Diabetes warriors. Έτσι αποκαλούνται οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη στο εξωτερικό, και αυτό γιατί η ζωή μετά τη διάγνωση, γίνεται μια «καθημερινή μάχη». Η Μαρία Καλκάκου- Κουρούπη συμβιώνει με την ασθένεια εδώ και περίπου 10 χρόνια και αποφάσισε να μοιραστεί τη δική της ιστορία στο grace.gr για να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους με διαβήτη να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους ως προς αυτό που αντιμετωπίζουν.
Η ίδια γέννησε την κόρη της πρόωρα, μπήκε δύο φορές εντατική, νοσηλεύτηκε 52 ημέρες στο νοσοκομείο και μέχρι να βρει τον γιατρό που της ταιριάζει, χρειάστηκε να αλλάξει πολλούς γιατί ακόμη και η σχέση με τον διαβήτη είναι θέμα χημείας.
Η αρχή της διάγνωσης
Η ιστορία της Μαρίας Καλκάκου- Κουρούπη με τον Σακχαρώδη Διαβήτη ξεκίνησε όταν διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 πριν από μια δεκαετία κι έπειτα από έντονο στρες. «Ήταν μεσημέρι, ήμουν σε ένα μαγαζί κι ένιωσα να σβήνω. Η κοπέλα που δούλευε στο μαγαζί ήταν κατά τύχη διαβητική. Με ρώτησε αν ήμουν σίγουρη ότι δεν είμαι κι εγώ, και από τη μέτρησή που μου έκανε, διαπιστώθηκε ότι είχα φοβερή υπογλυκαιμία. Πήγα αμέσως στον γιατρό, όπου κι επίσημα έμαθα ότι το ζάχαρό μου είχε εκτοξευτεί. Ξεκίνησα αμέσως αγωγή».
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι μια μορφή σακχαρώδη διαβήτη που προκύπτει από την αυτοάνοση καταστροφή των β’ κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Η επακόλουθη έλλειψη ινσουλίνης οδηγεί σε αυξημένη γλυκόζη στο αίμα και στα ούρα. Είναι σημαντικό να ειπωθεί πως δεν έχει καμία σχέση με τη διατροφή καθώς είναι οργανικός. Ο διαβήτης τύπου 2 από την άλλη, εκδηλώνεται συνήθως σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που εμφανίζουν αυξημένο σωματικό βάρος.
O διαβήτης τύπου 1 δεν έχει σχέση με τη διατροφή, μερικώς έχει αλλά σχετίζεται περισσότερο με το στρες. Επηρεάζεται από την καθημερινότητά σου, από όλα όσα σε στρεσάρουν καθώς επιδεινώνουν την κατάσταση. Το περπάτημα βοηθάει πολύ, στην περίπτωση της Μαρίας.