Με μια πρόσκληση-έκκληση σε πολίτες που προβληματίζονται για την πολιτική κατάσταση στη χώρα θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς. Το κείμενο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας, το αργότερο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, και δεν θα είναι διακήρυξη γιατί όσοι το υπογράφουν δεν επιθυμούν να εκληφθεί η κίνησή τους ως το προοίμιο της δημιουργίας νέου κόμματος. Η πρόσκληση θα απευθύνεται σε κόμματα, κινήσεις και προσωπικότητες που ανήκουν στον χώρο αυτόν χωρίς να ζητείται η κατάργηση της αυτονομίας τους και χωρίς να αποκλείεται καμία συμμετοχή με στόχο να δημιουργηθεί ένα ευρύ σχήμα το οποίο θα κατέλθει στις ευρωεκλογές. Η πρόσκληση, η οποία είχε γίνει αρχικώς γνωστή ως «το κείμενο των 50», δεν αποκλείεται τελικώς να συγκεντρώσει περισσότερες υπογραφές, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένας ευρύτερος κύκλος υποστήριξης από ισχυρές προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης. Οι υπογράφοντες προέρχονται κυρίως από τον χώρο των πανεπιστημίων και της διανόησης και όχι από κόμματα. Και αυτό για να μεταδοθεί ένα καθαρό μήνυμα ότι πρόκειται για μια κίνηση πολιτών έξω από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μοχλός ο οποίος θα θέσει σε κίνηση αδρανοποιημένους «ιμάντες» της δημοκρατικής παράταξης και θα συντονίσει ευρύτερες δυνάμεις. Μετά την ανακοίνωση του κειμένου προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις ώστε να ενεργοποιηθούν φανερές και κρυφές δυνάμεις στις τοπικές κοινωνίες.
Τα ονόματα που θα βρίσκονται κάτω από το κείμενο εκφράζουν τον χαρακτήρα της παρακίνησης που θέλει να έχει η πρωτοβουλία και όχι μια αντίληψη αντικατάστασης των συλλογικοτήτων του χώρου. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους κκ. Ι. Βούλγαρη, Ν. Αλιβιζάτο, Χρ. Ροζάκη, Γ. Παγουλάτο, Αρ. Δοξιάδη, Στ. Μπένο, Π. Μάρκαρη, Π. Αυγερινό, Ν. Μπίστη κ.ά.
Ποιοι υπογράφουν
Επίσης δεν αποκλείεται να υπογράφουν οι Ν. Χριστοδουλάκης και Τ. Γιαννίτσης και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που ανήκουν στη μειοψηφία (π.χ., Στ. Λιβαδάς, Γ. Αντωνίου). Την προσπάθεια θα στηρίξουν και μέλη των Οικολόγων Πρασίνων. Η συμμετοχή του ΠαΣοΚ θα είναι περιορισμένη ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις για ηγεμονικές βλέψεις του και θα εκφράζεται με τις υπογραφές των Χρ. Δερβένη, Αθηνάς Δρέττα και Γ. Βερνίκου που συμμετείχαν στην επιτροπή του κόμματος για την Κεντροαριστερά.
Η ανακοίνωση του κειμένου αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στα κόμματα καθώς ένα κομμάτι του ΠαΣοΚ δεν βλέπει με καλό μάτι την επιχειρούμενη συνένωση δυνάμεων φοβούμενο ότι το κόμμα θα μπει σε μια οδό (αυτο)διάλυσης. Αλλά και η ΔΗΜΑΡ θα βρεθεί ενώπιον ενός επιτακτικού διλήμματος: Θα απορρίψει εξαρχής το εγχείρημα ή θα δώσει χρόνο; Στην Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν στελέχη που δεν αντιλαμβάνονται γιατί προτιμάται η σύμπραξη με τους κκ. Α. Λοβέρδο και Χ. Καστανίδη τη στιγμή που απορρίπτεται το ΠαΣοΚ. Ο κ. Φ. Κουβέλης μοιάζει αγκυλωμένος στις επιλογές του και ετοιμάζει στις 7 Νοεμβρίου την πρώτη κοινή εκδήλωση με τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος δεν προτίθεται να κάνει καμία κίνηση ερήμην του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Ενδεχομένως η πραγματική εικόνα να μην είναι τόσο «παγωμένη». Σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να υποδεχθούν με θετική διάθεση την πρόσκληση των πενήντα. Επιπλέον υπάρχουν δύο εκδηλώσεις το προσεχές διάστημα που ίσως να κρύβουν εκπλήξεις. Αύριο η ΔΗΜΑΡ οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Η Δημοκρατία δεν απειλείται» στην οποία θα μιλήσουν οι: Ν. Αλιβιζάτος, Κ. Παπαϊωάννου, Αντ. Ρουπακιώτης, Γ. Σιακαντάρης, Γ. Σωτηρέλης και θα παρέμβει ο κ. Κουβέλης. Στις 21 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για την οικονομία με ομιλητή τον πρώην υπουργό Ν. Χριστοδουλάκη.
