Μια μέρα σαν και τη σημερινή, στις 3 Σεπτεμβρίου 1983 στις 7:30 το πρωί, η Έλλη Λαμπέτη θα αφήσει την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 57 ετών, στο νοσοκομείο Mount Sinai Hospital των ΗΠΑ, έπειτα από χρόνια μάχη με τον καρκίνο. Η σκιά της επάρατης νόσου κυνηγούσε την οικογένειά της, αφού της στέρησε τις αγαπημένες της αδελφές, τις οποίες έχασε όλες από καρκίνο του μαστού (με εξαίρεση την Αντιγόνη, η οποία έζησε αρκετά χρόνια μετά τον θάνατο της Έλλης). Η θρυλική ηθοποιός πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής της στην εντατική. «Με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: “Αντιγονούλα μου, σε παρακαλώ, λυπήσου με”», θα αποκάλυπτε αργότερα η αδερφή της. Στις 5 Σεπτεμβρίου η σορός της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και την επόμενη μέρα κηδεύτηκε με δημόσια δαπάνη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Τα πρώτα βήματα στο σανίδι
Το 1941 η καριέρα της στο θέατρο ξεκινά με δύο σκληρές απορρίψεις. Έπειτα από παρότρυνση του θείου της έδωσε εξετάσεις τόσο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όσο και στη σχολή Κοτοπούλη αλλά απέτυχε και στις δύο. Στην κριτική επιτροπή του Εθνικού Θεάτρου ήταν μέλος και ο Δημήτρης Χορν, ο οποίος θεωρούσε πως η επίδοξη ηθοποιός «δεν τα λέει», Ωστόσο, η ίδια η Μαρίκα Κοτοπούλη θα τη δεχτεί τελικά στη σχολή της, έπειτα από πιέσεις του θείου της Έλλης, ο οποίος φέρεται να σχολίασε: «Δε χάθηκε κι ο κόσμος για μια κομπάρσα παραπάνω». Έπειτα από ένα δεύτερο δοκιμαστικό, η Κοτοπούλη αναγνώρισε το άστρο της νεαρής Έλλης.
Από τα πρώτα της βήματα στη θεατρική σκηνή, αποφασίζει να αλλάξει το επώνυμό της από Λούκου σε Λαμπέτη, εμπνευσμένη από το ποίημα «Αστραπόγιαννος» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Το διάστημα '46-'48, η συνεργασία της με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», θα την καθιερώσει στο ελληνικό σανίδι. Συμμετείχε στο πρώτο ανέβασμα του έργου «Ματωμένος Γάμος» στην Ελλάδα, παράσταση για την οποία έγραψε τη γνωστή πλέον μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις.