Ξεκίνησαν πέντε και συνεχώς διευρύνονται. Τον Γενάρη ίσως γίνουν επτά ή οκτώ και ως τις δημοτικές εκλογές μπορεί να φθάσουν και τους δέκα. Η πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων, κκ. Γ. Καμίνη (Αθηναίων), Ι. Μπουτάρη (Θεσσαλονίκης), Ι. Δημαρά (Πατρέων), Φ. Φίλιου (Ιωαννίνων) και Π. Σκοτεινιώτη (Βόλου), με σαφή μέχρι στιγμής προσανατολισμό προς την Κεντροαριστερά, εντάσσει σε λίγους μήνες στη «δύναμή» της και δημάρχους που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη είτε της Δεξιάς είτε της Αριστεράς.
Ολοι μαζί, με μια φωνή, ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να παραμείνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους εκτός κομματικών σχηματισμών και να μετατρέψουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα όργανο παραγωγής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής: «Δεν φιλοδοξούμε να παίξουμε κανέναν ρόλο στα πολιτικά κόμματα. Δεν σκοπεύουμε να παρέμβουμε στην κεντρική πολιτική σκακιέρα» ξεκαθαρίζει αμέσως ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης.
Αλλά στην πρώτη κιόλας κοινή συνάντησή τους πριν από λίγες ημέρες στον Βόλο κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές εκλογές, αναφέρθηκαν στην έλλειψη πολιτικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση και εμφανίστηκαν οργισμένοι με την προσπάθεια διαφόρων υπουργών να τους παρουσιάσουν ως αποκλειστικά υπευθύνους για τη διαφθορά και την αδιαφάνεια στη χώρα: «Οι δήμοι φέρουν ευθύνη για μόλις το 1% του χρέους της χώρας» είναι η απάντηση που δίνει ο κ. Καμίνης.
Επιπλέον, ανέλαβαν και συγκεκριμένες δράσεις ο καθένας: στη Θεσσαλονίκη θα διοργανωθούν εκδηλώσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην Αθήνα δράσεις για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον Βόλο (ήδη έγινε) για την κοινωνική πολιτική, στα Γιάννενα για την ανάπτυξη και στην Πάτρα για τον εθελοντισμό και την κοινωνία των πολιτών: «Η πρωτοβουλία των πέντε ανεξαρτήτων δημάρχων, αν και επικεντρώνεται κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί παρά να εκφράζει και μια πρωτοβουλία που βλέπει με ανησυχία την έλλειψη συγκροτημένων πολιτικών σχεδίων για την ανάσχεση της κρίσης» σημειώνει με νόημα ο κ. Μπουτάρης θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εξηγήσει τις παρεμβάσεις που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν οι δήμαρχοι στην πολιτική.
Οι παρεμβάσεις ωστόσο συνεχίζονται. Την ώρα που συνεδρίαζαν την περασμένη Πέμπτη στον Βόλο για θέματα κοινωνικής πολιτικής ήρθε η είδηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο κ. Αλ. Τσίπρας κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Καμίνης είπε (μιλώντας στο «Βήμα»): «Δεν μπορώ να την καταλάβω. Εχουμε, νομίζει ο κ. Τσίπρας, δυνατότητα για εναλλακτικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας; Είμαστε έτοιμοι να πάμε σε εκλογές; Υπάρχει διάδοχο σχήμα στη διακυβέρνηση της χώρας;». Πιο επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος μάλιστα αιφνιδιάστηκε από την πρόταση που έκανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ: «Τι θέλει να μας πει ο κ. Τσίπρας με την πρότασή του; Γίνονται τέτοιες προτάσεις τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την τρόικα; Οταν στη Γερμανία δεν έχει ακόμη σχηματισθεί κυβέρνηση; Τι είδους κυβέρνηση θα σχηματισθεί εκεί το γνωρίζει; Τι να κάνει τώρα την πρόταση μομφής; Να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα είναι να γίνουν τώρα εκλογές».
