Ο Νίκος Καζαντζάκης, ένας από τους πιο πολυδιάστατους και επιδραστικούς Έλληνες συγγραφείς του 20ού αιώνα, επηρέασε βαθιά τόσο την ελληνική λογοτεχνία όσο και τη διεθνή σκηνή. Μέσα από τα έργα του, όπως το Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Ο Καπετάν Μιχάλης και το θρυλικό Αναφορά στον Γκρέκο, ο Καζαντζάκης αναζήτησε το βαθύτερο νόημα της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης, δημιουργώντας έναν φλογερό διάλογο μεταξύ του θείου και του ανθρώπινου, του ιδανικού και του πρακτικού, του πνεύματος και της ύλης. Η προσωπική του φιλοσοφία, γνωστή ως η "ασκητική" του στάση, διαπνέει τη σκέψη του, ενώ η προσπάθειά του να συμφιλιώσει τον άνθρωπο με το άπειρο και το απόλυτο υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα προσωπικά του διλήμματα.
Ο Καζαντζάκης ταξίδεψε πολύ και ήρθε σε επαφή με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής του, ενώ η σκέψη του συχνά προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στην Εκκλησία. Παρότι το έργο του έτυχε ευρείας αποδοχής παγκοσμίως, ειδικά μετά το θάνατό του, οι προσωπικές του πτυχές και η μοναχική του φύση παραμένουν ως επί το πλείστον άγνωστες στο ευρύ κοινό. Με αφορμή τον θάνατό του στις 26 Οκτωβρίου 1957 σε ηλικία 74 ετών, αξίζει να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν του.
Ο θαυμασμός και η συνέντευξη με τον Μουσολίνι
Αναμφίβολα, η συνάντηση του Νίκου Καζαντζάκη με ηγέτες όπως ο Μπενίτο Μουσολίνι, ο Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα και ο Φρανθίσκο Φράνκο εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τις πολιτικές και ηθικές του θέσεις, καθώς και για την αναζήτηση που ακολούθησε ο ίδιος στην κατανόηση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της εποχής του. Στην πραγματικότητα, η απόφασή του να συναντήσει και να συνομιλήσει με ηγέτες φασιστικών καθεστώτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απλή περιέργεια ή ενδιαφέρον, αλλά αποκαλύπτει έναν σύνθετο και παράξενο θαυμασμό για τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα αυτών των ατόμων, στοιχεία που προσέλκυαν τον Καζαντζάκη στην προσπάθειά του να κατανοήσει τις δυνάμεις που κινητοποιούσαν την Ευρώπη του Μεσοπολέμου.