ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Η Παραολυμπιονίκης Bebe Vio είναι κάτι παραπάνω από τα 64 μετάλλιά της

Η Παραολυμπιονίκης Bebe Vio είναι κάτι παραπάνω από τα 64 μετάλλιά της 1
Tasos Katopodis / Getty Images

Στα 11 της διαγνώστηκε με οξεία μηνιγγίτιδα και οι γιατροί χρειάστηκε να ακρωτηριάσουν και τα τέσσερα άκρα της, προκειμένου να επιβιώσει. Από τότε έχει κατακτήσει αμέτρητες αθλητικές κορυφές, όμως αυτές δεν είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα γύρω από τη Bebe Vio.

ΑΠΟ ΣΙΝΤΥ ΧΑΤΖΗ

Η Bebe Vio, η 27χρονη Ιταλίδα πρωταθλήτρια της ξιφασκίας, έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και δυναμικές παρουσίες στον παγκόσμιο αθλητισμό. Η πορεία της στην ξιφασκία είναι συνώνυμη με την επιμονή, το πάθος και την αφοσίωση, καθώς η Bebe δεν σταματά να στοχεύει όλο και πιο ψηλά, τόσο για την ίδια όσο και για όσους τη στηρίζουν. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 και του Τόκιο το 2020, η Bebe Vio σήκωσε το χρυσό μετάλλιο, αποδεικνύοντας την ικανότητά της να ξεχωρίζει στο υψηλότερο επίπεδο του αθλήματος. Όμως, η επιρροή της υπερβαίνει το πεδίο της αθλητικής αναμέτρησης. Η νεαρή αθλήτρια αποτελεί σύμβολο δύναμης και αποφασιστικότητας, χρησιμοποιώντας τη φωνή της για να προωθήσει την ένταξη και την προσβασιμότητα στον αθλητισμό. Η ιστορία της Bebe Vio ξεπερνά τους αγώνες και τα χρυσά μετάλλια.

Η Beatrice Maria Adelaide Marzia Vio, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1997 στη Βενετία της Ιταλίας. Από μικρή ηλικία, η Bebe είχε πάθος με τον αθλητισμό και ξεκίνησε να ασχολείται με την ξιφασκία από την ηλικία των 5 ετών. Όμως, η ζωή της άλλαξε δραματικά όταν στα 11 της χρόνια διαγνώστηκε με οξεία μηνιγγίτιδα, μια σοβαρή λοίμωξη που είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό και των τεσσάρων άκρων της, προκειμένου οι γιατροί να της σώσουν τη ζωή.

Αν και η ασθένεια αυτή έθεσε την οικογένειά της και την ίδια μπροστά σε ανυπέρβλητες φαινομενικά δυσκολίες, η Bebe δεν έχασε ποτέ την πίστη στον εαυτό της και την αγάπη της για τον αθλητισμό. Μετά από περισσότερους από τρεις μήνες εντατικής αποκατάστασης μπόρεσε να επιστρέψει στην ξιφασκία. Μάλιστα, ο πατέρας της δημιούργησε τα πρώτα της προσθετικά άκρα, με τη βοήθεια των οποίων κατάφερε να αγωνιστεί ξανά. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Η αφοσίωση και το πάθος της για την ξιφασκία την οδήγησαν σε εντυπωσιακές κορυφές. Το 2012 ήταν ακόμη αρκετά μικρή για να διαγωνιστεί στους Παρολυμπιακούς Αγώνες. Παρόλα ααυτα, πήρε μια πρώτη «ολυμπιακή» γεύση, όταν επιλέχθηκε ως λαμπαδηδρόμος για την τελετή έναρξης μετά από μια διαδικτυακή καμπάνια όπου περισσότερα από 1.000 άτομα έστειλαν email στη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά της. Μάλιστα στην τελετή, η Vio, ούσα παιχνιδιάρα και ξεροκέφαλη, προσπαθούσε να τρέξει με τη δάδα στα χέρια της, ενώ όλοι είχαν σαφείς οδηγίες να περπατήσουν τη διαδρομή.

Το 2014 κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά, στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια. Στους Παραολυμπιακούς του Ρίο το 2016, η Bebe κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, καθιστώντας την, την πρώτη αθλήτρια στην ιστορία που συμμετείχε και κέρδισε σε Παραολυμπιακούς Αγώνες με προσθετικά άκρα. Το επίτευγμά της επαναλήφθηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, όπου διατήρησε τον τίτλο της. Σήμερα, με 64 μετάλλια και 27 σπασμένα προσθετικά άκρα αργότερα, η Vio είναι μία από τις καλύτερες ξιφομάχους.

