Ο θάνατος του Jimmy Carter, 39ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και κατόχου του Νόμπελ Ειρήνης, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής που χαρακτήρισε την αφοσίωση στις ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Στα 100 του χρόνια, ο Jimmy Carter άφησε πίσω του μια κληρονομιά που υπερβαίνει την προεδρική του θητεία, καταγράφοντάς τον ως έναν από τους πιο διακεκριμένους ανθρωπιστές και ακτιβιστές του 20ού και 21ου αιώνα.
Πέθανε την Κυριακή στο σπίτι του στο Πλέινς της Τζόρτζια, σύμφωνα με τον γιο του Τζέιμς Ε. Κάρτερ ΙΙΙ, γνωστό ως Τσιπ. Ήταν 100 ετών και ο γηραιότερος εν ζωή πρόεδρος των ΗΠΑ όλων των εποχών.
Σε ανακοίνωσή τον Φεβρουάριο του 2023, το Κέντρο Κάρτερ ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος, έπειτα από μια σειρά νοσηλειών, θα σταματούσε την περαιτέρω ιατρική περίθαλψη και θα περνούσε τον υπόλοιπο χρόνο του στο σπίτι του. Τα τελευταία χρόνια είχε υποβληθεί σε θεραπεία για μια επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος από μελάνωμα, με όγκους που εξαπλώθηκαν στο συκώτι και τον εγκέφαλο.
Η προεδρία και οι προκλήσεις της
Εκλεγμένος το 1976, ο Jimmy Carter ανέλαβε την προεδρία σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας και εσωτερικών προκλήσεων. Με την ίδρυση του Υπουργείου Ενέργειας και του Υπουργείου Εκπαίδευσης, αλλά και τη δημιουργία μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής, προσπάθησε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο.