Όταν τραγουδάει, η φωνή της σου θυμίζει τις μεγάλες ντίβες της soul funk. Η παρουσία της κατακτά τη σκηνή αμά τη εμφανίσει. Τα δύο τελευταία χρόνια είχε απίστευτες συνεργασίες: “Φτηνά Τσιγάρα” στη Λυρική, “Σαράντα και βγαίνω” με το Θανάση Αλευρά και τον Ζερόμ Καλούτα, Scrooge & Ghosts and Rock ‘n’ Roll στο Μέγαρο Μουσικής. Όταν σου μιλάει είναι αφοπλιστικά ειλικρινής, άλλες φορές επιστρατεύοντας το χιούμορ, άλλες φορές μιλώντας με “κοινωνικό θυμό” όπως τον χαρακτηρίζει η ίδια για πράγματα που “δονούν” την υπάρξή της όπως ο ρατσισμός, το body hate και την κακοποίηση. Και τα τρία τα βίωσε. Και για τα τρία μιλάει πάντα ανοιχτά και καθαρά. Σχεδόν ακτιβιστικά.
Η Idra, η εκρηκτική αυτή performer μέχρι πριν λίγο καιρό τραγουδούσε αποκλειστικά αγγλόφωνα. Μέχρι να κυκλοφορήσει το πρώτο της ελληνόφωνο τραγούδι με τίτλο “Fairytale”. Οι στίχοι δεν είναι δικοί της όμως είναι σαν να είναι. Το ρεφρέν ανατριχιάζει:”Θες να μπεις κάτω απ’ το δέρμα μου, θες να δεις πως είν’ το αίμα μου”. Ένα τραγούδι για τη δική της ιστορία. Ένα τραγούδι για το ρατσισμό. Με αφορμή αυτό το τραγούδι, συναντηθήκαμε και ξετύλιξε την αφροελληνική ζωή της στην Κυψέλη.
Fairytale, αν και αγγλικός τίτλος αυτό είναι το πρώτο σου ελληνόφωνο τραγούδι που μιλάει για τον ρατσισμό…
Ναι, είναι το πρώτο επίσημο δικό μου ελληνόφωνο single. Γιατί το λέω δικό μου; Μπορεί να μην έχω γράψει τη μουσική, να μην έχω γράψει το στίχο. Όμως, προέκυψε από μία συζήτηση που είχα, με τον Βαγγέλη Σερίφη, τον γνωστό DJ Ρίκο και παραγωγός στο Νεύμα. Γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Εγώ πάντα τον είχα στο νου μου ότι θέλω να δουλέψω με αυτόν τον άνθρωπο και από τότε δοκιμάζουμε κάποια πράγματα στο στούντιο. Κάποια στιγμή είμαστε στο στούντιο και με ρωτάει «Έχεις βιώσει ρατσισμό στην Ελλάδα;». Και αφού γέλασα ειρωνικά, του είπα την ιστορία μου. Του πήρε ένα δεκάλεπτο να γράψει τους ελληνικούς στίχους με βάση τη ζωή μου και με ρώτησε αν θέλω να τους τραγουδήσω. Έπαθα πλάκα γιατί ήμουν εγώ αυτοί οι στίχοι. Και ακόμα και τώρα που βγήκε το τραγούδι όλοι ρωτάνε αν τους έγραψα εγώ.
Ποιος είναι ο στίχος αυτού του τραγουδιού που χτυπάει στην καρδιά σου πολύ δυνατά;
«Θες να μπεις κάτω από δέρμα μου, θες να δεις πώς είναι το αίμα μου». Εμένα με συγκινεί ο συγκεκριμένος στίχος από την προσωπική μου εμπειρία όμως έχω πάρει τεράστια χαρά γιατί μου έχουν στείλει μηνύματα και μου έχουν πει και φίλοι μου και άλλοι άγνωστοι σε μένα άνθρωποι ότι τους άγγιξε ο συγκεκριμένος στίχος για δικό τους λόγο. Δεν το σκεφτόμαστε ποτέ, αλλά τελικά όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε βιώσει κάποιο είδος ρατσισμού, κάποιο είδος μπούλινγκ που όλα καταλήγουν στο ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Είμαστε όλοι από το ίδιο υλικό αλλά είμαστε και διαφορετικοί. Και πόσο όμορφο είναι αυτό. Και όλοι έχουμε πραγματικά το ίδιο αίμα κιλά στις φλέβες μας.
Εσύ είσαι αφροελληνίδα. Μεγάλωσες σε μια οικογένεια αφροελληνική σε μία εποχή που δεν έβλεπε κανείς ούτε πολλές μεικτές οικογένειες, ούτε πολλούς μαύρους ανθρώπους στην Ελλάδα… Ποια ήταν τα βιώματα σου;
Γεννήθηκα στη δεκαετία του 80, από μαμά Ελληνίδα και μπαμπά από την Ουγκάντα. Σε αντίθεση με αυτό που βιώνουμε σήμερα, το χρώμα μου δεν ήταν ένα σύνηθες θέαμα. Γενικά δεν έβλεπες και πολλές μικτές οικογένειες και αυτό που μου εξήγησε ο πατέρας μου λίγο πριν τον χάσω, είναι ότι από τη στιγμή που οι γονείς μου έκαναν την επιλογή να παντρευτούν και να ζήσουν στην Ελλάδα και να μεγαλώσουν την οικογένεια εδώ, γνωρίζοντας τι επρόκειτο να ακολουθήσει, με την αρνητική έννοια. Και προσπάθησαν με το δικό τους τρόπο, κάπως να μας προστατεύσουν. Οπότε οι γονείς μου είπαν ότι από τη στιγμή που, έτσι και αλλιώς, θα προσπαθήσουν να μας περιθωριοποιήσουν και εμένα και τον αδερφό μου, λόγω χρώματος, λόγω μαλλιού, λόγω εξωτερικής εμφάνισης, επειδή μεγαλώνετε στην Ελλάδα, θα ανατραφείτε 100% με την ελληνική κουλτούρα. Δεν βαφτιστήκαμε ορθόδοξοι γιατί ο πατέρας μου ήταν καθολικός αλλά ζήσαμε όλη την παιδική μας ηλικία μόνον ως Έλληνες. Δεν μάθαμε ποτέ σουαχίλι για παράδειγμα, τη γλώσσα του πατέρα μου…