Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το 2012- Το χρονικό της υπόθεσης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το 2012- Το χρονικό της υπόθεσης 1

Η χώρα μας καταδικάστηκε για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων για την υπόθεση του 2012 που αποτέλεσε ένα «άβολο» αφήγημα της Μεταπολίτευσης.

Μετά τη δημόσια διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το 2012, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει συνολικά 70.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε αυτές τις γυναίκες καθώς έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξαν δύο παραβιάσεις του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πρώτη αφορά τις αιματολογικές εξετάσεων στις οποίες είχαν αναγκαστεί να υποβληθούν δύο από τις προσφεύγουσες. Μάλιστα, το δικαστήριο σημείωσε πως καμία από τις διατάξεις που επικαλέστηκε η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν ικανή να δικαιολογήσει μια ιατρική παρέμβαση, είτε αυτή διενεργείται από αστυνομικούς είτε από γιατρούς.

Το Δικαστήριο έκρινε αναλυτικά ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει συνολικά 70.000 ευρώ στις γυναίκες που είναι εν ζωή για ηθική βλάβη καθώς 4 από τις γυναίκες που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο, έχουν φύγει από τη ζωή.

Η δεύτερη παραβίαση του άρθρου προέκυψε εξαιτίας της δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων και στοιχείων που αφορούν τέσσερις από τις γυναίκες που είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ υπήρξαν δύο παραβιάσεις του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής).

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 είχαν δημοσιευτεί, ιατρικά και προσωπικά στοιχεία που αφορούσαν γυναίκες, οι οποίες είχαν διαγνωστεί ως οροθετικές.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο μιας αστυνομικής επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν από την αστυνομία ιερόδουλες, μεταξύ των οποίων δέκα από τις προσφεύγουσες. Χρειάστηκε να υποβληθούν σε έλεγχο ταυτότητας και ιατρικό έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και εξετάσεις αίματος οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι ήταν θετικές στον ιό του HIV.

Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης από πρόθεση μαζί με το αδίκημα της απλής βλάβης. Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας διέταξε, βάσει του νόμου 2472/1997, να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα και οι φωτογραφίες τους, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον τους.

Η εισαγγελική εντολή ανέβηκε στον ιστότοπο της Αστυνομίας και η διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων καλύφθηκε με έκταση από τα μέσα ενημέρωσης. Ενώπιον του Δικαστηρίου, οι προσφεύγουσες παραπονέθηκαν για τη διάδοση ευαίσθητων προσωπικών και ιατρικών δεδομένων. Δέκα προσφεύγουσες ισχυρίστηκαν επίσης ότι δεν είχε ζητηθεί η συγκατάθεσή τους πριν από τις εξετάσεις αίματος.

SHARE THE STORY