Η εφετινή ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ είχε απ’ όλα: στήριξη και επιφυλάξεις για την Ελλάδα αλλά και για πρώτη φορά αληθινό επενδυτικό ενδιαφέρον, είχε επισημότητα και έντονο παρασκήνιο αλλά και υποτονική ελληνική εκπροσώπηση (ήταν η τρίτη συνεχόμενη σύνοδος χωρίς συμμετοχή έλληνα υπουργού) και σφραγίστηκε από τη συνέχιση της «βεντέτας» Λαγκάρντ – Μέρκελ για την Ελλάδα, δηλαδή για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ξεχώρισαν τo «βέτο» της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε «οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων» στην Ελλάδα για το 2014 και μάλιστα στην κεντρική συνέντευξη Τύπου της συνόδου (!) ενώπιον των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών δικτύων που τη μετέδιδαν σε ζωντανή μετάδοση…

Λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη λεωφόρο Πενσιλβάνια (όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΝΤ αλλά και ο Λευκός Οίκος) ξεχώρισε η… «αντισυγκέντρωση» των γερμανών αξιωματούχων της ΕΕ (Ασμουσεν, Ρέγκλινκ, Χόγερ), σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια από την έδρα του Ταμείου, που επιχειρηματολόγησαν για το «όχι» στο «κούρεμα» με βασικό εκφραστή των θέσεων της Κομισιόν (κάποιοι είπαν του… Βερολίνου) τον επίτροπο Ολι Ρεν. Ο κ. Ρεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η ευρωζώνη δεν βιάζεται καθόλου να λύσει το θέμα του ελληνικού χρέους και επιχειρεί για άλλη μία φορά να το μεταθέσει χρονικά ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα. Πιο απλά, αντί για το Eurogroup του Απριλίου, όπως δεσμευόταν το καλοκαίρι στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, η διευθέτηση του χρέους εντάσσεται σε μια μακρά διαδικασία η οποία αναμένεται ότι θα αρχίσει με την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο από τη Eurostat και θα ολοκληρωθεί «κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού», όπως είπε ο φινλανδός επίτροπος, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και την ελληνική προεδρία της ΕΕ.

«Μόνιμη κατάσταση»


«Αυτή είναι η μόνιμη κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Πρέπει όλοι στην ευρωζώνη να αντιληφθούν ότι η διατήρηση αυτού του θέματος σε εκκρεμότητα και η ανακύκλωση της συζήτησης κάνουν μεγάλη ζημιά στην Ευρώπη συνολικά αλλά και στην Ελλάδα» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ανώτατος παράγοντας της ελληνικής κυβέρνησης με εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Από την άλλη πλευρά, το μήνυμα στήριξης που παρείχε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κυρία Κριστίν Λαγκάρντ τόσο με δημόσιες δηλώσεις αλλά κυρίως στη διάρκεια παρασκηνιακών επαφών με διεθνείς παράγοντες εκτιμάται ότι θα έχει συνέχεια.Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, η στήριξη αυτή «σχετίζεται άμεσα με το ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, με το τετ- α-τετ ραντεβού που είχε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, χωρίς την παρουσία συμβούλων στο δωμάτιο, αλλά και με τις ευρύτερες επαφές τόσο του κ. Σαμαρά όσο και του υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με ανθρώπους-«κλειδιά» στην αμερικανική πρωτεύουσα».
«Οχι» από Τόμσεν


Ο επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα κ. Πόουλ Τόμσεν φέρεται έτοιμος από τις ίδιες πηγές να αντιταχθεί σε προτάσεις για μειώσεις μισθών και συντάξεων από τα άλλα δύο μέρη της τρόικας (Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). «Ποιoς θα το φανταζόνταν αυτό από το «μοιραίο» κατά πολλούς, ακόμη και στην Ουάσιγκτον, στέλεχος του ΔΝΤ που πίεσε επί τρία χρόνια για τα πιο σκληρά μέτρα, τα οποία βύθισαν την Ελλάδα ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση;» σχολίαζαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας που βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον…
Σε κάθε περίπτωση, η πίεση που ασκείται στην Αθήνα παραμένει τεράστια, κάτι που καταγράφεται στη σελίδα των εκκρεμοτήτων που άφησε η τρόικα και πιο συγκεκριμένα ο ελεγκτής της Κομισιόν κ. Ματίας Μορς στα χέρια του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Πιέσεις Βρυξελλών


Ζητείται επιτακτικά από το ΔΝΤ και την Κομισιόν η άμεση αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για την αύξηση των εσόδων χωρίς νέους φόρους.

«Αν δεν γίνει αυτό, το πρόγραμμα θα αποτύχει ξανά, όχι μόνο γιατί δεν θα αυξηθούν τα έσοδα αλλά και γιατί θα την πληρώσουν οι αδύναμοι και οι έντιμοι φορολογούμενοι και θα ευνοηθούν οι πλούσιοι και οι φοροφυγάδες»
εξηγούσε στην Ουάσιγκτον αρμόδια πηγή που ανήκει στα κορυφαία κλιμάκια της τρόικας και διαθέτει πολύ καλή γνώση του θέματος.
Ζητούνται, δεύτερον, στοχευμένες περικοπές, κυρίως στα πεδία των ασφαλιστικών ταμείων και της Υγείας. Ο κίνδυνος νέων μέτρων είναι ορατός (αν δεν αποτελεί βεβαιότητα), έστω κι αν αυτά δεν «βαφτιστούν» οριζόντια.
Η πίεση που υφίσταται η Αθήνα φαίνεται, τέλος, από το γεγονός ότι η τρόικα ανέβασε τον πήχη του χρηματοδοτικού κενού του 2014 (ως τον Δεκέμβριο απαιτείται διευθέτηση) από τα 4,5 δισ. ευρώ στα 5,5 δισ. ευρώ λόγω της υστέρησης των αποκρατικοποιήσεων κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2013.
Τα καλά νέα
Οι επενδυτές χτυπούν την πόρτα
Παρά την «αντισυγκέντρωση» των «Γερμανών» της ευρωζώνης και την άκαμπτη στάση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και του κορυφαίου στελέχους της ΕΚΤ κ. Γεργκ Ασμουσεν, το κλίμα για την Ελλάδα στη Σύνοδο ήταν θετικό. Από ποιους;.. Τελικά όχι τόσο από τους αξιωματούχους (και δη τους Ευρωπαίους) αλλά από τους διεθνείς επενδυτές. «Για πρώτη φορά οι επενδυτές χτυπούν με πραγματικό ενδιαφέρον την πόρτα του ΔΝΤ και ζητούν πληροφορίες για να επενδύσουν στην Ελλάδα» ανέφεραν πηγές από την αμερικανική πρωτεύουσα στο «Βήμα της Κυριακής» προσθέτοντας ότι ο κ. Τόμσεν είχε ολοήμερες συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές που ζητούσαν να τους ενημερώσει για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Το ίδιο κλίμα εισέπραξαν τόσο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου (ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας στη θέση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα) όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος στις επαφές που είχαν με αξιωματούχους του ΔΝΤ, ομολόγους τους, αλλά και εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών και hedge funds.
Oσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην Ουάσιγκτον είχαν ολοήμερες επαφές με στελέχη της BlackRock, του ΙΙF και πολλούς ακόμη θεσμικούς παράγοντες και οίκους ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας κ. Γιώργος Ζανιάς και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Επίσης τη Eurobank εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου ενώ από την Τράπεζα Πειραιώς εστάλη ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