Όταν η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Φίλιππο Μαουντμπάττεν

Όταν η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Φίλιππο Μαουντμπάττεν 1
Getty Images

Στις 20 Νοεμβρίου 1947, περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παρακολούθησαν τον γάμο ζωντανά μέσω του ραδιοφώνου. Μια νέα εποχή είχε ανατείλλει για τη βρετανική μοναρχία.

ΑΠΟ ΣΙΝΤΥ ΧΑΤΖΗ

Ο γάμος της πριγκίπισσας Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Φίλιππο Μαουντμπάττεν, δούκα του Εδιμβούργου, αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας. Τελέστηκε στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο και συμβολίζει την έναρξη μιας σχέσης που, όχι μόνο διήρκεσε για δεκαετίες, αλλά έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο Φίλιππος Μαουντμπάττεν συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1934, κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού γάμου, καθώς οι δύο τους συνδέονταν μέσω της ευρωπαϊκής βασιλικής γενεαλογίας. Ωστόσο, η σχέση τους άρχισε να αναπτύσσεται το 1939, όταν η 13χρονη Ελισάβετ επισκέφθηκε το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο στο Ντάρτμουθ, όπου ο 18χρονος Φίλιππος, τότε δόκιμος αξιωματικός, τη συνόδευσε σε διάφορες δραστηριότητες.

Η νεαρή πριγκίπισσα εντυπωσιάστηκε από τον δυναμισμό και τη γοητεία του, και σύντομα άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές. Παρά τις αντιρρήσεις κάποιων μελών του βασιλικού περιβάλλοντος λόγω της ξένης καταγωγής του Φιλίππου, η σχέση τους βάθυνε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1946, ο Φίλιππος ζήτησε την άδεια του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ να παντρευτεί την Ελισάβετ, και παρά τη νεαρή ηλικία της, η αποφασιστικότητα και η αγάπη της πριγκίπισσας έπεισαν τον πατέρα της. Η επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους έγινε τον Ιούλιο του 1947, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σχέσης που έμελλε να διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή.

Η προετοιμασία του γάμου

Ο γάμος της τότε πριγκίπισσας Ελισάβετ, πρωτότοκης κόρης του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ και της βασίλισσας Ελισάβετ, και του Φιλίππου Μαουντμπάττεν, πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας, οργανώθηκε σε μια περίοδο που η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθούσε να ανακάμπτει από τις καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο γάμος τους δεν ήταν απλώς ένα οικογενειακό γεγονός, αλλά θεωρήθηκε ως μια γιορτή που έδωσε ελπίδα και αισιοδοξία στο βρετανικό λαό.

Η οργάνωση, ωστόσο, δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Η χώρα αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, και η πριγκίπισσα Ελισάβετ έπρεπε να τηρήσει τους περιορισμούς που επέβαλε η λιτότητα της εποχής. Για παράδειγμα, το ύφασμα για το νυφικό της αγοράστηκε με κουπόνια, όπως απαιτούσε ο νόμος, ενώ το σχέδιο του Νόρμαν Χάρτνελ – ένας εκλεπτυσμένος συνδυασμός μεταξωτού σατέν και κεντημάτων από κρύσταλλα και πέρλες – αντικατόπτριζε τη διαχρονική κομψότητα που ταίριαζε στο μέγεθος της περίστασης.

Η τελετή στο Αββαείο του Ουέστμινστερ

Το Αββαείο του Ουέστμινστερ, με την ιστορία αιώνων ως τόπος βασιλικών γάμων και στέψεων, προσέφερε το ιδανικό σκηνικό για την τελετή. Το γεγονός μεταδόθηκε ραδιοφωνικά και ακούστηκε από εκατομμύρια ακροατές σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν live τον γάμο μέσω των ραδιοφωνικών εκπομπών, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημασία του, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και διεθνώς.

Η τελετή ήταν λαμπρή, αν και σχετικά λιτή συγκριτικά με άλλους βασιλικούς γάμους. Η Ελισάβετ έφτασε στο Αββαείο συνοδευόμενη από τον πατέρα της, τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄. Φορούσε ένα νυφικό εμπνευσμένο από την Άνοιξη και την ελπίδα, ενώ το μακρύ πέπλο της συμπλήρωνε η διαμαντένια τιάρα Queen Mary's Fringe Tiara. Αυτή η τιάρα, γνωστή για την ιστορική της αξία, είχε κατασκευαστεί για τη βασίλισσα Μαρία -τη γιαγιά της Ελισάβετ- το 1911 και είχε ήδη χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενους βασιλικούς γάμους.

Την ημέρα του γάμου της Ελισάβετ, η νυφική τιάρα έσπασε κατά λάθος. Το περιστατικό συνέβη όταν η τιάρα, η οποία είχε σχεδιαστεί για να φοριέται επίσης ως κολιέ, έσπασε κατά την τοποθέτησή της. Ο βασιλικός κοσμηματοτεχνήτης επιστρατεύτηκε αμέσως και η ζημιά επιδιορθώθηκε μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, η αναστάτωση εκείνης της στιγμής καταγράφηκε ως ένα από τα μικρά παραλειπόμενα του γάμου.

Ο Φίλιππος, ντυμένος με τη στολή του αξιωματικού του Βασιλικού Ναυτικού, παραιτήθηκε από τους ελληνικούς και δανέζικους τίτλους του για να γίνει Βρετανός υπήκοος και πήρε τον τίτλο του δούκα του Εδιμβούργου την ημέρα του γάμου του. Αυτή η κίνηση υπογράμμισε την αφοσίωσή του στη νέα του χώρα και την οικογένεια που θα δημιουργούσε με την Ελισάβετ.

