η πρόκληση της δικής μας γενιάς.
Η έξοδος από μια κρίση, πρέπει να σηματοδοτήσει την είσοδο σε μια νέα εποχή δημιουργίας. Αυτή είναι η πρόκληση της δικής μας γενιάς.
Ο τομέας της ενέργειας ήταν πάντα καθοριστικός για την πορεία της χώρας. Από τη 10ετία του ’50, η ΔΕΗ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταμόρφωση της Ελλάδος. Πηγαίνοντας ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας και στηρίζοντας την οικονομική της ανάπτυξη, σφράγισε αυτό που ονομάστηκε διεθνώς «ελληνικό οικονομικό θαύμα».
Σήμερα, η χώρα αναβαθμίζει τη γεωπολιτική της αξία επενδύοντας στον ρόλο που μπορεί να έχει στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ενώ παράλληλα εξελίσσεται σε πρωτοπόρο στην πράσινη μετάβαση αξιοποιώντας τα δικά της συγκριτικά στοιχεία: Τον ήλιο και τον άνεμο.
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν προς το καλύτερο και η ενεργειακή κρίση να λειτουργεί ως επιταχυντής εξελίξεων.
Οι αδειοδοτήσεις ΑΠΕ προχωρούν ταχύτερα, η βιομηχανική δραστηριότητα εκσυγχρονίζεται και κάνει σαφή βήματα προς ένα πιο πράσινο μοντέλο. Η ηλεκτροκίνηση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς.
Η ψηφιοποίηση του ενεργειακού τομέα εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του και δημιουργεί δυνατότητες για νέες «έξυπνες» υπηρεσίες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η ενεργειακή μετάβαση γίνεται πράξη. Και παρά το μικρό βήμα πίσω, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ο οποίος αναγκαστικά παρέτεινε τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων, η πορεία αυτή μοιάζει αναπόδραστη.
Αυτό που σήμερα χρειάζεται είναι όλη η Ευρώπη, συντονισμένα, να κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα. Ο πόλεμος εξάλλου ανέδειξε την αίσθηση του επείγοντος. Οχι μόνο σε σχέση με την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και την πράσινη μετάβαση, αλλά και με θεσμικές αλλαγές που θα προωθήσουν τον ανταγωνισμό και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές.
Η ΔΕΗ, με το ιδιαίτερο ιστορικό και εταιρικό ειδικό της βάρος, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας, στη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού τοπίου στο εσωτερικό της, αλλά και στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής.
Με τις προγραμματισμένες επενδύσεις της σε ΑΠΕ η ΔΕΗ θα καλύπτει πλήρως τις εγχώριες ανάγκες της, με δικό της «πράσινο» – άρα και φτηνότερο – ρεύμα, προς όφελος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η δε επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια δεν υλοποιεί απλώς ένα βασικό και διακηρυγμένο μέρος του business plan της επιχείρησης για το οποίο είχαν αντληθεί σημαντικά κεφαλαία από την αγορά, αλλά εμπεριέχει και έναν υψηλό συμβολισμό για τη χώρα. Δείχνει ότι η Ελλάδα επέστρεψε και ανακτά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο.
Με τον οικονομικό εξορθολογισμό της, με επενδύσεις στην ενεργειακή καινοτομία, με μεγάλες διεθνείς συμφωνίες, με εξωστρέφεια που αναβαθμίζει τη γεωπολιτική αξία της χώρας, η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται. Γίνεται έτσι η δύναμη της ΔΕΗ, δύναμη για την Ελλάδα.