Τα κρούσματα σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών έχουν αναδείξει συγκεκριμένες λέξεις, ώστε να αναγνωρίζονται τα συμπτώματα αυτής της συμπεριφοράς. Οι πιο χαρακτηριστικοί όροι – με τα ανάλογα παραδείγματα – είναι οι εξής.
Σεξισµός: Είναι κάθε έκφραση (πράξη, λέξη, εικόνα, χειρονομία), η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες εξαιτίας και μόνο του φύλου τους.
Παραδείγµατα: «Μην κλαις έτσι! Σαν κορίτσι κάνεις». «Μην είσαι τόσο ζωηρή! Τα κορίτσια είναι φρόνιμα».
Gaslighting: Είναι η απόπειρα χειραγώγησης κάποιας/-ου με στόχο να αμφισβητηθεί η ορθότητα της σκέψης της/του. Πρόκειται για μια ύπουλη μορφή ψυχολογικής κακοποίησης, η οποία κάνει το θύμα να αμφιβάλλει για τα συναισθήματα και τη λογική του. Ο όρος προέρχεται από το φιλμ νουάρ «Gaslight» του 1944.
Παραδείγµατα: «Εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο, από το μυαλό σου το έβγαλες». «Πότε έγινε αυτό; Τα φαντάζεσαι όλα».
Ενοχοποίηση θύµατος (victim blaming): Είναι η κοινωνικά κατασκευασμένη ενοχοποίηση του θύματος, όταν το θύμα μιας εγκληματικής πράξης θεωρείται ολικώς ή μερικώς υπεύθυνο για τη βλάβη που του προκλήθηκε. Συναντάται συνήθως σε θύματα σεξουαλικών επιθέσεων ή σεξουαλικής βίας.
Παραδείγµατα: «Πήγαινε γυρεύοντας». «Επρεπε να ήταν πιο προσεκτική, δεν φέρθηκε έξυπνα».
Stalking: Είναι η εξακολουθητική παρακολούθηση που εκδηλώνεται με επανειλημμένα τηλεφωνήματα, μηνύματα, επισκέψεις στο σπίτι ή στη δουλειά, όχληση γνωστών και φίλων και γενικότερα εμμονικές συμπεριφορές και καταστάσεις που προκαλούν τρόμο στο άτομο που τα υφίσταται. Το cyberstalking είναι η ψηφιακή εκδοχή του φαινομένου και μπορεί να εκδηλωθεί με συνεχή αποστολή emails και επαναλαμβανόμενα αιτήματα φιλίας από πραγματικό ή ψεύτικο προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.