Δρ Λάζαρε Καρανάσιε, πόσο ευεργετικά είναι τα κατοικίδια για την ψυχική μας υγεία;

Δρ Λάζαρε Καρανάσιε, πόσο ευεργετικά είναι τα κατοικίδια για την ψυχική μας υγεία; 1
@kalaazar / Instagram

Μαζί με τη βοήθεια του κτηνιάτρου Λάζαρου Καρανάσιου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων (4/10), εστιάζουμε λίγο περισσότερο στα πλάσματα που προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη, συντροφιά και πολλά ακόμη.

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Δεν χρειάζεται να είναι Παγκόσμια Ημέρα Ζώων για να ευαισθητοποιηθούμε γύρω από θέματα που αφορούν τα κατοικίδια μας, αλλά και τα αδέσποτα ζώα. Αυτά τα πλάσματα που μπορούν να χαρίσουν ανιδιοτελή αγάπη, αφοσίωση, χαρούμενες στιγμές, αλλά και συντροφιά, αξίζουν κάθε ημέρα την προσοχή μας, αλλά και την βοήθεια μας, ειδικά αν βρίσκονται σε μια πιο ευάλωτη θέση.

Η σημερινή ημέρα όμως, στάθηκε η ιδανική αφορμή για να εστιάσουμε λίγο περισσότερο στη σωστή φροντίδα των ζώων συντροφιάς, στα οφέλη που προσφέρουν στην ψυχική μας υγεία και με τη βοήθεια του υπέροχου κτηνιάτρου, Δρ. Λάζαρου Καρανάσιου, θα δούμε πολύ γρήγορα, όλα όσα χρειάζεται να έχουμε κατά νου, αν σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε κάποιο αδέσποτο, ή αν θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του κατοικίδιού μας.

Ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε αν διασώσουμε ένα αδέσποτο ζώο;

Το πρώτο βήμα είναι να προσκομίσουμε το ζώο στον κτηνίατρο. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει ένα πρώτο «σκανάρισμα» του ζώου και να διαπιστώσουμε αν υπάρχει καταγεγραμμένο microchip (άρα έχει νόμιμο ιδιοκτήτη) ή όχι. Θα του παρέχει τις πρώτες βοήθειες αν αυτό τις χρειάζεται, θα γίνουν προληπτικές εξετασεις, θα γίνουν αποπαρασιτώσεις και θα δρομολογηθεί το εμβολιακο του πλάνο.

Τι χρειάζεται να παρέχει τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά ο ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου;

Στα πρακτικά έχουμε φυσικά την τροφή, νερό, στέγη, καθώς και ιατρική περίθαλψη όπως εμβόλια αποπαρασίτωσης και προληπτικές εξετάσεις. Από συναισθηματική άποψη θα πρέπει να παρέχει απλόχερα αγάπη και στη συνέχεια η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και το κατοικίδιο θα φέρει και μια υγιή καθημερινότητα, βόλτες, παιχνίδια και σαφώς αμέτρητα χάδια.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα κατοικίδιο να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον;

Η αλήθεια είναι πως η προσαρμογή ενός κατοικιδίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το ζώο μπορεί να είναι αγχωμένο, φοβισμένο, κακοποιημένο -απαιτώντας έτσι περισσότερο χρόνο, υπομονή αλλά και γνώσεις από τον ιδιοκτήτη. Σαφώς ένα περιβάλλον ήρεμο και φιλικό βοηθούν περισσότερο την ομαλή προσαρμογή του ζώου. Ο ιδιοκτήτης από την άλλη, πρέπει να είναι ικανός να διαβάσει τα «μηνυματα» που στέλνει το ζώο ακόμα και από τη στάση σώματος του για να συμπεριφερθεί αναλόγως.

