«Οσοι αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή και επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν και να διχάσουν την κοινωνία θα λογοδοτήσουν και θα τιμωρηθούν» υπογραμμίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση και οι διωκτικές Αρχές δεν θα επιτρέψουν στα άκρα να σύρουν τη χώρα σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Με συνέντευξή του «στο Βήμα της Κυριακής» ο κ. Δένδιας μιλάει για τη μετάλλαξη που υπέστη η τρομοκρατία στην Ελλάδα μετά το 2008, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για μελλοντικά χτυπήματα, σε ένα σπιράλ τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, και μια βεντέτα αίματος που πιθανόν να δημιουργηθούν από προθέσεις αντεκδίκησης.

–Τι επιπτώσεις έχει, κ. υπουργέ, στην ελληνική κοινωνία η εκτέλεση των δύο νεαρών έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής;

«Εξέφρασα την οδύνη μου από την πρώτη στιγμή για τον θάνατο δύο νέων παιδιών και τα θερμά μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειές τους.Το ίδιοτο γεγονός της δολοφονίας –και θα μου επιτρέψετε να παρακαλέσω όλους να μιλούν για απεχθέστατη δολοφονία και όχι για εκτέλεση –έχει σαφείςπολιτικές προεκτάσεις. Η μη ορθή αντιμετώπισή του μπορεί να λειτουργήσειαπολύτως αποσταθεροποιητικά για τη χώρα και την κοινωνία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η οικονομία φαίνεται να βρίσκεται στις αρχές της ανάκαμψης και να διαγράφεται μια ελπίδα εξόδου από μια βαθύτατη κρίση. Αλλωστε, ιστορικά ο ρόλος της τρομοκρατίας είναι αποσταθεροποιητικός για τα κράτη και τις κοινωνίες. Αυτός είναι και ο σκοπός της».
–Ηταν ένα τρομοκρατικό χτύπημα που περιμένατε;
«Θαμου επιτρέψετε να υπενθυμίσω ότι σε παλαιότερη συνέντευξήμου προς εσάς και στο «Βήμα» είχα έγκαιρα επισημάνει ότι η τρομοκρατία δεν έχει νικηθεί. Δημιουργήθηκε μια ψευδαίσθηση ότι συνέβη κάτι τέτοιογια ένα μικρό διάστημα μετά τη σύλληψη μελών της«17Νοέμβρη», αλλά δυστυχώς επρόκειτο για ψευδαίσθηση. Η τρομοκρατία υπάρχει. Και ιδίως μετά το 2008 υπήρξε διασπορά του φαινομένου και ιδεολογική μετάλλαξήτου».
–Πώς εξελίσσονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών; Το υλικό που έχει στα χέρια της η Αστυνομία βοηθά τις έρευνές της;
«Δεν έχω και δενθα έχω εμπλοκή στην έρευνα που πραγματοποιούν οι διωκτικές Αρχές. Δεν αποκάλυψα ποτέ, και ούτε τώρα πρόκειται να αποκαλύψω, έστω και μία από τις λίγες πληροφορίες επιχειρησιακού χαρακτήρα που μου έχουν κοινοποιηθεί. Είτεσε επίπεδο έρευνας είτε και σε επίπεδο συμπερασμάτων. Αυτό που είδα εγώ και όλη η Ελλάδα είναι βαθύτατα ανατριχιαστικό. Προφανώς ο στόχος δεν ήταν η δολοφονία δύο ατόμων, αλλά όλων των ανθρώπων, και των τεσσάρων ή όσων άλλων βρίσκονταν εκεί. Αυτό λοιπόν που μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι η Αστυνομία αλλά και εγώ προσωπικά, στο μέτρο που με αφορά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συλληφθούν όλοι όσοι συμμετείχαν στην αποτρόπαια αυτή ενέργεια.Οσοιαδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή και επιχειρούν νααποσταθεροποιήσουν και να διχάσουν την κοινωνία θα λογοδοτήσουν και θα τιμωρηθούν».
–Φοβάστε ένα νέο χτύπημα;
«Προφανώς. Φοβάμαι και ένα νέο χτύπημα στην ίδια κατεύθυνση αλλά και ένα χτύπημα αντεκδίκησης. Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους μεγάλους φόβους μου μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η απαρχή ενός σπιράλ τρομοκρατικών επιθέσεων και μιας βεντέτας αίματος που θα σπείρει και πάλι την ανασφάλεια στην κοινωνία».
–Σήμερα φρουρούνται όλοι οι πιθανοί στόχοι;
«Υπάρχει μια ευρύτατη γκάμα στόχων, οιοποίοι, θέλω να είμαισαφής, δεν θα μπορούσαν ποτέ να φρουρούνταιπροληπτικάκαι στο σύνολό τους. Ποτέ και από καμία αστυνομία του κόσμου, ακόμη και από την πιο εξελιγμένη».

