Την ελπίδα να υπάρξει αξιόπιστη συμφωνία για το προσφυγικό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη νέα Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, καυτηριάζοντας και πάλι τη στάση ορισμένων χωρών που προχώρησαν σε μονομερείς ενέργειες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρόβλημα στα βόρεια σύνορα.
Την ταχύτητα εφαρμογής της υπό διαμόρφωση συμφωνίας με την Τουρκία αναμένεται να συζητήσουν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο να προχωρήσει πολύ γρήγορα η εφαρμογή της συμφωνίας, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν οι συνθήκες για αύξηση των ροών προς στην Ελλάδα, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της.
Η ελληνική πλευρά επισημαίνει, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαρκής χρόνος για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας καθώς και υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου, τόσο τεχνική όσο και σε επίπεδο προσωπικού.
Οι ίδιες πηγές από το Συμβούλιο σημείωσαν πως κατά τη διμερή συνάντηση Τουσκ-Τσίπρα θα τεθούν επί τάπητος οι ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και οι τρόποι υποστήριξής της.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την καγκελάριο Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ.
O κ. Τσίπρας ζήτησε να ασκηθεί περισσότερη πίεση στην Άγκυρα, ώστε να μειωθούν οι ροές μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Επίσης, να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας που επικαιροποιήθηκε στη Σμύρνη, αλλά και πιο γρήγορους ρυθμούς στη μετεγκατάσταση (relocation) προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς ήταν θετική, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.