Παιδικός Καρκίνος: 300.000 παιδιά ψάχνουν ξανά το χαμόγελό τους

Παιδικός Καρκίνος: 300.000 παιδιά ψάχνουν ξανά το χαμόγελό τους 1

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο σε όλο τον κόσμο να φτάνει τουλάχιστον το 60%.

Η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερα μεγάλο συναισθηματικό φορτίο καθώς είναι αφιερωμένη στον Παιδικό Καρκίνο και την καταπολέμησή του. Η 15η Φλεβάρη έχει καθιερωθεί για να τιμήσει όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου, αναγνωρίζοντας τον πόνο και τις δυσκολίες τους, και ευαισθητοποιώντας την παγκόσμια κοινότητα.

Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Τα στοιχεία μαρτυρούν μάλιστα πως 1 παιδί σε κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO). Η σημερινή μέρα υπενθυμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι ασθενείς. Η μέση ηλικία του παιδιού που νοσεί με καρκίνο είναι τα 6 χρόνια. Η πιο συχνή μορφή καρκίνου είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Στην Ελλάδα οι ετήσιες νέες διαγνώσεις υπολογίζονται στις 300-350.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι ξαφνικά, παιδιά και έφηβοι. 15.000 παιδιά έως 15 χρονών νοσούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη και πάνω από 500.000 άτομα στην ήπειρο έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

Τα 2/3 όσων έχουν θεραπευτεί, αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις βαριές θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους ενώ το 80% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες θεραπεύεται. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, μόλις το 20% των παιδιών καταφέρνει να θεραπευτεί.

Καθώς ο καρκίνος αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο σε όλο τον κόσμο να φτάνει τουλάχιστον το 60%.
Παιδικός Καρκίνος: 300.000 παιδιά ψάχνουν ξανά το χαμόγελό τους 2

Instagram/ floga_1982

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο «ύποπτο», είναι ο επίμονος πυρετός χωρίς κάποια λοίμωξη, νευρολογικά συμπτώματα όπως έντονοι πονοκέφαλοι, εμετοί, σπασποί, αλλαγή συμπεριφοράς και αδυναμία. Επίσης, αν το παιδί πονάει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και κυρίως στη μέση και τα πόδια ή εμφανίζει κακοδιαθεσία, ανορεξία, ωχρότητα.

Επίσης, η εμφάνιση κάποιου όγκου σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος ή κάποια ξαφνική αλλαγή στην ορατότητα μπορεί να είναι σημάδια ότι το παιδί πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό.

Οι συχνότεροι τύποι παιδικών καρκίνων είναι οι λευχαιμίες, οι νεφρικοί όγκοι, οι καρκίνοι εγκεφάλου-κεντρικού νευρικού συστήματος, τα λεμφώματα non-Hodgkin και Hodgkin.

Το πιο σημαντικό στον δύσκολο αγώνα μιας παιδικής ψυχής μέχρι την επιβίωση, είναι ότι δύο στους 3 επιζώντες παιδικού καρκίνου υποφέρουν από μεταγενέστερες επιπτώσεις και έρχονται αντιμέτωποι με μια εντελώς «νέα κανονικότητα». Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που έχουν θεραπευτεί, δεν παύουν να έχουν ανάγκη από μετέπειτα φροντίδα, η οποία πλαισιώνεται από νέες βάσεις και ανάγκες που επιστρέφει τα χαμόγελο στο πρόσωπό τους.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ floga_1982

SHARE THE STORY