–Πιστεύετε ότι έπειτα από αυτό το χτύπημα γίνεται πολιτικά συμπαθέστερη η Χρυσή Αυγή;
«Είναι φυσικό έπειτα από μια δολοφονία με πολιτικό κίνητρο να δημιουργείται ένα κύμα συμπάθειας, όχι μόνο για το θύμα αλλά και για τον ιδεολογικό χώρο στον οποίο ανήκει. Στον βαθμό λοιπόν που και η Χρυσή Αυγή μέσω της δολοφονίας των μελών της «θυματοποιείται», της δίνονταιδυνατότητες επανάκαμψης στο πολιτικό σκηνικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως τι είναι Χρυσή Αυγή και τι είδους κατηγορίες αντιμετωπίζει η ηγεσία της, όπως επίσης αρκετοί βουλευτές και στελέχη της».
–Φαίνεται πάντως ότι οι έρευνες για τυχόν εγκληματικές ενέργειες από στελέχη της Χρυσής Αυγής έχουν κάνει κοιλιά. Και κάποιοι προεξοφλούν ότι η όλη υπόθεση θα καταλήξει σε «φιάσκο»…
«Δεν θα συμφωνήσω. Μετά τον συγκεκριμένο κύκλο συλλήψεωνπροφυλακίστηκαν και άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Κατά τα λοιπά, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των δύο εφετών ανακριτριών. Οτιδήποτε άλλο από την πλευρά μου θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, θα αξιοποιήσει τα στοιχεία που της έχουν δοθεί και θα κρίνει αν και κατά πόσο οι πράξεις για τις οποίες προσωπικά έχω δεδομένη άποψη έχουν τελεστεί ή όχι».
–Μήπως στην έρευνα για τη Χρυσή Αυγή υπήρξαν «υπερβολές» από τις Αρχές;
«Δενπρέπει να μας διαφεύγει ότι αν η Πολιτεία δεν είχε με επάρκεια καιμε ταχύτητα αντιδράσει αμέσως μετά τονθάνατο του Παύλου Φύσσα στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και στη βίαιη δραστηριότητα που είχε αναπτύξει, θα υπήρχε, κακώς, κάκιστα,ένας τεράστιος κίνδυνος: χτυπήματα όπως η άθλια δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγήςένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας να τα ερμηνεύσει ωςνομιμοποιημένη αντίδραση, εφόσον το κράτος αδρανεί. Θέλω να είμαι σαφής. Οπουδήποτε βρεθεί μέλος της Χρυσής Αυγής να εμπλέκεται σε παράνομη δραστηριότητα, όπως πριν από λίγες ημέρες στην Αρτα, θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Νόμου.Το ίδιο ισχύει και για την ακριβώς αντίθετη πλευρά, τη μερίδα δηλαδή του αποκαλούμενου «αντιεξουσιαστικού» χώρου που ενστερνίζεται τη χρήση βίας και επιχειρεί μέσα από αυτή την αποδόμηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ας το γνωρίζουν όλοι: Δεν θα αφήσουμε τα άκρα να σύρουν την Ελλάδα σε μια οιονεί εμφυλιοπολεμική κατάσταση».
–Τι απέγινε η έρευνα που έκανε η Αστυνομία για τις σχέσεις στελεχών της με τη Χρυσή Αυγή;
«Από το πόρισμα της έρευνας, το οποίο ανακοινώθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκύπτει ότι υπήρξε σημαντικός αριθμός παραπομπών στη Δικαιοσύνη. Εγιναν 319 έλεγχοι και ελέγχθηκαν 104 αστυνομικές υπηρεσίες. Σε 22 περιπτώσεις εφαρμόστηκε η διαδικασία αυτοφώρου με την άμεση προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπαιτίων, από τους οποίους συνελήφθησαν, για διάφορα ποινικά αδικήματα, συνολικά 15 αστυνομικοί, ενώ οι 10 από αυτούς είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Παράλληλα ήταν πολύ σημαντικός ο αριθμός τωνπειθαρχικών διαδικασιών οι οποίες ξεκίνησαν. Η Ελληνική Αστυνομία απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι μπορεί να αυτοκαθαρθεί από το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, όταν σχετίζεται με παράνομη συμπεριφορά. Από την άλλη πλευρά, αποδείχθηκε και πάλι ότι η συντριπτικότατη πλειοψηφία των ελλήνων αστυνομικών δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή και κάνει τη δουλειά της μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου».
–Τόσο καιρό όμως αστυνομικοί έβλεπαν αστυνομικούς να «φλερτάρουν» με τη Χρυσή Αυγή και έκλεινε τα μάτια…
«Οποιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει παραβατικότητα σε οποιαδήποτε αστυνομία του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των πιο προηγμένων χωρών,δεν θα σας πει την αλήθεια. Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει στην Ελλάδα είναι να έχουμε ένα τμήμα έρευνας, τοοποίοονομάζεται Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που είναιεξαιρετικά αποτελεσματικό, έχοντας υιοθετήσει τα πιο προηγμένα διεθνή πρότυπα. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να καθάρει την Ελληνική Αστυνομία από το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, που πολλές φορές λειτουργούσε σαν ιδεολογικό προκάλυμμα μιας ευρύτερα παραβατικής συμπεριφοράς. Αυτό ήταν και το κίνητρο. Δεν ήταν η συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή. Η συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή ήτανσε ένα μεγάλο βαθμό το προκάλυμμα του παραβατικού αστυνομικού».

