Είναι κάποιες συνεντεύξεις που τις κάνεις και νιώθεις πως επιτελείς έργο, που σε κάνουν να αισθάνεσαι πως έχει νόημα η δουλειά σου. Κάπως έτσι έγινε με τη Ρεγγίνα Μακέδου, μια γυναίκα που μάχεται και στέκεται όρθια, παράδειγμα για όλους. Της υποσχέθηκα πως θα γίνω εθελοντής δότης μυελού των οστών και ήδη έχω αρχίσει τη διαδικασία. Αυτό άλλωστε είναι και το όνειρό της – να γίνουν δότες όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατόν για να σώζονται περισσότερες ζωές. Υπάρχει καλύτερο όνειρο και υπάρχει καλύτερος πρεσβευτής από μία γυναίκα που το έχει ζήσει, έχει επιζήσει και παλεύει για ένα καλύτερο αύριο;
Ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Ποια ήταν η ζωή σας μέχρι να συμβεί αυτό που σας την άλλαξε;
Μεγάλωσα στην Καβάλα και σπούδασα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στη Γυμναστική Ακαδημία. Επέστρεψα στην πόλη μου για κάποια χρόνια και δούλεψα ως προπονήτρια κολύμβησης και γυμνάστρια. Η κολύμβηση ήταν η ειδικότητά μου στο πανεπιστήμιο αλλά και αυτό που έκανα ως άθλημα από μικρή. Την αγαπώ πολύ! Όμως, το 2012 τα παράτησα όλα και πήγα στη Νέα Υόρκη. Έβαλα τα ρούχα μου σε μία βαλίτσα, πήρα και την κολλητή μου και φύγαμε! Εκεί έκατσα δύο-τρία χρόνια, όπου στην αρχή δούλεψα ως σερβιτόρα και μετά ως γυμνάστρια.
Πώς σας ήρθε η σκέψη να πάτε στη Νέα Υόρκη; Παράτολμο…
Ήταν κάτι που ήθελα να το κάνω πριν μεγαλώσω πολύ. Ήταν ένα όνειρο μου και δεν ήθελα να καταλήξω να μου μείνει απωθημένο. Ήθελα πολύ να τη ζήσω αυτή την υπέροχη πόλη, το κέντρο του κόσμου όπως λένε, και να ανακαλύψω μόνη πώς είναι η ζωή εκεί. Τελικά, δεν ήταν τόσο ωραία και έτσι επέστρεψα. Νομίζω πως έχουμε εξιδανικεύσει την εικόνα της στο μυαλό μας, ίσως και λόγω των πολλών ταινιών που βλέπουμε, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι έτσι – απέχει πολύ. Εκτός από τα δεδομένα καλά της, πρέπει να ξέρουμε πως εκεί είναι πολύ σκληρές οι συνθήκες διαβίωσης σε έναν κόσμο όπου κυνηγούν όλοι αποκλειστικά το δολάριο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν υπάρχει σύστημα υγείας όπως το ξέρουμε εμείς εδώ ούτε και εκπαιδευτικό σύστημα. Κάποια πράγματα της καθημερινότητας που εδώ στη χώρα μας τα θεωρούμε δεδομένα, καταλαβαίνεις πόσο σημαντικά είναι, όταν σου τα αφαιρούν. Όπως συμβαίνει και με όλα άλλωστε.
Τι κάνατε όταν γυρίσατε στην Ελλάδα; Πώς ήρθαν τα άσχημα νέα;
Ήταν το 2015, εγώ ήμουν περίπου 30 χρονών και πήγα πάλι στην πόλη μου, την Καβάλα, όπου ξεκίνησα πάλι να δουλεύω ως γυμνάστρια. Ώσπου το 2017, εντελώς απρόσμενα, διαγνώστηκα με διαβήτη τύπου 1. Ξαφνικά άρχισα να χάνω κιλά, να διψάω πολύ, να έχω ζαλάδες, και έτσι πήγα και έκανα κάποιες εξετάσεις, όπου έμαθα ότι έχω διαβήτη. Ετσι έπρεπε να αλλάξω τρόπο ζωής. Πλέον φοράω ένα μηχάνημα που μετράει το ζάχαρο, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο για μας τους διαβητικούς, γιατί δεν αναγκαζόμαστε να τρυπάμε τα δάχτυλα μας όλη μέρα για να το μετρήσουμε.
Γενικά, μπορώ να πω ότι προσαρμόστηκα πολύ γρήγορα στις συνθήκες αυτής της ασθένειας, έχοντας και έναν πάρα πολύ καλό γιατρό που με βοήθησε απίστευτα. Ήταν πάντα πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις μου και να μου λύσει κάθε πρόβλημα που εμφανιζόταν, ό,τι ώρα και αν τον έπαιρνα τηλέφωνο. Έτσι στο εξάμηνο περίπου, είχα άριστη διαχείριση του διαβήτη μου. Μετά ήρθε ο κορωνοϊός και εκείνη την περίοδο άρχισα να έχω μια περίεργη κούραση, ένα λαχάνιασμα, που με οδήγησε στον καρδιολόγο για εξετάσεις. Ο γιατρός τα βρήκε όλα άριστα και μετά ακολούθησαν οι αιματολογικές. Οταν πήγα να πάρω τα αποτελέσματα, η μικροβιολόγος είχε ήδη ενημερώσει το νοσοκομείο να έχουν έτοιμες φιάλες αίμα, γιατί ήμουν σε κρίσιμη κατάσταση με αιματοκρίτη 15! Ξεκίνησαν οι μεταγγίσεις στο νοσοκομείο της Καβάλας και μετά μεταφέρθηκα στην αιματολογική κλινική της Αλεξανδρούπολης, για ενδελεχή έλεγχο. Εκεί πια με ανέλαβε μια άριστη ιατρική ομάδα. Το πόρισμα ήταν οξεία μυελογενής λευχαιμία, που σημαίνει καρκίνος στο αίμα.