«Η πρώτη προϋπόθεση για την κατανόηση μιας ξένης χώρας είναι να τη μυρίσεις» σχολίαζε ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, στις αρχές του περασμένου αιώνα. Δεδομένης της ιστορικής πληροφορίας ότι ο Βρετανός διηγηματογράφος, ποιητής και μυθιστοριογράφο έχει χαρακτηριστεί ποικιλοτρόπως αποικιοκράτης, ιμπεριαλιστής, ρατσιστής, μισογύνης, πολεμοκάπηλος -αν και ορισμένοι μελετητές έχουν υποστηρίξει ότι οι απόψεις του ήταν πιο περίπλοκες από ό,τι του αναγνωρίζεται- και σε κάποιο βαθμό ήταν πραγματικά όλα αυτά, είναι πολύ πιθανό ο Βρετανός Κίπλινγκ να μην εστίαζε στις μοσχοβολιές μιας ξένης χώρας αλλά στις δυσοσμίες της.
Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι πόλεις βρωμάνε και ζέχνουν ενώ η εξοχή μοιάζει μονίμως ψεκασμένη με Chanel No5. Οι άνθρωποι, τα σκουπίδια, τα υπόγεια λύματα, τα καυσαέρια παίζουν τον ρόλο τους ώστε τα μεγάλα αστικά κέντρα να φαντάζουν σαν καλοντυμένες, στιλάτες χαβούζες. Η μπόχα έχει πολλά πρόσωπα, όμως. Το ίδιο και τα σμύρνα.
Μια πρόσφατη μελέτη της σουηδικής εταιρίας υποκατάστατων καπνού, HAYPP, έριξε φως σε αυτή την παραγνωρισμένη αλλά κυρίαρχη πτυχή της αστικής ζωής, αναλύοντας λεπτομερώς τριάντα μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη (αλλά και εκτός αυτής) για να βρει ποια είναι η πιο παρφουμαρισμένη από όλες.
Οι ερευνητές εξέτασαν παράγοντες όπως η καθαριότητα και το ποσοστό των ανθοπωλείων, των αρτοποιείων και των αρωματοπωλείων για να δώσουν σε κάθε πόλη μια «βαθμολογία ειδικής μυρωδιάς».
Η πόλη που βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα ήταν η Αθήνα, η διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η πόλη με την καλύτερη μυρωδιά στον κόσμο -τελεία και παύλα.