Miss Dior: Η απίστευτη ιστορία της Catherine Dior, της αγαπημένης αδελφής του εμβληματικού couturier

Miss Dior: Η απίστευτη ιστορία της Catherine Dior, της αγαπημένης αδελφής του εμβληματικού couturier 1

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η σειρά του Todd Kessler, ακολουθεί τα πρώτα χρόνια της σπουδαίας πορείας του Christian Dior, αλλά και των διάσημων ανταγωνιστών του- από τη Coco Chanel και τον Pierre Balmain μέχρι τον Cristóbal Balenciaga- στο κατεχόμενο από τους Ναζί Παρίσι.

ΑΠΟ ΜΑΡΘΑ ΚΟΥΜΠΑΝΗ

Η Μaisie Williams μίλησε πρόσφατα για τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη όταν ανέλαβε τον ρόλο της ως Catherine Dior στη δραματική σειρά «The New Look» της Apple TV+. Η 22χρονη ηθοποιός, η οποία μετακόμισε στο Παρίσι για τον συγκεκριμένο ρόλο, περιέγραψε λεπτομερώς τις εξαντλητικές προσπάθειες που έκανε για να «μπει» στον ρόλο, όπως την σκληρή δίαιτα, τον ελάχιστο ύπνο αλλά ακόμα και τους εφιάλτες.

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η σειρά του Todd Kessler, ακολουθεί τα πρώτα χρόνια της σπουδαίας πορείας του Christian Dior, αλλά και των διάσημων ανταγωνιστών του- από τη Coco Chanel και τον Pierre Balmain μέχρι τον Cristóbal Balenciaga- στο κατεχόμενο από τους Ναζί Παρίσι και μας μεταφέρει στο ατελιέ του Monsieur Dior μέσα από τα σχέδιά του.

 

Η Williams ωστόσο ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο της Catherine Dior, της μικρότερης αδερφής του σπουδαίου couturier όταν εκείνη επέστρεψε στο Παρίσι μετά τον B’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ποια ήταν όμως η Catherine Dior;

Γεννημένη στη Γαλλία το 1917, η Catherine ήταν 12 χρόνια μικρότερη από τον Christian και η μικρότερη από τα πέντε αδέλφια της οικογένειας.

Η μητέρα τους πέθανε το 1931 και το 1936 μετακόμισαν από το οικογενειακό σπίτι στην Προβηγκία στο Παρίσι, όπου ο Christian άρχισε να σχεδιάζει, ενώ η Catherine πουλούσε καπέλα και γάντια σε μια μπουτίκ.

Αρχικά αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο της στα σχέδια ραπτικής του Christian όταν εκείνος δούλεψε για τον σχεδιαστή Robert Piguet το 1938, και αργότερα στον Lucien Lelong.

Η τότε έφηβη Catherine εμφανίζεται σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, να ποζάρει στο στούντιό του φορώντας δημιουργίες του αδελφού της. Όταν όμως ξέσπασε ο πόλεμος το 1939, η ζωή τους άλλαξε. Τον Νοέμβριο του 1941 και ενώ αγόραζε ένα ραδιόφωνο για να ακούσει τις απαγορευμένες εκπομπές του εξόριστου ηγέτη της αντίστασης στρατηγού Charles De Gaulle, η Catherine γνώρισε τον παντρεμένο αξιωματικό της αντίστασης Herve des Charbonneries. Το ζευγάρι ερωτεύτηκε και έτσι εκείνη εντάχθηκε στο F2, ένα δίκτυο με δεσμούς με τις βρετανικές και πολωνικές μυστικές υπηρεσίες.

Προσπάθησε να παρεμποδίσει τους Ναζί, μεταφέροντας μηνύματα από και προς το Λονδίνο, καθώς και κατά μήκος των ακτών της Νότιας Γαλλίας και του Παρισιού και έκρυβε υλικό στο διαμέρισμα του αδελφού της στο κατεχόμενο Παρίσι στη rue Royale 10, πολύ κοντά στην Place de Concord.
Στις 6 Ιουλίου 1944, η Catherine συνελήφθη από την Γκεστάπο και βασανίστηκε, όμως δεν λύγισε. Μετά από εβδομάδες βασανιστηρίων, την έβαλαν σε ένα από τα τελευταία τρένα για το στρατόπεδο συγκέντρωσης γυναικών του Ράβενσμπρικ – μόλις δέκα ημέρες πριν από την απελευθέρωση του Παρισιού.

 

Από το στρατόπεδο της βόρειας Γερμανίας μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Torgau, στη συνέχεια σε ένα στρατόπεδο στην Abteroda και τέλος σε ένα άλλο στο Markkleeberg.

Τον Απρίλιο του 1945, οι συμμαχικές δυνάμεις προχωρούσαν σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν και Μπούχενβαλντ.

Κρατούμενοι όπως η Catherine στα εναπομείναντα στρατόπεδα απομακρύνθηκαν από αξιωματικούς των SS και αναγκάστηκαν να περπατήσουν παρά την εξάντληση, την πείνα και τις ασθένειες. Τότε η Catherine κατάφεε να δραπετεύσει κοντά στη Δρέσδη στις 21 Απριλίου 1945.

Έφτασε στο Παρίσι στα τέλη Μαΐου, τόσο αδυνατισμένη, με το κεφάλι της ξυρισμένο, το σώμα της μελανιασμένο από τα χτυπήματα και σε κατάσταση σοκ.

Της απονεμήθηκε το βραβείο Croix de Guerre (Πολεμικός Σταυρός) και τιμήθηκε με τον Σταυρό του Μαχητή Εθελοντή της Αντίστασης, ενώ ανακηρύχθηκε μέλος της Λεγεώνας της Τιμής – το υψηλότερο παράσημο της Γαλλίας. Η Βρετανία την τίμησε επίσης με το μετάλλιο του βασιλιά για το θάρρος στον αγώνα για την ελευθερία.

Η Catherine που είχε πάθος με τα λουλούδια και την κηπουρική άρχισε να πουλάει τριαντάφυλλα στην αγορά Les Halles του Παρισιού, γεγονός που ώθησε τον Christian να επινοήσει ένα άρωμα τριαντάφυλλου, το οποίο ψέκασε σε όλα τα μοντέλα της πρώτης μεταπολεμικής του συλλογής το 1947.

Αναζητούσε το όνομα του αρώματος μαζί με έναν συνεργάτη του όταν η Catherine μπήκε στο δωμάτιο, με αποτέλεσμα να αναφωνήσουν: “Voila, Miss Dior!” . Το άρωμα γνώρισε τεράστια επιτυχία. Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το φόρεμα Miss Dior της συλλογής του 1949, που ήταν στολισμένο με χειροποίητα μεταξωτά τριαντάφυλλα, γιασεμί και γαρδένιες.

Όταν ο Christian πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή το 1957, η Catherine εγκατέλειψε το ανθοπωλείο και μετακόμισε στην ύπαιθρο για να καλλιεργεί τριαντάφυλλα για το άρωμα του Dior – μια δουλειά που συνέχισε να κάνει μέχρι τον θάνατό της σε ηλικία 91 ετών το 2008.

*Κεντρική Φωτογραφία: IMDB

SHARE THE STORY