ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Τάσος Λειβαδίτης: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης, έφτιαχνε τέχνη από κομμάτια της καρδιάς του

Τάσος Λειβαδίτης: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης, έφτιαχνε τέχνη από κομμάτια της καρδιάς του 1
ΒΗΜΑ

«Γράφω για εκείνους που δεν ξέρουν να διαβάζουν, για τους εργάτες που γυρίζουνε το βράδυ με μάτια κόκκινα από την άμμο. Γράφω να διαβάζουν αυτοί που μαζεύουνε τα χαρτιά απ’ τους δρόμους»

ΑΠΟ ΣΙΝΤΥ ΧΑΤΖΗ

Στις 30 Οκτωρίου 1988, έκλεισε τα μάτια του ο Τάσος Λειβαδίτης, ένας από τους πιο επιδραστικούς και σημαντικούς ποιητές της ελληνικής λογοτεχνίας. Γεννημένος το 1922 στην εργατική γειτονιά του Μεταξουργείου, έζησε τη δίνη των γεγονότων που σημάδεψαν την Ελλάδα: τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Αυτές οι εμπειρίες δεν διαμόρφωσαν μόνο τον χαρακτήρα του, αλλά και την ποιητική του φωνή, που αντήχησε με τη γνήσια ευαισθησία και την κοινωνική του συνείδηση. Μεγαλώνοντας δίπλα σε ανθρώπους του μόχθου, ο Τάσος Λειβαδίτης επηρεάστηκε από τη ζωή και τις δυσκολίες της λαϊκής τάξης, γεγονός που αποτυπώνεται στα ποιήματά του.

Η ποίηση του Λειβαδίτη είναι γεμάτη από τη σκληρή αλήθεια των απλών ανθρώπων, αυτών που παλεύουν καθημερινά με τις δυσκολίες και τις αδικίες της ζωής. Ο στίχος του, «Γράφω για εκείνους που δεν ξέρουν να διαβάζουν, για τους εργάτες που γυρίζουνε το βράδυ με μάτια κόκκινα από την άμμο. Γράφω να διαβάζουν αυτοί που μαζεύουνε τα χαρτιά απ’ τους δρόμους», εκφράζει αυτή την αφοσίωση και τη σύνδεση με τα λαϊκά στρώματα. Ο ποιητής γίνεται φωνή αυτών που συνήθως μένουν αόρατοι, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Ο Τάσος Λειβαδίτης υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του λαού, αυτής της πάστας ανθρώπων που, αν και υπέφερε από πείνα και φτώχεια, κρατούσε πάντα το κεφάλι ψηλά. Με τον αγώνα του σε κάθε στιγμή και σε κάθε μέρα, επιδίωκε να καθορίσει το μέλλον του.

«Μια μέρα θα αποδίδουμε δικαιοσύνη,
με το φως ενός αστεριού ή τη μυρωδιά ενός γιασεμιού,
σαν ένα τραγούδι που, μέσα στη βροχή,
στέκεται δίπλα στους κατατρεγμένους».

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά η λογοτεχνία τον κέρδισε από μικρό. Ήταν ενεργός στην Ένωση Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1943. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, συμμετείχε στο ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ. Η πολιτική του δράση τον οδήγησε σε σύλληψη και εξορία, αρχικά στη Μακρόνησο κι έπειτα στη Λήμνο και τον Αϊ Στράτη, όπου παρέμεινε μέχρι το 1952. Οι στίχοι του, κομμάτια της καρδιάς του, αποτυπώνουν την περίοδο αυτή, όπου δε διστάζει να απλώσει την κατανόησή του, το δικό του «Σε βλέπω», ακόμη και στο βασανιστή του.

«Γέρασε η μάνα σου σφουγγαρίζοντας τις σκάλες των υπουργείων
το βράδυ σταματάει στη γωνιά
κι αγοράζει λίγα κάρβουνα απ’ το καρότσι του πατέρα μου
κοιτάζονται μια στιγμή και χαμογελάνε
την ώρα που εσύ γεμίζεις τ’ όπλο σου
κι’ ετοιμάζεσαι να με σκοτώσεις.
Κι όταν σου πουν να με πυροβολήσεις
χτύπα με αλλού
μη σημαδέψεις την καρδιά μου.
Κάπου βαθιά της ζει το παιδικό σου πρόσωπο.
Δε θα ‘θελα να το λαβώσεις».

Τάσος Λειβαδίτης: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης, έφτιαχνε τέχνη από κομμάτια της καρδιάς του 2
ΒΗΜΑ

Στις ποιητικές του συλλογές, όπως «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» και «Νυχτερινός επισκέπτης», ο Λειβαδίτης επιχειρεί να αποτυπώσει τις ανησυχίες, τις ελπίδες και τις απογοητεύσεις των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο. Η γραφή του, συνδυάζοντας κοινωνική ευαισθησία με μια βαθιά φιλοσοφική ματιά, δεν περιορίζεται μόνο στα εξωτερικά βιώματα, αλλά αγγίζει και την εσωτερική αναζήτηση του ανθρώπου για νόημα και δικαιοσύνη. Ο ποιητής αναζητά την αλήθεια μέσα από την τέχνη του, μετατρέποντας τις προσωπικές του εμπειρίες σε πανανθρώπινες ιστορίες.

