Η μαγεία στη σχέση τους προηγείται της συνεργασίας τους. Γεννήθηκαν την ίδια χρονιά και την ίδια ημερομηνία και κουβαλούν μια τρέλα-κάτοπτρο όταν σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλο – ή δίπλα. Συμπληρώνονται, συμφωνούν, μοιράζονται με ανοιχτωσιά και έχουν κάθε λόγο να αλληλοθαυμάζονται.
Συναντιούνται για δεύτερη χρονιά σε αυτό το «λαϊκό φουτουριστικό καμπαρέ για τις αλήθειες μας», όπως το αποκαλούν, το «Show What» στο Vox. Ο Πάνος Μουζουράκης και ο Στράτος Λύκος έγραψαν τα κείμενα και μαζί με τον Λευτέρη Ελευθερίου και την Ηλιάνα Γαϊτάνη κάθονται σε ένα τραπέζι με καλλιτεχνικό έρεισμα, διαφορετικό κάθε φορά που παίρνει κάποιος το λόγο αλλάζοντας μαγικά τη χρήση του. Ο Λευτέρης Ελευθερίου το χειμώνα θα κάνει και κάποιες εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και περιοδεία με τον Αντώνη Κρόμπα για την παράσταση «Σύμφωνο Επιβίωσης», ενώ ο Πάνος Μουζουράκης θα έχει τηλεοπτική παρουσία στο «The Voice» στον ΣΚΑΪ, απολαμβάνοντας παράλληλα τους καρπούς από το πιο ώριμο άλμπουμ της καριέρας του με τον όνομα και πράγμα τίτλο «Μεγαλώνω». Συναντηθήκαμε –αφού περάσαμε υπέροχα στη φωτογράφισή τους– για να μιλήσουμε για σοβαρά θέματα με αστείο τρόπο και για αστεία με τον πιο συγκινητικό. Δηλαδή, γοητευτικά ανορθόδοξα, όπως κι εκείνοι.
Το πολιτικά ορθό πώς το διαχειρίζεστε στην τέχνη;
ΠΑΝΟΣ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ: Φαίνεται ότι υπάρχει μια σκοπιμότητα πίσω από την πολιτική ορθότητα που χτυπά τη σάτιρα. Γιατί τι κάνει η κωμωδία; Ουσιαστικά, παίρνει τη Δεξιά και την Αριστερά, τις ξεβρακώνει και, τελικά, βρίσκονται δεξιοί και αριστεροί να γελούν με το ίδιο πράγμα. Λειτουργεί δηλαδή αντιπολωτικά, φέρνει τον κόσμο κοντά. Όμως, πολύ έξυπνα, η πολιτική ορθότητα μεταμφιέζει τη σάτιρα σε προσβολή. Σε αυτό, εξίσου έξυπνα, απάντησε ο κωμικός Τζον Κλιζ λέγοντας ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους δεν θα επιβάλλουν τις συμπεριφορές τους στους υπόλοιπους που μπορούν. Εννοείται ότι υπάρχει και αποτυχημένη σάτιρα –και έχω κάνει κι εγώ–, όπου μπορεί ο σκοπός να είναι καλός και η εκτέλεση απόλυτα παρεξηγήσιμη, αλλά και πάλι δεν πρέπει να βάζουμε όρια σε αυτήν. Γιατί υπάρχει αυτή η υποκρισία, ότι από μια ηλικία μάς εκπαιδεύουν να είμαστε σύμφωνα με τους κανόνες, με το Me Too, με τα δικαιώματα, με τη woke ατζέντα. Σωστά! Όμως, από την άλλη, στους νέους από 25 και κάτω, το αίμα των οποίων βράζει και που έχουν απορρίψει οικογένεια, σχολείο, κοινωνία και θρησκεία, συνεχίζουν να προωθούνται κοινωνικά ακριβώς τα αντίθετα πράγματα με χαμηλής δόνησης πολιτικές και μουσικές. Αισθάνομαι ότι σε αυτή την εποχή της υποκρισίας τα δικαιώματα είναι φασισμός μεταμφιεσμένος σε δικαιώματα.
ΛΕΥΤΈΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ: Αυτό είναι το τρομακτικό με το δικαιωματισμό! Με τη Γαλλική Επανάσταση διατυπώθηκαν όλα αυτά που ονομάζουμε σήμερα «δικαιωματισμό», όμως αυτός έφτασε να γίνεται τρομοκρατία πλέον. Να φοβάμαι να ανοίξω το στόμα μου. Δεν μπορεί ο καλλιτέχνης να λειτουργεί με αυτόν το φόβο. Σίγουρα οι προθέσεις είναι σημαντικές. Ο καλλιτέχνης όμως εκτίθεται, βγαίνει σε μια σκηνή και, μέσα από ένα ρόλο, ακόμα και προκλητικό, μέσα από ένα δύσκολο έργο, δεν θα κάνει κήρυγμα, αλλά θα περάσει ένα μήνυμα.