Στις 3 Σεπτεμβρίου 1926, γεννιέται στο Χιλιομόδι Κορινθίας η Ειρήνη Λελέκου. Μπορεί το όνομα αυτό να μη σας λέει και πολλά αλλά μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα γινόταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου, με το ταλέντο της γρήγορα να ταξιδεύει και στο εξωτερικό. Η Ειρήνη Παπά, με τη δωρική της μορφή και τις συγκλονιστικές ερμηνείες της στο σανίδι και τη μεγάλη οθόνη, άφησε τεράστια παρακαταθήκη στον χώρο της έβδομης τέχνης. Πέθανε λίγες μέρες μετά τα 96α γενέθλιά της, στις 14 Σεπτεμβρίου 2022.
Η Ειρήνη Παπά προερχόταν από οικογένεια δασκάλων, η οποία στήριξε και ενθάρρυνε τη μόρφωσή της, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν ανίκουστο, ειδικά για την μικρή κοινωνία του χωριού της. Οι γονείς της την επηρέασαν πολύ στην μετέπειτα επιλογή της καριέρα της. Η μητέρα της Ελένη Λελέκου, από το γένος Πρεβεζάνου, ήταν δασκάλα, από την οποία είχε ακούσει πολλά παραμύθια και ιστορίες. Ο πατέρας της Σταύρος Λελέκος ήταν καθηγητής κλασικού δράματος, υπήρξε διευθυντής στο σχολείο του Σοφικού Κορινθίας και την έμαθε να διαβάζει αρχαίους Έλληνες.
Η αξέχαστη ηθοποιός είχε διηγηθεί σε συνέντευξή της: «Αγάπησα περισσότερο τη μητέρα μου και λιγότερο τον πατέρα μου. Στο κάτω – κάτω ήταν άντρας, εγώ γυναίκα, και μας χώριζε μια άβυσσος. Δάσκαλος ο πατέρας μου, δασκάλα η μάνα μου. Η μάνα, μας έλεγε παραμύθια σε συνέχειες κάθε βράδυ κι εγώ ζούσα σ’ αυτό το σύμπαν φαντασίας. Πίστευα πως τα καλύβια τα μεσάνυχτα ανοίγουν τις πόρτες τους και από μέσα βγαίνουν ορχήστρες που παίζουν εξαίσιες μουσικές, και πως οι κολοκύθες λιώνουν σιγά – σιγά τη νύχτα και στο τέλος γίνονται γυναίκες λαμπερές, και πως μέσα στις τρύπες των μυρμηγκιών έχει τεράστιες σκάλες και άμα τις κατέβεις φτάνεις στην ψυχή της γης, που είναι ο κόσμος όλος σοκολάτα.
Στον πατέρα μου έχω χρεώσει δυστυχίες μου πολλές, αλλά του χρωστάω και πολλά. Με έκανε αυτό που είμαι. Να είμαι και εγώ και οι αδελφές μου περήφανες γυναίκες. Όχι να είμαστε σκυμμένες και να κεντάμε μαξιλαράκια, αλλά να διαβάζουμε Αριστοτέλη. Με έμαθε πως μια και μόνο αριστοκρατία υπάρχει: η αριστοκρατία του πνεύματος».