Η Παραολυμπιονίκης Bebe Vio είναι κάτι παραπάνω από τα 64 μετάλλιά της 2
Παραολυμπιακοί Αγώνες 2020 / Πηγή: Wikipedia

«Το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει κάποια αναπηρία. Αν μας συγκέντρωνες όλους μαζί, θα φτιάχναμε μια μεγάλη χώρα - τόσο μεγάλη όσο η Κίνα. Δεν πρέπει να παίρνετε συνέντευξη από εμένα αλλά από αυτά τα άτομα!» δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της στο περιοδικό Dazed. Μίλησε ανοιχτά για πολλοστή φορά για τα κακώς κείμενα του πρωταθλητισμού, υποστηρίζοντας ότι συχνά οι αθλητές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων δεν υποστηρίζονται από το κράτος τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν προπονητές, φυσικοθεραπευτές και άλλες απαραίτητες υπηρεσίες.

Η ίδια τονίζει πως η κοινωνική ένταξη και η αποδοχή των ΑμεΑ (αθλητών και μη) είναι απολύτως απαραίτητη για να αλλάξει ο τρόπος που η κοινωνία αντιλαμβάνεται τα άτομα με αναπηρία. Παρόλα αυτά, «Μια συνέντευξη με ένα άτομο με αναπηρία δεν χρειάζεται απαραίτητα να ξεκινά με το εξής: «"Μετά από όλα όσα έχετε περάσει, νιώθετε ότι ο αθλητισμός σας έδωσε τη δύναμη να συνεχίσετε;". Στην κουλτούρα μας, έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι πρέπει να κρύψουμε τα παιδιά μας ή να μην τα βάλουμε στον αθλητισμό για να αποφύγουμε να δείξουμε το αναπηρικό καροτσάκι. Αυτού του είδους οι προκαταλήψεις παρεμποδίζουν την ενσωμάτωση», σχολιάζει η παρολυμπιονίκης.

Bebe Vio / Getty Images
Bebe Vio / Getty Images

Η Bebe δεν περιορίστηκε μόνο στις αθλητικές της επιτυχίες. Το 2023 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Επικοινωνία και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο John Cabot της Ρώμης . Παράλληλα, η ίδια και η οικογένειά της ίδρυσαν το "Art4Sport", έναν οργανισμό που υποστηρίζει παιδιά με αναπηρίες, ώστε να βρουν τη θέση τους στον αθλητισμό.

Επίσης δημιούργησε το Bebe Academy, όπου μαζί με την ομάδα της, προπονούν παιδιά τόσο με αναπηρίες όσο και χωρίς και τα βοηθούν να χαράξουν τη δική τους πορεία στον χώρο τους αθλητισμού και του πρωταθλητισμού. Το έργο της είναι αφιερωμένο στην προώθηση της ένταξης, της προσβασιμότητας και της ίσης αντιμετώπισης στον αθλητικό χώρο. Χάρη στη δημοτικότητά της, επηρεάζει με τρόπο ουσιαστικό την κουλτούρα γύρω από τα ΑμεΑ, αναδιαμορφώνοντας τη νοοτροπία και το δημόσιο διάλογο περί υγείας, αρτιμελείας και αναπηρίας.

«Κάθε μέρα πρέπει να εφευρίσκουμε ένα νέο, διαφορετικό προσθετικό άκρο: ένα χέρι για ιππασία, ένα προσθετικό άκρο για να κάνεις snowboard, ένα για κολύμπι… Τα παιδιά έρχονται σε μένα και μου λένε, "θέλω να κάνω αυτό" και είναι στο χέρι μας να βρούμε μια λύση. Στο Bebe Academy, για παράδειγμα, είχαμε ένα παιδί σε αναπηρικό καροτσάκι, παραπληγικό, να μπαίνει και να λέει, "θέλω να παίξω ποδόσφαιρο". Του προτείναμε άλλα αθλήματα αλλά ήταν πολύ επίμονο. Μου έλεγε: «Θα παίζω κάτω στο έδαφος». Όλοι ανησυχούσαμε, φοβόμασταν ότι θα τραυματιστεί. Λίγα λεπτά αργότερα έπαιζε με τα άλλα παιδιά. Το όμορφο με τα παιδιά είναι ότι δεν περιμένουν να τους εξηγήσεις πώς να παίζουν μαζί, θα βρουν τον τρόπο. Το Bebe Academy είναι καταπληκτικό γιατί αναπτύσσεται ένας ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ παιδιών με αναπηρία και εκείνων χωρίς. Τώρα, έχουμε την πρώτη μεικτή ομάδα παιδιών με αναπηρία και χωρίς, που παίζουν ποδόσφαιρο μαζί στο έδαφος» εξηγεί η 27χρονη αθλήτρια.

Πέρα από τις διακρίσεις της στην ξιφασκία, η Bebe έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και ως σύμβολο ελπίδας και δύναμης. Πρόσφατα, η παρουσία της στις Κάννες, όπου συμμετείχε στην τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας, τόνισε την παγκόσμια αναγνώρισή της, όχι μόνο ως αθλήτριας αλλά και ως πρέσβειρας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Η Bebe Vio συνεχίζει να ζει τη ζωή της με πάθος και αποφασιστικότητα, έτοιμη να κατακτήσει νέους στόχους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, ενώ παράλληλα εμπνέει και δίνει το παράδειγμα σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για το τι σημαίνει πραγματική δύναμη και επιμονή.

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