Εχω χάσει πια το μέτρημα, ξέχασα με αφορμή ποιο ακριβώς περιστατικό γράφεται αυτό το κείμενο. Εκεί έχουμε φθάσει. Στο σημείο που η βία ανηλίκων είναι τόσο συχνό φαινόμενο που δεν σου εντυπώνονται συγκεκριμένα περιστατικά επειδή είναι τόσα πολλά. Ένα τελευταίο βίντεο με κλωτσιές που παίζουν ασταμάτητα τα κανάλια σε ένα παράθυρό τους την ώρα που μιλούν με τους καλεσμένος στα άλλα παράθυρα (έλεος κάπου και με αυτό), δεν άντεχα να το βλέπω. Πονάει η καρδιά μου.
Ανησυχώ για το αύριο του γιου μου. Ανησυχώ για το αύριο της κοινωνίας. Δεν μπορώ να δώσω τις ειδικές απαντήσεις. Αγωνιώ όμως και βρήκα έναν πιο αρμόδιο εμού για να του θέσω όλα όσα, υποθέτω, σκέφτεστε και εσείς. Η ψυχολόγος Λίλα Μακρογιάννη μου έδωσε όσες απαντήσεις μπορούσε και εκείνη.
Είναι τωρινό το φαινόμενο ή υπήρχε πάντα και τώρα το βλέπουμε πιο πολύ; Εχει αλλάξει μορφή;
Υπήρχε πάντα αλλά κάποτε ήταν μια μορφή βίας. Τώρα πια δεν είναι μια μορφή βίας αλλά βία απροκάλυπτη. Παλαιότερα, για παράδειγμα, μπορεί να κορόιδευαν τα παιδιά ένα αστείο επίθετο αλλά μέχρι εκεί, μια ειρωνεία και πέρναγε. Δεν είχαμε ποτέ πραγματική βία ή ξυλοδαρμό. Το πρόβλημα πια έχει πάρει πολύ διαφορετικές διαστάσεις και σε ακραίο σημείο. Και φυσικά δεν είναι μόνο στο σχολείο και φυσικά δεν είναι μόνο οι μαθητές. Και να μην το λέμε bullying που είναι μία ξένη λέξη ας το λέμε εκφοβισμό και βίαιη συμπεριφορά που είναι ελληνικές και περιγράφουν την αλήθεια. Και συμβαίνουν απέναντι στους καθηγητές και απέναντι στους ανθρώπους που δουλεύουν στην γραμματεία, στους οδηγούς αν υπάρχουν ή στην επιστασία σε ένα σχολείο.
Γιατί λοιπόν σήμερα και γιατί σε αυτή τη μορφή; Παίζουν ρόλο τα κοινωνικά δίκτυα και το ίντερνετ; Και γιατί αυτή η λαγνεία της μετάδοσης; Η οποία μπορεί να παρασύρει και κάποιους που παλιά δεν θα τους παρέσυρε αφού δε θα το έβλεπαν.
Ψήγματα απαντήσεων μπορούμε να δώσουμε σε αυτό. Πρέπει πάντως να πω ότι το διαδίκτυο αυτό καθαυτό δεν δημιουργεί προβλήματα. Οι εικόνες και ο τρόπος που διακινούνται αυτές δημιουργούν το πρόβλημα όχι το μέσον. Ένα μαχαίρι, ας πούμε, το χρησιμοποιείς για να κόψεις το ψωμάκι σου ή μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο. Δεν φταίει το μαχαίρι. Όταν, λοιπόν, χώνονται στην τουαλέτα και τραβούν φωτογραφία μια κοπέλα η οποία προφανώς είναι σε άβολη στιγμή, και οι νταήδες διακινούν αυτή τη φωτογραφία σε όλο το σχολείο ασκώντας αυτή τη βία επάνω της, σε αυτό δε φταίει το μέσον, αλλά η πρόθεσή τους. Απλώς σήμερα, με ένα κλικ, παίρνει ο εκφοβισμός μεγάλες διαστάσεις πολύ γρήγορα ενώ παλιά, μια φωτογραφία θα πέρναγε από το ένα χέρι στο άλλο.
Πάντως δεν φταίει προφανώς μόνο η φτώχεια, όπως λέγαμε πχ για τους χούλιγκανς, γιατί δεν βλέπουμε τη βία να αναπτύσσεται μόνο στα κατώτερα στρώματα.
Πολύ σωστά εντοπίζετε ότι η βία αφορά πια όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μάλιστα στα ανώτερα στρώματα βλέπουμε συχνά χειρότερη μορφή βίας και αρκετά αδικαιολόγητη θα έλεγα. Οταν σε ένα σπίτι οι γονείς αναγκάζονται να λείπουν πάρα πολλές ώρες για να βγάλουν ένα μεροκάματο και ταλαιπωρούνται πολύ και τα παιδιά είναι μόνα τους, σκέφτεσαι ότι αφού δεν υπάρχει και επιστασία κάτι άσχημο μπορεί να συμβεί. Οι άλλοι όμως που έχουν την επιστασία; Που όχι μόνο τα βλέπουν όλα αυτά αλλά μπορεί και να τα χειροκροτούν ορισμένες φορές; Αυτό που μπορώ αρχικά να πω είναι πως είναι καταστροφικά τα όσα βλέπουν τα παιδιά στην τηλεόραση, στα τάμπλετ κλπ. Ας δούμε τι υπάρχει μέσα στη γνωστή πλατφόρμα που βλέπουν όλοι – είναι γεμάτη βία. Οι περισσότερες ταινίες που βλέπουν τα παιδιά είναι ταινίες βίας, ταινίες δράσης και ταινίες που περνούν πολύ λάθος μηνύματα. Τα παιδιά, δηλαδή, τις Απόκριες ντύνονται ήρωες του Casa di Papel με το οποίο συντάσσεται όλη η κοινωνία ή του Squid Game. Στη μία περίπτωση, μία ομάδα κλέβει τα χρήματα ουσιαστικά του λαού που βρίσκονται μέσα σε μία τράπεζα, και στην άλλη οι άνθρωποι καλούνται να παίξουν ένα παιχνίδι με την υπόσχεση ότι θα κερδίσουν πάρα πολλά λεφτά αλλά αν χάσουν, θα πεθάνουν ακαριαία και με τον πιο βάναυσο τρόπο. Και αυτά είναι προς μίμηση! Μία σειρά με εξωγήινους που κάνουν φόνους είναι κάτι φυσιολογικό. Επίσης, όλες αυτές τις ταινίες δεν τις βλέπουν μόνο έφηβοι των 16 ετών, τις βλέπουν παιδιά 11 και 12 ετών. Αυτά τα παιδιά ντύνονται με αυτές τις στολές που λέμε.