Όταν η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Φίλιππο Μαουντμπάττεν 2
Central Press/Getty Images

Η λίστα των καλεσμένων και οι διεθνείς αντιδράσεις

Παρά την περίοδο μετά τον πόλεμο, ο γάμος συγκέντρωσε καλεσμένους από βασιλικές οικογένειες και κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο. Παρευρέθηκαν περίπου 2.000 καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων μελών της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, η οποία, λόγω οικογενειακών δεσμών, σχετίζεται στενά με τη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Ωστόσο, οι πολιτικές εντάσεις της εποχής επηρέασαν τη λίστα καλεσμένων. Δεν προσκλήθηκαν μέλη των γερμανικών βασιλικών οικογενειών, καθώς οι μνήμες από τον πόλεμο ήταν ακόμη νωπές. Παρόμοια, απουσίαζαν και συγγενείς του Φιλίππου από τη Γερμανία, γεγονός που αντανακλούσε την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής.

Ο γάμος αποτέλεσε επίσης μια ευκαιρία για την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων. Οι εκπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ινδία και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη βασιλική οικογένεια. Το γεγονός θεωρήθηκε ως σύμβολο σταθερότητας σε μια εποχή ανασφάλειας.

Το γαμήλιο γεύμα και οι εορτασμοί

Μετά την τελετή, ακολούθησε γεύμα στο Μπάκιγχαμ, όπου οι καλεσμένοι απόλαυσαν ένα μενού που ανταποκρινόταν στη λιτότητα της εποχής, αλλά και στη μεγαλοπρέπεια της στιγμής. Το κεντρικό κομμάτι της δεξίωσης ήταν η εντυπωσιακή γαμήλια τούρτα, ύψους περίπου τριών μέτρων. Η τούρτα, γνωστή ως "Τούρτα των 10.000 μιλίων", φτιάχτηκε από συστατικά που προσφέρθηκαν από την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, δείχνοντας την αλληλεγγύη της Κοινοπολιτείας.

Οι Βρετανοί πολίτες γιόρτασαν το γεγονός με παρελάσεις, φωταγωγήσεις και μικρές τοπικές εκδηλώσεις. Παρά την οικονομική στενότητα, ο λαός εξέφρασε την αγάπη και τον σεβασμό του για τη βασιλική οικογένεια. Ταυτόχρονα, η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να δείξει την εγγύτητα με το κοινό, ενθαρρύνοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Η σημασία του γάμου για τη μοναρχία

Ο γάμος της πριγκίπισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φιλίππου θεωρήθηκε σημείο καμπής για τη βρετανική μοναρχία. Ανέδειξε τη νεότητα και τον δυναμισμό της βασιλικής οικογένειας σε μια εποχή ανασυγκρότησης. Επιπλέον, η σταθερότητα που επέδειξε το ζευγάρι στη διάρκεια του γάμου τους, έθεσε ένα πρότυπο για τις επόμενες γενιές.

Η σχέση τους αποτέλεσε ένα ισχυρό θεμέλιο για τη βασιλεία της Ελισάβετ Β΄, η οποία ανέλαβε τον θρόνο το 1952. Ο Φίλιππος υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης βασιλείας της, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης εικόνας της μοναρχίας.

Όταν η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Φίλιππο Μαουντμπάττεν 3
Getty Images

Το πρώτο παγκόσμιο πριγκιπικό ζεύγος

Ο γάμος τους αποτέλεσε ένα από τα πρώτα βασιλικά γεγονότα που προσέλκυσε τόσο εκτενή παγκόσμια προσοχή, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη σχέση της μοναρχίας με τα μέσα ενημέρωσης. Το ραδιόφωνο είχε αποκτήσει τεράστια δύναμη εκείνη την εποχή, μεταφέροντας το βασιλικό γεγονός σε ακροατές από κάθε γωνιά της υφηλίου. Παρότι η τηλεόραση δεν ήταν ακόμα διαδεδομένη, η ραδιοφωνική κάλυψη έδωσε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν μάρτυρες ενός ιστορικού γεγονότος, που αποτύπωνε την αίγλη και τη σημασία της βρετανικής μοναρχίας.

Είναι δίκαιο να πούμε ότι ο γάμος αυτός έκανε την Ελισάβετ και τον Φίλιππο ίσως το πρώτο πριγκιπικό ζεύγος που προκάλεσε τόσο παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το γεγονός συνέπεσε με την άνοδο της επιρροής των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία έκαναν τις ζωές των γαλαζοαίματων πιο προσβάσιμες στο κοινό.

Ο Φίλιππος, αν και ξένος πρίγκιπας, είχε υπηρετήσει με αφοσίωση στο Βασιλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που του προσέδιδε δημοτικότητα, ενώ η Ελισάβετ, ως μελλοντική βασίλισσα, ενσάρκωνε την ελπίδα και την ανανέωση για μια νέα εποχή.

Η περίοδος μετά τον πόλεμο έπαιξε επίσης ρόλο στην έντονη ενασχόληση του κόσμου με τον γάμο. Σε μια εποχή γεμάτη δυσκολίες, λιτότητα και ανασυγκρότηση, το γεγονός προσέφερε μια απαραίτητη ανάσα χαράς και αισιοδοξίας, όχι μόνο για τη Βρετανία αλλά και για την Κοινοπολιτεία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Είχε τόσο μεγάλη απήχηση που μπορούμε να πούμε πως σηματοδότησε την απαρχή της «σύγχρονης βασιλικής δημοσιότητας». Οι βασιλικοί γάμοι έκτοτε δεν ήταν πια απλώς οικογενειακές ή πολιτικές στιγμές, αλλά παγκόσμια γεγονότα που μαγνήτιζαν την προσοχή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

SHARE THE STORY