Στις 24 Οκτωβρίου 1963, ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης, γίνεται ο πρώτος Έλληνας λογοτέχνης που βραβεύεται με το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 1979, η ιστορία επαναλαμβάνεται κα το Νομπέλ Λογοτεχνίας κερδίσει ο Οδυσσέας Ελύτης. Το Βήμα γράφει για εκείνες τις πρώτες στιγμές μετά την ανακοίνωση του βραβείου, τον αντίκτυπο του Νόμπελ στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και τις αντιδράσεις των Ελλήνων που ήταν μάλλον...αναμενώμενες.
Ας εξετάσουμε πρώτα τα ονόματα των συνυποψηφίων του Σεφέρη, τα οποία προκαλούν δέος. Την επομένη της απονομής, στης 25ης Οκτωβρίου 1963, η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» θα γράψει:
«Μέχρις όμως της τελευταίας στιγμής συνεζητούντο τα ονόματα και άλλων υποψηφίων. Εκτός του Ζαν – Πωλ Σάρτρ και του ποιητού Ρενέ Σαρ από την Γαλλίαν, εξητάσθησαν αι υποψηφιότητες του Χιλιανού ποιητού και διπλωμάτου Πάμπλο Νερούντα, των Άγγλων μυθιστοριογράφων Γράχαμ Γκρην και Λώρενς Ντάρρελ – ο τελευταίος είναι εκείνος που μετέφρασε τον Σεφέρην εις την αγγλικήν – και τού Άγγλου επίσης ποιητού Ρόμπερτ Γκρέηβς».
«ΤΟ ΒΗΜΑ», 25.10.1963, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»