Δεν χαρίζονται όμως στην κυβέρνηση. Ο κ. Φ. Φίλιος των Ιωαννίνων, για παράδειγμα, επέκρινε την κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση, κυρίως για την οικονομική πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν: «Ακολούθησαν», είπε στη συνάντηση των πέντε δημάρχων, «ολέθριες πολιτικές και πρακτικές και δημιούργησαν τα τραγικά αδιέξοδα και τη βαθύτατη κρίση που διέρχεται η χώρα. Αποτέλεσμα; Οι εκατοντάδες χιλιάδες νεόπτωχοι». Και δεν έμεινε εκεί, κατήγγειλε και το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα «θύματα» που η ίδια δημιούργησε με αδιαφορία, απάθεια και ότι τους έχει εγκαταλείψει. Στην καλύτερη περίπτωση, όπως είπε, «τους χορηγεί κάποιο επίδομα ελεημοσύνης»!

«Οι δήμοι να απογαλακτισθούν από την κεντρική εξουσία»
Η πρωτοβουλία των πέντε αποτελεί σαφέστατα πολιτική κίνηση, ανεξάρτητη όμως από τα πολιτικά κόμματα. Και η μελλοντική διεύρυνση της πρωτοβουλίας ίσως περιλάβει και δημάρχους που έχουν εκλεγεί με σαφή στήριξη από τη ΝΔ ή το ΠαΣοΚ, ή από την Αριστερά. Δεν πέρασε φέρ’ ειπείν απαρατήρητο στους δημάρχους ότι οι κκ. Ι. Μπουτάρης και Κ. Μπακογιάννης (Καρπενησίου) βρέθηκαν μαζί στη Γερμανία και στήριξαν από κοινού την πρόταση ώστε να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ανταποδοτικός, ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Οταν το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, τόσο ο κ. Μπουτάρης όσο και ο κ. Καμίνης τον στήριξαν, αλλά με προϋποθέσεις: πρώτον, να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι και δεύτερον, να υπάρξει ένας ικανός μηχανισμός στους δήμους για την είσπραξη των φόρων. Διότι ως τώρα, επισημαίνουν και οι πέντε δήμαρχοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται από όλους έναν ανελέητο πόλεμο για ό,τι κακό συμβαίνει σε αυτή τη χώρα.

«Δέχεται έναν συνεχώς εντεινόμενο πόλεμο, τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, που οδηγεί στη συρρίκνωσή τους, αλλά και στην απώλεια ουσιαστικού ρόλου που πρέπει να διαδραματίσουν στην κοινωνία»
είπε ο δήμαρχος Πατρέων κ. Ι. Δημαράς. Οπως επεσήμανε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που έχει ήδη πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος στην οικονομική κρίση με τη δραματική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων.
Εκείνο που τονίζουν ιδιαίτερα και οι πέντε δήμαρχοι είναι ότι με τις πρωτοβουλίες που θα πάρουν θα επιχειρήσουν να σταματήσουν να είναι οι δήμοι το πρόβλημα, αλλά μπορεί να γίνουν μέρος της λύσης και της εξυγίανσης. Και για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει, όπως λέει ο κ. Καμίνης, όλοι οι δήμοι να «απογαλακτισθούν από την κεντρική εξουσία», να δημιουργήσουν δική τους πολιτική, με πρώτη από όλες την κοινωνική πολιτική. Η αρχή έγινε με την κοινωνική πολιτική που ακολουθεί ο κ. Καμίνης στην Αθήνα, με τον «Κόμβο Αλληλοβοήθειας», όπως τον έχει χαρακτηρίσει. Ο Δήμος Αθηναίων χορηγεί πλέον βοήθεια στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας με πρωταρχικό στόχο τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, ουρές στα συσσίτια, ενώ μερικές φορές κλείνουν οι υπηρεσίες του Δήμου και ατομικά ραντεβού σε συνανθρώπους μας για να τους χορηγήσουν φαγητό και ρουχισμό. Και να σκεφτείτε ότι διατίθενται συνολικά 3.500 μερίδες φαγητού σε αντίστοιχο αριθμό οικογενειών και περίπου 50 αιτήσεις για χορήγηση βοήθειας κατατίθενται καθημερινώς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