«Πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα χωρίς να το ξέρει κανείς». Αναζητήθηκε στη Google 163 εκατομμύρια φορές το 2021 στην καρδιά της πανδημίας, παρουσιάζοντας αύξηση 31% σε σύγκριση με το 2019. Η φράση «Θα την σκοτώσω όταν φτάσει στο σπίτι», 178 εκατομμύρια φορές και το «Πώς να ελέγξω τη γυναίκα μου», 165 εκατομμύρια φορές, παρουσιάζοντας επίσης αύξηση 67% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Από την άλλη, η φράση «Θα με σκοτώσει» πληκτρολογήθηκε 107 εκατομμύρια φορές, μια συγκλονιστική αύξηση της τάξεως του 84% από το 2019. Το «Βοήθησέ με, δεν θα φύγει» και «με χτυπάει όλη την ώρα» ήταν επίσης αρκετά δημοφιλείς αναζητήσεις. Οι εφιαλτικές αναζητήσεις αποτυπώνουν τη βαναυσότητα εναντίον του γυναικείου φύλου που καταγράφεται σε όλο τον πλανήτη και παρουσίασε εκτόξευση στην καραντίνα.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, η πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι οι γυναίκες μπορούν πλέον να πληρούν τις προϋποθέσεις για το καθεστώς πρόσφυγα, όταν στην πατρίδα τους υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν «σωματική ή ψυχολογική βία λόγω του φύλου τους» – συμπεριλαμβανομένων των περιστατικών σεξουαλικής και ενδοοικογενειακής βίας, προσφέρει μια «αχτίδα» ελπίδας σε έναν κόσμο που καταρρέει από την αύξηση των γυναικοκτονιών και των περιστατικών που μένουν στη σιωπή πίσω από κλειστές πόρτες εξαιτίας του φόβου των θυμάτων για την ίδια τους τη ζωή.
Γυναίκες που διαφεύγουν από τις χώρες τους εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας μπορούν τώρα να λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση του ΔΕΕ εκδόθηκε επί της υπόθεσης μίας διαζευγμένης μουσουλμάνας από την Τουρκία με κουρδική καταγωγή, η οποία υποστήριζε πως εξαναγκάστηκε σε γάμο από την οικογένειά της και πως ο σύζυγός της την απειλούσε και την έδερνε. Φοβούμενη για τη ζωή της η γυναίκα έκανε αίτηση διεθνούς προστασίας στη Βουλγαρία. Στη συνέχεια, το δικαστήριο της χώρας παρέπεμψε την υπόθεση στο ΔΕΚ.