«Προχωρήστε με ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση των συμφωνημένων και αφήστε τα αιτήματα για χαλάρωση των μέτρων ή για διευκολύνσεις αποπληρωμής οφειλών». Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την προηγούμενη Παρασκευή.
Οι ευρύτερες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο για τον περιορισμό των απεργιών και την άρση της απαγόρευσης του λοκάουτ αποτέλεσαν τον κεντρικό πυρήνα των πιέσεων για επιτάχυνση των αλλαγών που επιθυμούν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Η τρόικα εμφανίστηκε αρνητική στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για νέα ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από κοινού με τις οφειλές προς την Εφορία με την παροχή 100 δόσεων προς τους οφειλέτες.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν ένα «αρνητικό μήνυμα» προς όσους είναι συνεπείς στις προηγούμενες ρυθμίσεις χρεών»
επιμένουν υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτόν διαιωνίζεται ο «φαύλος κύκλος» των οφειλών.
Παράλληλα οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμεναν στην ενσωμάτωση της λειτουργίας των εσόδων της ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση. Κάτι τέτοιο άλλωστε προβλέπεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Το κείμενο της συμφωνίας προέβλεπε ρητά ότι η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να γίνεται μέσω εφοριών το αργότερο ως τον Ιούλιο του 2017.
Ασφαλιστικό. Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό από τον Σεπτέμβριο απασχόλησαν ιδιαίτερα τη συνάντηση της Παρασκευής, με την ελληνική πλευρά να περιγράφει τις προετοιμασίες που ήδη έχουν γίνει –αναλογιστική μελέτη του ΚΕΠΕ κτλ. –και την τρόικα να ζητεί να «τηρηθούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».
Ο σχεδιασμός των αλλαγών στο Ασφαλιστικό ολοκληρώνεται εντός του καλοκαιριού, τα μέτρα παρουσιάζονται τον Σεπτέμβριο, ψηφίζονται τον Οκτώβριο και εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο του 2015.
Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν ενοποιήσεις Ταμείων, ενιαίους κανόνες και όρους ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες και επικουρικές) και περικοπή εσόδων από το ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων).
Παράγοντας του υπουργείου δήλωνε μετά τη συνάντηση ότι για την ενοποίηση των Ταμείων αναμένεται η μελέτη του ΚΕΠΕ, ενώ προχωρεί η δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Απονομής όλων των συντάξεων.

Φόροι υπέρ τρίτων.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και το θέμα των λεγόμενων κοινωνικών πόρων ή φόρων υπέρ τρίτων, μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται πολλά ασφαλιστικά ταμεία. Ηδη με τον πρόσφατο νόμο καταργήθηκαν 43 κοινωνικοί πόροι, ενώ η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την καταγραφή και των υπολοίπων εντός του καλοκαιριού ώστε να παύσει η ισχύ τους από 1ης Ιανουαρίου 2015. Οι πόροι που ήδη καταργήθηκαν οδηγούν σε απώλειες εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα επάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας χαρακτήριζε τους φόρους αυτούς «άδικους» και επέμενε ότι «η κατάργησή τους δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας στα Ταμεία».

Ομαδικές απολύσεις.
Ηδη βρίσκεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα έγκρισης αιτημάτων ομαδικών απολύσεων, του οποίου η αποδοτικότητα θα αξιολογηθεί τον Σεπτέμβριο. Η τρόικα ζητεί απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κάτι στο οποίο αντιδρούν και τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΠαΣοΚ) που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Αλλαγές στα εργασιακά
και στον συνδικαλιστικό νόμο. Η τρόικα έχει θέσει επανειλημμένως και το υπουργείο Εργασίας έχει αποδεχθεί την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 τόσο στον τρόπο που αποφασίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις όσο και στην άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (λοκάουτ). Ωστόσο ισχυρές είναι οι αντιρρήσεις που διατυπώνει στο θέμα το ΠαΣοΚ απειλώντας με καταψήφιση οποιουδήποτε νομοσχεδίου εισηγηθεί ανάλογες τροποποιήσεις. Το θέμα επανήλθε από την τρόικα, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει πως έχει ήδη διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις. «Το Βήμα της Κυριακής» παρουσίασε το σχέδιο αλλαγών στις 10 Φεβρουαρίου 2013. Οι αλλαγές προβλέπουν:

Πρώτον, αποφάσεις για κήρυξη απεργιών με το 50%+1 των εγγεγραμμένων στο σωματείο.

Δεύτερον, αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών.

Τρίτον, τροποποίηση της οργάνωσης, της δομής και της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και του τρόπου χρηματοδότησής τους. Τέταρτον, επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία (λοκάουτ). Δηλαδή, στο κλείσιμο της επιχείρησης σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων.


Νέα μείωση
εισφορών. Η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 2015. Σημειώνεται ότι από τις αρχές Ιουλίου οι εργοδοτικές και εργατικές εισφορές μειώθηκαν συνολικά κατά 3,9%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