Τι συμβουλές θα έδινες σε έναν νέο ιδιοκτήτη κατοικιδίου;

Πρώτη και βασικότερη συμβουλή είναι πως η απόκτηση του κατοικιδίου προέρχεται έπειτα από μία πολύ ώριμη και συνειδητή σκέψη του ίδιου του ιδιοκτήτη. Συνεπώς να ξέρει ποιο κατοικίδιο είναι αυτό που του ταιριάζει ανάλογα με την καθημερινότητά του, πχ πόσο ταξίδια πραγματοποιεί, ή η πολύωρη απασχόληση. Οφείλει επίσης να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που απαιτούνται από την βόλτα, την περιποίηση, τις κτηνιατρικές επισκέψεις καθώς και την εκπαίδευσή του. 

Περίγραψε μας μερικά από τα περιστατικά που έχουν ξεχωρίσει και τα θυμάσαι μέχρι σήμερα;

Κάθε περιστατικό αφήνει και το δικό του αποτύπωμα, όμως αυτά που αφορούν κουτάβια, ηλικιωμένα ζώα καθώς και κακοποιημένα με στιγματίζουν ιδιαίτερα. Την σκυλίτσα που είχε κακοποιηθεί σε ένα νησί και την βρήκαν γεμάτη με εγκαύματα, μπορώ να πω πως θα μου μείνει αξέχαστη.

Γιατί να υιοθετήσουμε ένα κατοικίδιο αντί να το αγοράσουμε;

Η πράξη της υιοθεσίας αποτελεί συνειδητή και ώριμη ενέργεια γνωρίζοντας πως σώζουμε κυριολεκτικά μία ζωή από το δρόμο, που μπορεί να έχει κακοποιηθεί ή να έχει άσχημη κατάληξη στο μέλλον.

«Τα κατοικίδια βοηθούν άτομα με ψυχικά προβλήματα, να διαχειριστούν καλύτερα την ασθένεια τους».

Από την εμπειρία σας ως κτηνίατρος, πόσο ευεργετικά είναι τα κατοικίδια στην ανθρώπινη ψυχική υγεία;

Μέσα από την καθημερινή μου τριβή με ζώα και ιδιοκτήτες, βιώνω καθημερινά και μέσα από την κλινική πράξη, πολλά περιστατικά όπου η απόκτηση κατοικίδιου τους βοήθησε να διαχειριστούν καλύτερα το στρες της καθημερινότητας. Το σημαντικό επίσης, είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων με ψυχικά νοσήματα που χάρη στην αγάπη που δέχτηκαν από τα ζώα, έμαθαν να διαχειρίζονται καλύτερα το νόσημά τους. Ακόμη, έμαθαν να εκφράζουν καλύτερα την αγάπη και τα συναισθήματά τους προς το ζώο.

Όσοι έχουν πάρει αγκαλιά ένα κατοικίδιο και το χαϊδεύουν και εκείνο με τη σειρά του, είτε τους γλείφει, είτε τους γουργουρίζει, μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό ακριβώς, εντελώς αβίαστα.

Συναντάτε συχνά στο ιατρείο σας περιστατικά κακοποίησης, αμέλειας και βασανισμού ζώων;

Το ιατρείο μου βρίσκεται σε μια περιοχή της Αττικής όπου ευτυχώς τέτοιου είδους περιστατικά είναι ελάχιστα. Αυτό έχει συμβει τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς όμως, αυτή δεν είναι και η γενικότερη εικόνα που κυριαρχεί πανελληνίως. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης, βλέπουμε συχνά τέτοιες φρικτές και κατακριτέες εικόνες.

Αμέλεια μπορούμε να θεωρήσουμε και τη μη σωστή σίτιση του ζώου, ακόμα και την αδιαφορία απέναντι σε κάποιο χτυπημένο ζώο που μπορεί να βρεθεί στο δρόμο μας. Αυτό είναι τουλάχιστον θλιβερό, ωστόσο θα κρατήσω το θετικό, γιατί το 2024 έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου απέναντι στην ευζωία των ζώων γενικότερα.

SHARE THE STORY