Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής η Βουλή των Ελλήνων θα έχει αποφανθεί για το μέλλον της κυβερνήσεως Σαμαρά. Οι βουλευτές θα απορρίψουν την πρόταση μομφής κατά της κυβερνήσεως ή θα την υπερψηφίσουν – αν βρεθούν αποστάτες.

Σκεπτόμενοι με τους κανόνες της απλής λογικής εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβερνήσεως συνεργασίας ΝΔ και ΠαΣοΚ δεν θα ευδοκιμήσει. Αν τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν προσδιορίζουν τις εξελίξεις η κυβέρνηση Σαμαρά θα αποχωρήσει, όταν έλθει η ώρα της, με άλλες διαδικασίες.

Στο παρελθόν όσες φορές έπεσαν κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις, αυτό συνέβη… εκτός Βουλής. Το 1958 π.χ. η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή ανετράπη θορυβωδώς από ομάδα υπουργών που δήλωσαν ότι αποχωρούν από το κόμμα τους. Ο τότε πρωθυπουργός έσπευσε να παραιτηθεί προδικάζοντας την απόφαση της Βουλής.
Εκτοτε όσες κυβερνήσεις έπεσαν, απεχώρησαν διότι οι επικεφαλής τους, διαβλέποντας τη βούληση του Κοινοβουλίου, υπέβαλαν αμέσως τις παραιτήσεις τους.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι κυβερνήσεις του Κ. Μητσοτάκη και του Γ. Παπανδρέου που έπεσαν με μία επιστολή ενός βουλευτού ότι αποχωρεί από τη ΝΔ, ενώ η δεύτερη έφυγε με απλή υπόδειξη του κ. Σαρκοζί και της κυρίας Μέρκελ («ραντεβού στις Κάννες»!…).
Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα είναι φανερό ότι δεν πέφτουν αιφνιδίως στο Κοινοβούλιο με μία ψηφοφορία. Αποτελούν κατά κανόνα αποτέλεσμα παρασκηνιακών συνομιλιών και κινήσεων.
Στον πολιτικό ορίζοντα δεν διαφαίνεται τέτοια «συνωμοσία».
Τα πράγματα είναι προφανώς απλά. Η πρόταση μομφής είναι μάλλον μία άσκηση επί χάρτου. Επαναφέρει την πολυλογία στην πολιτική χωρίς να αναμένεται ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Εκτός εάν η κίνηση του κ. Τσίπρα απαλλάσσει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ της δοκιμασίας να ακούει την καθημερινή κριτική των (πιο αριστερών!…) συντρόφων του. Ταυτοχρόνως ο κ. Σαμαράς διασφαλίζει ένα ακόμη εξάμηνο σχετικής πολιτικής ηρεμίας καθώς δεν επιτρέπεται η υποβολή νέας προτάσεως μομφής για τους προσεχείς έξι μήνες.
Δηλαδή «νικητές» και οι δύο!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