Η Αμέλια Έρχαρτ, πρωτοπόρα αεροπόρος και ατρόμητη πιλότος, έσπασε πολλά ρεκόρ στην αεροπλοΐα και έγινε διάσημη παγκοσμίως. Η εξαφάνισή της όταν χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους της στον Ειρηνικό Ωκεανό το 1937 καλύπτεται πάντα με πέπλο μυστηρίου και για την ιστορία της γράφτηκαν βιβλία, γυρίστηκαν ντοκιμαντέρ και ταινίες και έγινε η αφορμή για πολλές θεωρίες συνωμοσίας. Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε μαζί με το αεροσκάφος της πριν από 86 χρόνια, ενώ προσπαθούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα έκανε τον γύρο του κόσμου με αεροσκάφος.
Πριν λίγες μέρες η εταιρεία εξερεύνησης ωκεανών Deep Sea Vision αποκάλυψε πως έχει τραβήξει μια εικόνα σόναρ στον Ειρηνικό Ωκεανό που μοιάζει να είναι το αεροσκάφος Lockheed 10-E Electra της Έρχαρτ. Αν αυτό αληθεύει ίσως επιτέλους δοθούν απαντήσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 20ού αιώνα.
H μυστηριώδης εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ έδωσε τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας που την ήθελαν να είναι στην πραγματικότητα κατάσκοπος ή ακόμα και να έχει πέσει θύμα απαγωγής από εξωγήινους.
Η Έρχαρτ και ο πλοηγός Fred Noonan είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από το Όκλαντ της Καλιφόρνια στις 21 Μαΐου 1937 με ένα δικινητήριο Lockheed 10-E Electra. Ο στόχος ήταν η Έρχαρτ να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα έκανε το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο. Ωστόσο, με μόλις 7.000 μίλια να απομένουν και αφού είχαν ολοκληρώσει περισσότερα από τα τρία τέταρτα του ταξιδιού, τα ίχνη του αεροσκάφους χάθηκαν μυστηριωδώς στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού.
Πού συνετρίβη; Τι συνέβη στο αεροπλάνο; Επιβίωσαν η πιλότος και ο πλοηγός; Και αν ναι, τι τους συνέβη κατόπιν; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα επί εννέα δεκαετίες δίνοντας τροφή σε κάθε είδους θεωρία συνωμοσίας που ήθελαν την Έρχαρτ από κατάσκοπο μέχρι και θύμα απαγωγής από εξωγήινους.
Η πιο δημοφιλής και αληθοφανής θεωρία είναι ότι το αεροσκάφος της Έρχαρτ ξέμεινε από καύσιμα, συνετρίβη στον ωκεανό και χάθηκε για πάντα στη θάλασσα. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η Έρχαρτ και ο πλοηγός της κατάφεραν να προσγειώσουν το αεροπλάνο τους στο νησί Nikumaroro, 350 μίλια νοτιοδυτικά του νησιού Howland που ήταν ο αρχικός τους προορισμός. Η θεωρία θέλει την Έρχαρτ και τον Νούναν να επιζούν για ένα διάστημα ως ναυαγοί στην άνυδρη ατόλλη, βασιζόμενοι στις βροχές για πόσιμο νερό μέχρι που τελικά πέθαναν στο νησί. Το πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι ότι είχαν γίνει στην περιοχή μετά την εξαφάνιση, χωρίς να εντοπιστεί το αεροπλάνο ή το πλήρωμά του.
Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η Έρχαρτ και ο Νούναν, ανίκανοι να βρουν το νησί Howland για ανεφοδιασμό, κατευθύνθηκαν βόρεια προς τις ελεγχόμενες από την Ιαπωνία Νήσους Μάρσαλ, όπου αιχμαλωτίστηκαν από τις Ιαπωνικές αρχές, δεν υπάρχει όμως κάποιο αρχείο που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Τα απομεινάρια ενός σκελετού που βρέθηκαν στο νησί, αρχικά αποδόθηκαν σε άνδρα, το 1998 όμως αποδόθηκαν σε γυναίκα ευρωπαϊκής καταγωγής στο ύψος της Έρχαρτ, χωρίς ποτέ να ταυτοποιηθούν όμως.
Ένα αντικείμενο σε σχήμα αεροπλάνου εντοπίστηκε στον αμμώδη πυθμένα του ωκεανού περίπου 100 μίλια από το νησί Howland, ανάμεσα στην Αυστραλία και την Χαβάη. Ίσως είναι το αεροσκάφος της Αμέλια Έρχαρτ.
Το εύρημα της Deep Sea Vision ίσως δώσει απαντήσεις στο μυστήριο: Ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο του 2023, ένα 16μελές πλήρωμα υποβρύχιων αρχαιολόγων και εμπειρογνωμόνων θαλάσσιας ρομποτικής χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (AUV) έψαξε πάνω από 5.200 τετραγωνικά μίλια θαλάσσιου πυθμένα για μια περίοδο 100 ημερών. Ο Tony Romeo, πρώην αξιωματικός πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και διευθύνων σύμβουλος της Deep Sea Vision, δήλωσε πως το AUV έλαβε θολές εικόνες σόναρ ενός αντικειμένου σε σχήμα αεροπλάνου στον αμμώδη πυθμένα του ωκεανού περίπου 100 μίλια από το νησί Howland, ανάμεσα στην Αυστραλία και την Χαβάη.
Ο Romeo δήλωσε στο CNN ότι ελπίζει να επιστρέψει στην περιοχή εντός του έτους για να συγκεντρώσει πιο λεπτομερή στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι το αντικείμενο είναι όντως το χαμένο αεροπλάνο της Έρχαρτ. Αυτό πιθανότατα θα απαιτήσει τη χρήση τηλεχειριζόμενου οχήματος (ROV) εξοπλισμένου με κάμερα που θα μπορέσει να καταγράψει τον αριθμό πιστοποίησης “NR16020″ του αεροσκάφους, το οποίο αναμένεται να είναι καλά διατηρημένο λόγω του ψύχους και των χαμηλών επίπεδων οξυγόνου που επικρατούν στα συγκεκριμένα βάθη.
Cover Photo: Getty Images/Ideal Image