«Αισθάνομαι σαν να έχω ζήσει πολλές ζωές, να έχω βιώσει τα ύψη και τα βάθη της καθεμιάς και, όπως τα κύματα του ωκεανού, να μην έχω γνωρίσει ποτέ την ανάπαυση. Όλα αυτά τα χρόνια, έψαχνα πάντα για το ασυνήθιστο, για το υπέροχο, για τα μυστήρια στην καρδιά της ζωής» θα πει η Λένι Ρίφενσταλ λίγο πριν φύγει από τη ζωή.
Το μνημειώδες όραμα της ομορφιάς στην ταινία Olympia ταίριαζε απόλυτα με τη ναζιστική φυλετική ιδεολογία και ο Θρίαμβος της Θέλησης, του 1935, σχεδιάστηκε για να δοξάσει την εξουσία του Τρίτου Ράιχ.
Η Γερμανίδα σκηνοθέτις, της οποίας τα τολμηρά καινοτόμα ντοκιμαντέρ για μια ναζιστική συγκέντρωση στη Νυρεμβέργη το 1934 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, της χάρισαν τόσο την αναγνώριση ως κινηματογραφική ιδιοφυΐα όσο και την περιφρόνηση ως προπαγανδίστρια του Χίτλερ, πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2003, στο σπίτι της στο Pöcking, νότια του Μονάχου. Ήταν 101 ετών.
Μετά την ήττα της Γερμανίας το 1945, χαρακτηρίστηκε από τους Συμμάχους φίλα προσκείμενη των Ναζί και δεν βρήκε ποτέ ξανά δουλειά ως σκηνοθέτιδα. Ωστόσο, οι επαναστατικές κινηματογραφικές τεχνικές της επηρέασαν βαθιά τις μεταγενέστερες γενιές των δημιουργών ντοκιμαντέρ και των τηλεοπτικών διαφημιστικών σποτ, διατηρώντας ζωντανή τη συζήτηση για το αν το ταλέντο της θα μπορούσε να διαχωριστεί από τις πολιτικές της απόψεις -δεν μπορεί.
