Αν θέλει κάποιος να συναντήσει αυτήν την περίοδο τις φοβερές «Σκιαδαρέσες» δεν θα δυσκολευτεί τρομερά. Για παράδειγμα, σήμερα, εμφανίζονται με τους Usurum στη Θεσσαλονίκη στο “WE”, τη Δευτέρα και την Τρίτη (και κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως τις 7 Ιανουαρίου) συμπρωταγωνιστούν στην απολαυστική παράσταση «Το Πήδημα» στο Θέατρο Πόρτα (την οποία πασπαλίζουν με τη μοναδική μουσική τους χρυσόσκονη, στην αρχή του έργου, στο τέλος αλλά και κατά τη διάρκεια) ενώ την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ετοιμάζονται να ξαναστολίσουν χριστουγεννιάτικα και κάπως διαστημικά τη σκηνή του Σταυρού του Νότου για ακόμα ένα – πιθανότατα – sold out live που τραβάει σαν μαγνήτης αγόρια και κορίτσια, τα οποία έχουν το χαρακτηριστικό γνώρισμα να ξέρουν τους στίχους των τραγουδιών τους απ΄έξω και ανακατωτά.
Είχα την τύχη να τις παρακολουθήσω και ως μουσικό ντουέτο στη σκηνή του Νέου Κόσμου αλλά και στο θέατρο, όπου ήρθαν και λίγο νωρίτερα μια Τρίτη απόγευμα για τις ανάγκες της φωτογράφισης για τη συνέντευξή μας στο ΒΗΜΑ/ GRACE, και μπορώ να επιβεβαιώσω πως μαζί τους πέρασα δύο από τις πιο ωραίες βραδιές της χρονιάς που σιγά – σιγά περνά στην ιστορία. Αλλά ακόμα πιο αξέχαστη ως εμπειρία υπήρξε η περίπου δίωρη βιντεοκλήση μας για τη συνέντευξή τους «Σε πρώτο Ενικό», την οποία σίγουρα θα κατέτασσα στο top ten των πιο αστείων και ουσιαστικών γεγονότων του 2024.
Θα το διαπιστώσετε κι εσείς σε μερικά δευτερόλεπτα που θα αρχίσετε να διαβάζετε τα όσα απάντησαν με θάρρος, χιούμορ και αλήθεια, όπως ακριβώς γράφουν και τα στιχάκια τους από το 2020 και την περίοδο της καραντίνας, τότε που πρωτοανέβασαν τη μουσική τους στο Youtube, κι έπειτα στο Spotify, κι είχαν τόση επιτυχία που αυτομάτως, ειδικά για τη νέα γενιά, έπαψαν να είναι οι κόρες των ηθοποιών γονιών τους κι έγιναν οι «Σκιαδαρέσες» που έχουν γονείς δύο ηθοποιούς.
Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι πως τα τραγούδια τους ξεχειλίζουν αυθορμητισμό, ευφυία, χιούμορ και αλήθεια, «φωτογραφίζοντας» το συναίσθημα της εποχής που ζούμε αλλά και τις σκέψεις που όλοι κάνουμε αλλά ίσως δεν εξομολογούμαστε ποτέ, παρά μόνο στον καναπέ του Ψ μας. Από την πρώτη στιγμή που άκουσα τα τραγούδια τους στο Spotify (εκεί που «Το τραγούδι του Βαγγέλη», ή αλλιώς ο ύμνος του φαινομένου situationship που «μαστίζει τη σήμερον ημέρα» τις ανθρώπινες σχέσεις), αμέσως οραματίστηκα μια μηχανή που άφησαν ξεκλείδωτη, σε κάποιον ερημικό δρόμο κάπου στην ενδοχώρα, ο Λουκιανός και η Αρλέτα και οι μικρές Σκιαδαρέσες τη βρήκαν μια νύχτα που ήμασταν όλοι κλεισμένοι σε lockdown και είπαν να την καβαλήσουν και να δοκιμάσουν να τη βάλουν μπροστά, μαρσάροντας σε ό,τι ψεύτικο και θλιβερό υπάρχει εκεί έξω μέχρι να μαλακώσουν οι καρδιές κι οι στενοχώριες να γίνουν τόσες δα μικρές, ασήμαντες. Σαν να τις ακούω καθώς απομακρύνονται στο φως του ήλιου να τραγουδάνε τη δική τους «Κουκαράτσα»: «Θέλω να πάμε κάπου αλλού, να έχουμε χαθεί και να σου λέω ντουγρού, και να μη βάζεις gps και να μου λες θέλω ν΄ακούσουμε Manu Chaοοο...και...». Και σαν κάποιοι να σας κλείνουν κορίτσια το μάτι από ψηλά.
*Το πιο ωραίο δώρο που σας έχουν κάνει