Βρίσκομαι πάντα σε μία μεγάλη δυσκολία και αμηχανία ψυχική, συναισθηματική, νοητική (ακόμα) και σωματική να «μεταβολίσω» μία γυναικοκτονία. Να τη φέρω μπροστά μου, να αρχίσω να θυμώνω, να οργίζομαι, να κλαίω. Ίσως είναι γιατί ελπίζω κάθε φορά να μην είναι αλήθεια. Ίσως γιατί σκέφτομαι «κάτσε να δούμε, μήπως δεν είναι αυτό που νομίζεις, μήπως τουλάχιστον δεν τη σκότωσε», (λες και πρέπει να μου φτάνει αυτό). Ίσως γιατί λέω «μα τώρα έχουμε δομές υποστήριξης, μέτρα προφύλαξης και το Panic Button. Τώρα έχουμε την αίσθηση πια ότι το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι ορατό και γίνονται κινήσεις για την αντιμετώπισή του». Και όντως γίνονται. Όμως ούτε αυτό πια δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω ως παρηγοριά. Ότι ενώ υπήρχαν τα μέτρα και οι λύσεις, το θύμα δε προσπάθησε να φύγει από τον κακοποιητικό της κλοιό. Βρισκόμαστε στην 5η γυναικοκτονία μέσα στο 2024 και αυτή η τελευταία έχει ανεβάσει την τραγωδία σε άλλα επίπεδα.
Η Κυριακή, όμως, (έτσι λεγόταν η 28χρονη που μαχαίρωσε ο 39χρονος), τα έκανε όλα σωστά. Όλα με βάση το manual. Και όσο πιο σωστά τα έκανε, τόσο τα επίπεδα της βίας για εκείνη έφταναν σε δυσθεώρητα ύψη.
Το 2020 τον είχε μηνύσει για βιασμό, για ξυλοδαρμό, είχε πάρει τις αποστάσεις της, είχαν εκδοθεί σε βάρος του ασφαλιστικά μέτρα έβγαινε πάντα με φίλους από το σπίτι της, όπως και προχτές όταν αντιλήφθηκε ότι γύρναγε γύρω από το σπίτι της, ο πρώην σύντροφός της. Πήγε δυνατή και αποφασισμένη να βρει ασφάλεια και προστασία στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων και στους… ειδικά εκπαιδεύμένους πλέον για τέτοια περιστατικά αστυνομικούς.
Επειδή κυκλοφορούν διαρκώς νέες πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί, το επίσημο ρεπορτάζ λέει ότι όταν η γυναίκα πήγε στην αστυνομία να ζητήσει περιπολικό για να επιστρέψει στο σπίτι της γιατί φοβόταν για τη ζωή της, εκείνοι της απάντησαν ότι δεν έχουν και ότι ή θα έπρεπε να κάνει νέα μήνυση ή να πάει σπίτι της και να κινήσει από εκεί τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων. Αν πάλι ήθελε περιπολικό, θα έπρεπε να καλέσει η ίδια το 100, την Άμεση Δράση. Το πιο τραγικό απ’ όλα (μέχρι τη δολοφονία της); Ήταν γυναίκα η αξιωματικός υπηρεσίας που δεν κάλεσε η ίδια περιπολικό εξασφαλίζοντας ότι η 28χρονη είναι προστατευμένη. (Θα ήθελα να είμαι στο μυαλό της και την ψυχή της τώρα!).
Το πιο τραγικό απ’ όλα (μέχρι τη δολοφονία της); Ήταν γυναίκα η αξιωματικός υπηρεσίας που δεν κάλεσε η ίδια περιπολικό εξασφαλίζοντας ότι η 28χρονη είναι προστατευμένη. (Θα ήθελα να είμαι στο μυαλό της και την ψυχή της τώρα!)
Αυτή η επικίνδυνα σουρεαλιστική απάντηση που ακολουθεί το πρωτόκολλο θα μπορούσε να είναι η αντίστοιχη ενός ασθενούς που πάει με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο και του ζητούν να καλέσει το ΕΚΑΒ για να μπορέσουν να τον μεταφέρουν σε δωμάτιο. Δε βγάζει νόημα και κυρίως δεν βγάζει προστασία.
Πας φοβισμένη στην αστυνομία επειδή νιώθεις απροστάτευτη και νιώθεις πιο απροστάτευτη από πριν.
Παρόλα αυτά η κοπέλα πάλι έκανε ότι της είπαν: βγαίνοντας από το τμήμα μιλούσε με την Άμεση Δράση. Ο διάλογος που είχε η κοπέλα με τον αστυνομικό του “100” στον οποίο το θύμα τηλεφώνησε και ζήτησε να έρθει ένα περιπολικό ήταν εξοργιστικός όταν εκείνη έλαβε την απάντηση ότι “το περιπολικό δεν είναι ταξί”. Παρολ’ αυτά η κοπέλα, ενώ έχει συμφωνήσει να πάει περιπολικό στο σπίτι της για την προστασία της, βλέπει τον δράστη μπροστά της. «Χάνομαι. Είναι εδώ, έχει έρθει εδώ», λέει. Ο τηλεφωνητής τη ρωτά αν ο 39χρονος είναι εκεί, «χάνομαι», λέει το κορίτσι. Και αμέσως μετά ακούγονται φωνές «τη σκοτώνει, τη σκότωσε …». Ακολουθεί ένα ουρλιαχτό. Η Κυριακή έχει αφήσει την τελευταία της πνοή.
Δέχθηκε 5 μαχαιριές από τον πρώην σύντροφό της, μπροστά από το αλεξίσφαιρο φυλάκιο του φρουρού της αστυνομίας, ενώ εκείνος ήταν μέσα. Κανείς δεν επενέβη. Ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη, ούτε στην τρίτη, ούτε στην τέταρτη ούτε στην πέμπτη μαχαιριά. Επενέβη μόνον όταν ο δράστης αυτοτραυματίστηκε στον λαιμό απομακρύνοντας με μια κλωτσιά το μαχαίρι. Μπορεί όντως να μη το είδε ο φρουρός το έγκλημα, όπως ισχυρίζεται. Όμως κανείς άλλος δεν το είδε; Κανείς δεν άκουσε τις κραυγές του φίλου της;