Ζητείται συμμετοχή
Ο κ. Χριστοδουλάκης θεωρεί ότι για να πετύχει το εγχείρημα θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι –και το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ και οι κινήσεις. «Να κάνουμε μια παράταξη επιθετική, να μη μείνουμε σε ατομικά καταφύγια» επισημαίνει στους συνομιλητές του και αναμένεται να αναπτύξει και δημοσίως τις απόψεις του.
Ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του συγγραφέα Π. Μάρκαρη στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του χώρου. «Αν ήταν πρόσκληση για τη δημιουργία κόμματος, δεν θα την υπέγραφα. Είναι όμως μια πρόσκληση για να συνταχθεί η κοινωνία των πολιτών γύρω από ένα καίριο αίτημα: να υπάρξει ένας συγκροτημένος χώρος μέσα στο πολιτικό σύστημα ο οποίος θα επιχειρήσει να αποφύγει τις ακραίες θέσεις και να αλλάξει εποικοδομητικά το κλίμα» παρατηρεί. Ο κ. Μάρκαρης πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της δημιουργίας ενός επικίνδυνου διπόλου, με τον πολιτικό λόγο να οξύνεται όλο και περισσότερο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, και ότι οι πολιτικοί μοιάζει να μην παίρνουν τα μηνύματα.
«Στην Ελλάδα φύγαμε από την παραγωγή και την ανταλλαγή πολιτικών επιχειρημάτων και πήγαμε στην αντιπαράθεση «μνημόνιο – αντιμνημόνιο». Αυτή είναι μια αρρωστημένη τοποθέτηση του πολιτικού συστήματος. Είναι μια μετωπική αντιμετώπιση άκρως επικίνδυνη στις σημερινές συνθήκες» λέει.
Διευκρινίζει πάντως ότι, αν μεταξελιχθεί η προσπάθεια αυτή σε κόμμα, θα τοποθετηθεί τότε για το αν θα συνεχίσει να στηρίζει ή όχι. «Θεωρώ θετικό ότι αυτή την ώρα δεν αποκλείεται κανένας, ότι η πρόσκληση ξεκινάει από το ΠαΣοΚ και καταλήγει στους πέντε δημάρχους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι, οι πολιτικοί και οι άνθρωποι της διανόησης και του πολιτισμού, κυρίως εμείς, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με έναν τρόπο που να γεφυρώνει τις διαφορές και όχι να τις μεγεθύνει» τονίζει ο καταξιωμένος συγγραφέας.
Οι «πρόθυμοι»
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Το ΠαΣοΚ, από τη δική του πλευρά, επιμένει ότι είναι πρόθυμο να συστρατευθεί με απόλυτο σεβασμό και ισοτιμία με κινήσεις και πρόσωπα που βλέπουν τον εαυτό τους εντεταγμένο στην ευρύτερη προοπτική του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς της ευθύνης. Αυτό σημαίνει ότι η συμπαράταξη των δυνάμεων δεν θα έχει αντιμνημονιακό χαρακτήρα και δεν θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης και της χώρας.
«Είναι σαφές ότι η ευρύτερη συνεργασία δυνάμεων, κινήσεων, προσώπων που ανήκουν στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη δεν αντιστρατεύεται φυσικά τα υπάρχοντα κόμματα και τη λειτουργία τους αλλά πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις και την αποτελεσματικότητα του χώρου εν όψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση» σημειώνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.
«Εμείς θα στηρίξουμε, θα εγγυηθούμε, θα προωθήσουμε κάθε εγχείρημα που υλοποιεί αυτές τις κατευθύνσεις» προσθέτουν.
Προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ
Ο κ. Βενιζέλος θέτει όρους συνεργασίας
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος δέχεται κριτική ότι προσπαθεί να πατήσει ταυτόχρονα σε δύο βάρκες: να συγκυβερνά με τη ΝΔ και ταυτόχρονα να συμμετέχει στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να απαντήσει στην κριτική αυτή μέσω της προγραμματικής συμφωνίας με τη ΝΔ.
Την ερχόμενη εβδομάδα, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, θα οριστικοποιηθεί το προγραμματικό πλαίσιο της συνεργασίας καθώς υπάρχει ήδη πολιτική συνεννόηση του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, ενώ τα επί μέρους σημεία θα συμφωνηθούν από αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων. Επίσης οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος εμφανίστηκαν να συμφωνούν ότι η βία πρέπει να καταδικάζεται με καθαρό τρόπο, από όπου κι αν προέρχεται. Το ΠαΣοΚ όμως άνοιξε τρία σοβαρά ενδοκυβερνητικά μέτωπα επιχειρώντας να ενισχύσει το προοδευτικό προφίλ του.
Διεκδίκησε τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τη μείωση του φόρου στα ακίνητα και έναν συνολικό διάλογο για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. «Το ΠαΣοΚ είναι αντίθετο σε κάθε φωτογραφική ή ρουσφετολογικού χαρακτήρα αλλαγή στα όρια των δήμων που καθόρισε ο «Καλλικράτης». Στο θέμα αυτό δεν χωρούν αιφνιδιασμοί» προειδοποίησε μέσω σχετικής ανακοίνωσης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