Ενάμιση χρόνο από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012 και την ανάσα που πήρε η χώρα από την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, η οικονομία εισέρχεται και πάλι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Η τρόικα ζητεί να συνεχιστούν οι απολύσεις στο Δημόσιο, να απελευθερωθούν οι εμπορικές μισθώσεις, να ανοίξουν όλα τα επαγγέλματα (μηχανικών, ξεναγών, Υγείας) και να προσδιοριστούν τώρα τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για το 2014 και το 2015.
«Ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση. Θα παιχθούν και θα κριθούν όλα με τους δανειστές μας» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θεωρεί ότι όσο κι αν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προβάλλει στην πολιτική σκηνή ως αίτημα ή και απειλή, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Αρα η επιστροφή της τρόικας και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015 και να επαναρρυθμιστεί το ζήτημα του δημοσίου χρέους είναι μονόδρομος.
Οι τροϊκανοί όμως, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα, έχουν ήδη στείλει τον «λογαριασμό» που προέκυψε από τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου. Και από αυτόν φαίνεται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι προθέσεις τους είναι άγριες…
«Το Βήμα» αποκαλύπτει τον κατάλογο 35 σημείων με όλα όσα (στοιχεία και μέτρα) ζητούν από πέντε υπουργούς –Γιάννη Στουρνάρα, Γιάννη Βρούτση, Κωστή Χατζηδάκη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Αδωνη Γεωργιάδη – προκειμένου να αξιολογήσουν:
–Κατά πόσον το πρωτογενές πλεόνασμα των 340 εκατ. ευρώ είναι πραγματικό και πώς μπορεί να αυξηθεί στα 2,8 δισ. ευρώ το 2014.
–Με ποια μέτρα (πέραν των απολύσεων στο Δημόσιο) θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό ως και το 2015.
–Πώς θα αντιμετωπιστούν οι «γκρίζες ζώνες» στα Ταμεία και στα οικονομικά της Υγείας που θεωρούνται η νέα μεγάλη απειλή για το μέλλον.
Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας προς «Το Βήμα» δηλώνει ότι για να καλυφθεί το κενό «δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα, αλλά μόνο στοχευμένα μέτρα». Και αυτά θα αφορούν κατά βάση περικοπές δαπανών. Ο ίδιος εξηγεί ότι ναι μεν η τρόικα προσδιόρισε για το 2014 το κενό στα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου τα μέτρα που θα απαιτηθούν δεν υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Εν πάση περιπτώσει ο προϋπολογισμός του 2014 θα στηριχθεί:
–Στην αύξηση της φορολογίας εισοδήματος κατά 820 εκατ. ευρώ λόγω κατάργησης των φοροαπαλλαγών.
–Στην αύξηση της φορολογίας καπνού, τσιγάρων και ποτών –του επονομαζόμενου και «φόρου της αμαρτίας» –ώστε να εξασφαλισθούν επιπλέον 190 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
–Στα αναμενόμενα έσοδα από τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν 50.000 πρόσωπα που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό και ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.
Το 2015 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Η Ελλάδα καλείται να διπλασιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα (από 2,8 δισ. ευρώ το 2014 σε 5,6 δισ. ευρώ).
Οπως διαπιστώνει κανείς από τον κατάλογο, η κυβέρνηση (ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης) ήδη παρουσίασε στην τρόικα πέντε κατηγορίες οργανισμών που πρόκειται να κλείσουν.
Ωστόσο στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών –απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων, περιορισμός της γραφειοκρατίας και μείωση των τιμών –ο υπουργός Ανάπτυξης έχει μείνει πολύ πίσω.
Στο στόχαστρο της τρόικας είναι και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος όχι μόνο δεν μείωσε τις τιμές στα γενόσημα φάρμακα, αλλά δεν έχει φτιάξει ούτε τη λίστα των φαρμάκων που θα πωλούνται χωρίς συνταγή στα σουπερμάρκετ.
Τι ζητούν οι δανειστές από τους υπουργούς
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
1. Λίστα πιθανών μέτρων –πέραν της διοικητικής μεταρρύθμισης –για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό 2014-2015.
