Με σπουδές, εκτός πολλών άλλων, στο Πανεπιστήμιο Πολιτισμού της Μόσχας, διδάσκοντας, από το 1992, υποκριτική και αυτοσχεδιασμό με τις μεθόδους του Μιχαήλ Τσέχωφ και έχοντας τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο της UNESCO για τις Τέχνες, τον Λόγο και τις Επιστήμες, δεν μπορεί παρά να είναι σπουδαία! Και, αποδεδειγμένα, από το 1998 που έγινε γνωστή σε ολόκληρη την Ελλάδα με τη «Ζωή που δεν έζησα» (όπου ερμήνευσε αριστοτεχνικά μια μεσήλικη, ενώ η ίδια ήταν μόλις 30 ετών), η Ταμίλλα Κουλίεβα… δεν έχει ηλικία!
Αυτήν τη φορά, η συνομιλία μας έγινε… μέσω συμπρωτεύουσας, όπου βρίσκεται και πάλι αυτές τις ημέρες. Στο μεταξύ, μεσολάβησε ένα ολιγοήμερο ταξίδι στη Μόσχα και αρκετές, όσο πιο συχνές γίνεται, αποδράσεις, καθώς αυτοπροσδιορίζεται ως «πολίτης του κόσμου»· μια δήλωση διόλου τυχαία.
Στο Αριστοτέλειον της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνονται, λοιπόν, οι παραστάσεις του «Da», με τον Γρηγόρη Βαλτινό, μετά από δύο εξαιρετικά επιτυχημένες σεζόν στο θέατρο Ιλίσια. Η ανταπόκριση του κοινού είναι αξιοθαύμαστη, έχουμε 100% προπώληση εισιτηρίων, και εγώ πιστεύω πολύ στην κρίση του. Σε αυτή βασίζεται η δουλειά μας. Το γεγονός ότι ο κόσμος προτιμά και αγκαλιάζει με τόση ζεστασιά μια παράσταση δεν είναι σύμπτωση.
Το «Da», του Ιρλανδού Χιού Λέοναρντ, είναι ένα κλασικό, αυτοβιογραφικό, βαθιά ανθρώπινο έργο, το οποίο πραγματεύεται τη σχέση γονιών-παιδιών που θα μας απασχολεί πάντα. Με πολύ χιούμορ, σε βάζει στη διαδικασία να αναθεωρήσεις πολλά πράγματα, ειδικά αν έχεις χάσει τους γονείς σου, ενώ οι αναμνήσεις που μπερδεύονται στην αφήγηση, «κουβαλώντας» μια μελαγχολία, σε αγγίζουν ακόμα παραπάνω και σου προκαλούν μια έντονη διάθεση νοσταλγίας.
Αν και θετή, η μητέρα του Τσάρλι τον υπερασπίζεται μέχρι τέλους, σε μια διαρκή σύγκρουση με τον άντρα της. Αυτός πρέπει να είναι, τελικά, ο πραγματικός ρόλος της μάνας;
Δεν μπορώ να πω αν έτσι πρέπει να είναι… Εγώ έτσι είμαι. Και στο έργο και στη ζωή. Στο έργο υπάρχει μια φράση που χειροκροτείται πολλές φορές: «Οι γονείς δεν χρειάζεται να είναι τέλειοι. Αρκεί να σε αγαπούν». Η δική μου ηρωίδα έχει πολλές αποχρώσεις. Είναι φιλική απέναντι στον Τσάρλι, αλλά είναι και αρκετά αυστηρή, κάποιες φορές σκληρή, ωστόσο, το κίνητρό της είναι ότι κυριολεκτικά ζει για αυτό το παιδί. Κι εγώ, λοιπόν, πάντα υπερασπίζομαι τον γιο μου, τον Στέφανο. Και, σίγουρα, ο Στέφανος είναι ό,τι πιο μεγάλο και σπουδαίο στη δική μου ζωή.
Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι έχετε τιμηθεί ως ευεργέτιδα από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, για τις συνεχείς προσφορές σας.
Απλώς, πριν από αρκετά χρόνια, είχα ανταποκριθεί στην πρόσκληση κάποιων ανθρώπων από το ίδρυμα, ανέπτυξα πολύ καλές σχέσεις με τα κορίτσια εκεί και κάναμε μαζί κάποιες γιορτές, αλλά γενικά θέλω να ευαισθητοποιούμαι και επιδιώκω να ανταποκρίνομαι σε κάθε κάλεσμα. Είναι πολύ όμορφο, σε όποια προσπάθειά σου, να δίνεις όσα πολλά παίρνεις!
Όταν βλέπω τη θάλασσα, βουτάω. Μέσα της, νιώθω σαν νεογέννητη. Κι όταν βγαίνω από το νερό, αισθάνομαι κάθαρση!