Tο 1946 παντρεύεται τη Mαρία Στούπα, με την οποία θα αποκτήσει μία κόρη. Γράφει για αυτήν το «Ερωτικό» το οποίο είναι από τα λίγα ποιήματα που υπάρχουν ηχογραφημένα σε απαγγελία του ίδιου του ποιητή.

Η αγάπη και οι σχέσεις του βρίσκουν τη θέση τους στο έργο του, ενώ τα πάθη του διαχέονται σε στίχους ερωτικούς και έντονα συναισθηματικούς, όπου ο έρωτας συνοδεύει τον αγώνα και το όνειρο. Ο Λειβαδίτης δεν διστάζει να εξερευνήσει τα βάθη του έρωτα, της μοναξιάς και των απογοητεύσεων, πάντα με μια ειλικρίνεια που σε συγκινεί και σε γδύνει στοργικά. Στον πυρήνα του έργου του, το αδάμαστο ερωτικό στοιχείο είναι αναπόσπαστο από την κοινωνική πραγματικότητα, προσφέροντας μια διαχρονική και πολύπλευρη ματιά στις ανθρώπινες σχέσεις. «… και το πρωί θα πρέπει να ξαναντυθείς, μόνο και μόνο για να πονέσεις…». Η γραφή του αναδεικνύει τη διαδικασία του πόνου και της ανασύνθεσης που περνάει κανείς μετά από την αναπόφευκτη απογοήτευση της ύπαρξης.

Η «άγρια ομορφιά» της γραφής του, γεμάτη από αντιφάσεις και συναισθήματα, κρυσταλλώνει την απλότητα του καθημερινού αγώνα και τη σύνδεση του ποιητή με την ανθρώπινη μοίρα. Ο Λειβαδίτης βλέπει στον καθένα τη δυνατότητα για ηρωισμό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στην ποίησή του, οι στίχοι του λειτουργούν σαν καθρέφτης της κοινωνίας, φέρνοντας στην επιφάνεια τις σιωπηλές ιστορίες των αφανών ηρώων που παλεύουν για την επιβίωση.

Η κοινωνική του διάσταση είναι εμφανής και στη σχέση του με την αριστερή ιδεολογία, η οποία διαπνέει το έργο του. Με σταθμούς την αρχή της καριέρας του τη δεκαετία του 1950 και την περίοδο της εξορίας του, ο Λειβαδίτης εξερευνά τις σχέσεις εξουσίας και τις επιπτώσεις τους στη ζωή των ανθρώπων. «Μια δειλή πράξη σου σε κάνει να πεθαίνεις μέσα στους άλλους, με μια συγγνώμη αργοπορημένη πεθαίνουν οι άλλοι μέσα σου» είχε γράψει κάποτε, αποτυπώνοντας την εσωτερική του αγωνία και την αίσθηση του ανεκπλήρωτου, καθώς αγωνίζεται να συνδέσει τη δική του ύπαρξη με την κοινωνική πραγματικότητα και την ωμή τρωτότητα της ύπαρξης.

Στην κληρονομιά του, ο Λειβαδίτης μας καλεί να δούμε πέρα από τα στενά όρια της προσωπικής μας εμπειρίας. Η ποίησή του είναι μια διαρκής υπενθύμιση της σημασίας της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης σύνδεσης. «Κλείσε το σπίτι. Δώσε σε μια γειτόνισσα το κλειδί και προχώρα. Εκεί που οι φαμίλιες μοιράζονται ένα ψωμί στα οκτώ, εκεί που κατρακυλάει ο μεγάλος ίσκιος των ντουφεκισμών. Σ’όποιο μέρος της γης, σ’όποια ώρα, εκεί που πολεμάνε και πεθαίνουν οι άνθρωποι για έναν καινούργιο κόσμο…Εκεί θα σε περιμένω, αγάπη μου!»

Σαν σήμερα, τιμούμε τη μνήμη του Τάσου Λειβαδίτη, του ποιητή που μίλησε με σκληρή αλήθεια και τρυφερότητα για τους καθημερινούς ανθρώπους και τη βίαιη, αυτο-κανιβαλιστική φύση του έρωτα, αναδεικνύοντας τη σιωπηλή του δύναμη και την αναγκαιότητα της ανθρωπιάς. Η διαχρονική του φωνή, γεμάτη από ευαισθησία και κοινωνική συνείδηση, συνεχίζει να εμπνέει νέες γενιές να αναζητούν τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την αλήθεια, σε έναν κόσμο που τόσο τις χρειάζεται.

«Έτσι δεν εμπιστεύθηκα σε κανέναν ένα απ’ τα ωραία μου όνειρα: να πεθάνω για την ανθρωπότητα, άλλωστε και η μακροζωία μου είναι ύποπτη: συλλογιέμαι τόσο πολύ τους νεκρούς, πώς να μ’ αφήσουν να πεθάνω;».

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