Eίμαι η Ράνια, από τη Χίο. Έχω μεγαλώσει στο νησί. Μετακόμισα στη Θεσσαλονίκη όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο, είχα μπει τρίτη στο Χημικό Θεσσαλονίκης. Έκανα τα μεταπτυχιακά μου εκεί και παράλληλα άνοιξα και ένα μπαρ.
Κάποια στιγμή γνώρισα τον αγαπημένο μου, πολύ αργά στη ζωή μου, για να γίνω μητέρα. Η αλήθεια είναι ότι δε θέλαμε και οι δύο να γίνουμε γονείς, δεν το είχαμε συζητήσει και λέγαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει πάρα πολύ.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκεί που είμαστε στον καναπέ και βλέπαμε τις ταινίες μας αγκαλιά με το σκύλο μας συνειδητοποιήσαμε πόση αγάπη και πόση διάθεση έχουμε να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραίο να φροντίσουμε ένα παιδί.
Θα μου πεις πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη αφού είχα αποφασίσει ότι δεν θα γίνω μητέρα; Ίσως με κινητοποίησε η περιπέτεια με την υγεία μου. Ίσως ήταν το μάθημα ζωής μου να ξεχωρίζω ποια είναι τα σημαντικά της ζωής. Εγώ, έτσι κι αλλιώς, είχα αποφασίσει να είμαι ευτυχισμένη με τον σύντροφό μου. Με ή χωρίς παιδί. Όμως τελικά η ανάγκη μου να μπω σε μία διαδικασία να φροντίσω ένα παιδί ήταν προϊόν πολλής αγάπης και πολύ ωραίων στιγμών με τον σύντροφό μου.
Όλοι οι γονείς, ανάδοχοι ή τυπικοί, είμαστε αυτό που λέει ο Χαλίλ Γκιμπράν: «Είμαστε το τόξο που θα εκτοξεύσουμε το βέλος για να βρει το στόχο του».
Ενημερωθήκαμε για την αναδοχή και μέσα στην περίοδο της COVID-19 ξεκινήσαμε να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις. Όμως είπαμε ότι από τη στιγμή που το πήραμε απόφαση, θέλαμε να το κάνουμε γρήγορα. Είχαμε ενθουσιαστεί. Καταθέσαμε τα χαρτιά μας και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι του 20, ενώ είμαστε στη Χίο, μας παίρνει τηλέφωνο μία κοινωνική λειτουργός και μας λέει: «Συγγνώμη, δεν σας ενδιαφέρει η αίτησή σας; Γιατί πρέπει να κάνετε ψυχιατρική εξέταση».
Κανείς δε μας είχε ενημερώσει. Ούτε στο ΑΧΕΠΑ, ήξεραν τι εξετάσεις έπρεπε να κάνουμε ούτε για την ανάδοχη. Παρά λίγο να ακυρωθεί η αίτησή μας που εμείς νομίζαμε ότι τρέχει εδώ για πέντε μήνες.
Βρήκα ένα ραντεβού στην ψυχιατρική κλινική τέλη Σεπτέμβρη αν και το Σεπτέμβρη είναι δύσκολο να βρεις ραντεβού σε ψυχιατρική κλινική. Τον Νοέμβριο, μας έκαναν και την συνέντευξη με την κοινωνική μας λειτουργό για την κοινωνική έρευνα και περάσαμε ένα σεμινάριο 30 ωρών για να ενημερωθούμε καλύτερα για την αναδοχή και το ρόλο μας ως ανάδοχοι γονείς.
Στην πλατφόρμα του συστήματος αναδοχής/υιοθεσίας, anynet.gr καταφέραμε να μπούμε έναν χρόνο μετά, στα τέλη Απριλίου. Εκεί θα γινόταν το πρώτο συνταίριασμα με ένα παιδί. Εμείς στην αίτηση της πλατφόρμας δεν είχαμε βάλει καμία προϋπόθεση ούτε κριτήριο για την αναδοχή. Το μόνον που σκεφτόμασταν ήταν να είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη για να μην ταλαιπωρείται με μετακινήσεις το παιδί όταν θα έπρεπε να το δουν οι βιολογικοί του γονείς. Έτσι κάπως φτάσαμε στη Ν., το τέταρτο παιδί που έγινε το συνταίριασμα. Ήταν από το Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» της Θεσσαλονίκης.