–Με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα τι γίνεται;
«Το ελληνικό κράτος λειτουργεί κάτω από τις νόμιμες προϋποθέσεις και μόνο τότε. Ουδείς παρακολουθείται επειδή το κράτος ή η εκτελεστική εξουσία το αποφάσισε. Υπάρχει πάντα ενδιάμεσο στάδιο κρίσης, από δικαστικό λειτουργό. Βεβαίως υπάρχει και Ανεξάρτητη Αρχή, η ΑΔΑΕ,η οποία επιθεωρεί όταν αυτή κρίνει ότι πρέπει να διαπιστωθούν τα όριατης εφαρμογής του νόμου και οι προϋποθέσεις.Ο ίδιος ο διοικητής της ΕΥΠ κάλεσε την ΑΔΑΕ να ερευνήσει τις εγκαταστάσεις της.Αρα,στο πλαίσιο που αυτό είναι θεσμικά εφικτό,ο έλληνας πολίτης είναι κατοχυρωμένος. Οποιοσδήποτε έχει διαφορετική πληροφόρηση οφείλει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να καταθέσει τα στοιχεία τα οποία έχει».
–Για τις αποκαλύψεις ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα επιδίδεται ή επιδιδόταν στο παρελθόν σε παρακολουθήσεις τι λέτε;
«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποκλείσει οτιδήποτε για οποιονδήποτε για ζητήματα του παρελθόντος. Σήμερα δεν έχω πληροφόρηση ότι συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με όσα έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν. Ευελπιστώ ότι κάθε πρεσβεία επιδιώκει να πραγματώνονται οι σκοποί της προστασίας των συμφερόντων της χώρας της αποκλειστικά και μόνο μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας φιλοξενίας».
–Γιατί αποφασίσατε τώρα την επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ενώ δεν την αποφασίζατε επί τέσσερις μήνες;
«Γιατί ναυάγησε κάθε προσπάθεια εθελούσιας αποχώρησης των πρώην εργαζομένων οι οποίοι είχαν καταλάβει το κτίριο. Και γιατί δεν είναι δυνατόν να παραμένει υπό κατάληψη το κεντρικό κτίριο της Δημόσιας Τηλεόρασης, λίγες εβδομάδες πριν από την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας. Ο ελληνικός λαός δικαιούται και πρέπει να έχει μια ανταγωνιστική δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αλλά με την κατάληψη στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει. Είναι εξωφρενική η απαίτηση να διαιωνιστεί το καθεστώς μιας «πειρατικής ΕΡΤ» από δεκαπέντε άτομα. Σε ποια χώρα τουπολιτισμένου κόσμου θα μπορούσε να συμβεί αυτό;».

Η πρόταση μομφής
«Προπέτασμα καπνού από τον ΣΥΡΙΖΑ»

–Πώς σχολιάζετε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής;

«Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει απλώς την πλήρη έλλειψη επαφής της με την πραγματικότητα. Ο κ. Τσίπρας, σε μια στιγμή που αναδεικνύονται τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά ταόσα ανέφερε από τις ΗΠΑ, επιλέγει το προπέτασμα καπνού, προσπαθώντας να συσπειρώσει τις αλληλοσπαρασσόμενες και επί παντός διαφωνούσες συνιστώσεςτου κόμματός του. Δυστυχώς, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι αυτή είναι η κυρίαρχη προτεραιότητά του και όχι να διατυπώσει μια σοβαρή εναλλακτικήπρόταση εξουσίας. Γενικά, φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον δημόσιο διάλογο ως διαγκωνισμό παροχολογίας και κολακείας ομάδων πίεσης, όχι ως νοήμονα συζήτηση για το πώς η χώρα και η κοινωνία μπορούν να επιβιώσουν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