Η γιαγιά μου είναι μια γυναίκα που έχει περάσει πολλά στη ζωή της, και η ιστορία της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου του Μαστού είναι γεμάτη δύναμη και θάρρος. Μετά από μια πολύ τραυματική εμπειρία, ανακάλυψε ένα μικρό γρομπαλάκι στη μασχάλη της, το οποίο άλλαξε την πορεία της ζωής της. Η διάγνωση ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία: καρκίνος του μαστού. Παρά το σοκ, ήξερε ότι έπρεπε να παλέψει.
Η πρώτη της μεγάλη δοκιμασία ήταν το χειρουργείο. Ωστόσο, ακόμη και μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, δεν έχασε την αίσθηση της θηλυκότητας και της φροντίδας για τον εαυτό της. Το πρώτο πράγμα που έκανε μετά την επέμβαση ήταν να βγάλει τη χτένα και το καθρεφτάκι της και να χτενίσει τα μαύρα μαλλιά της. Ως ταγμένη κοκέτα, ήθελε να παραμείνει όμορφη, ακόμη και στο νοσοκομείο. Ήθελε να νιώθει καλά με τον εαυτό της, μια ανάγκη που την καθόριζε πάντα, και δεν θα άφηνε τον καρκίνο να της στερήσει αυτή την αίσθηση.
Στο νοσοκομείο, η γιαγιά μου δημιούργησε δεσμούς με άλλες καρκινοπαθείς γυναίκες. Συχνά μου μιλά για τα αστεία που έκαναν μεταξύ τους, για τις στιγμές γέλιου που κατάφερναν να κλέψουν από την αρρώστια. Αυτός ήταν ο τρόπος της να παλέψει: με χιούμορ, με συντροφικότητα και με δύναμη ψυχής.
Ακολούθησαν οι χημειοθεραπείες και τα φάρμακα. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη φάση. «Η εμπειρία των χημειοθεραπειών ήταν πολύ πιο επώδυνη από τον ίδιο τον καρκίνο», μου έλεγε. Οι πόνοι ήταν φρικτοί και διήρκεσαν για χρόνια, με τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία να εντοπίζεται στα κόκαλα. Εκείνη την περίοδο ζούσε στους Αγίους Σαράντα, αλλά έπρεπε να πηγαίνει τακτικά στα Τίρανα για τις χημειοθεραπείες και τις εξετάσεις της, ένα τεράστιο οικονομικό βάρος, πέρα από την ήδη μεγάλη σωματική και ψυχολογική δοκιμασία που περνούσε.
Συχνά μου μιλά για τα αστεία που έκανε με άλλες καρκινοπαθείς, για τις στιγμές γέλιου που κατάφερναν να κλέψουν από την αρρώστια. Αυτός ήταν ο τρόπος της να παλέψει: με χιούμορ, με συντροφικότητα και με δύναμη ψυχής.