2. Ενημέρωση για την απόδοση των φορολογικών μέτρων και την αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού.
3. Προσχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2014-2017.
4. Πλήρη στοιχεία για τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος.
5. Πλήρη στοιχεία για τις επιστροφές φόρων που εκκρεμούν και τις οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες.
6. Νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
7. Πληροφορίες για την είσπραξη του ΦΑΠ.
8. Μεταφορά από το ΣΔΟΕ στον γγ Εσόδων όλων των φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων.
9. Συμπλήρωση και δημοσιοποίηση της λίστας οφειλετών με χρέη άνω των 50.000 ευρώ στο Δημόσιο.
10. Προτάσεις αναζωογόνησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
11. Διαχείριση της ακίνητης περιουσίας και μελέτη για την επίδραση των εσόδων από ενοίκια, πωλήσεις, τιτλοποιήσεις στη μείωση του χρέους.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
12. Συνολική εκτίμηση για την πορεία είσπραξης των εισφορών και των χρεών στα Ταμεία.
13. Σχέδιο για την ενοποίηση των εισφορών σε όλα τα Ταμεία και μείωση των εργοδοτικών κατά 3,9 μονάδες χωρίς πρόσθετο δημοσιονομικό κενό.
14. Ελεγχο της πορείας μεταρρύθμισης του συστήματος είσπραξης οφειλών στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.
15. Πλήρη στοιχεία για το ύψος των συντάξεων που πρέπει να πληρωθούν.
16. Βασικό σενάριο για την πορεία των πληρωμών συντάξεων με βάση τις αποχωρήσεις της τελευταίας τετραετίας και προβλέψεις ως το 2017.
17. Αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των συνταξιούχων, τη μείωση των συντάξεων και το πόσο ωφέλησε η αύξηση των ορίων ηλικίας τα Ταμεία .
18. Οδικό χάρτη για την επέκταση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και προγραμμάτων μαθητείας ανέργων.
19. Προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας .
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
20. Άρση των περιορισμών στους αρχιτέκτονες, γεωλόγους, ηλεκτρολόγους και τοπογράφους και κατάργηση ελάχιστων αμοιβών .
21. Οι απαντήσεις Χατζηδάκη δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές για τους ορκωτούς εκτιμητές, πωλητές φυτοφαρμάκων – λιπασμάτων .
22. Προτάσεις για άνοιγμα των επαγγελμάτων στα πεδία των υπουργείων Υγείας (π.χ. φυσικοθεραπευτές – λογοθεραπευτές κ.ά.) και Πολιτισμού (π.χ. ξεναγοί)
23. Πρόταση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και απολογισμός από τα μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας
24. Κλειστά επαγγέλματα. Ζητείται τήρηση των συμφωνηθέντων από το μνημόνιο και μελέτη – αποτίμηση ως τον Δεκέμβριο.
25. Συγκριτική μελέτη για τους περιορισμούς στα επαγγέλματα με την ΕΕ.
26. Απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
27. Σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», του ΑΔΜΗΕ.
28. Νέα πρόταση για την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων. Διαπιστώνεται πλήρης διαφωνία.
29. Καθορισμό χρήσεων γης σε όλη την Ελλάδα με ΠΔ.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
30. Λίστα οργανισμών που πρέπει να κλείσουν ή να αναδιαρθρωθούν για να επιτευχθεί ο στόχος των 12.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο .
Ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίασε λίστα με πέντε κατηγορίες οργανισμών στην τελευταία συνάντηση.
31. Σχέδιο δράσης για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο και τον διορισμό προϊσταμένων σε βάθος διετίας.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
32. Λίστα φαρμάκων που θα πωλούνται στα σουπερμάρκετ χωρίς συνταγή.
33. Σενάρια για μείωση των τιμών των φαρμάκων (γενοσήμων και υψηλού ανταγωνισμού) ως και 50%.
34. Απόφαση για τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.
35. Προβλέψεις για τον αριθμό του προσωπικού του ΕΣΥ και το κόστος μισθοδοσίας ως το 2015.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