Χάρμα ιδέσθαι να τη βλέπεις στο σανίδι, χάρμα και από κοντά, πιο χάρμα να της μιλάς. Η βροντερή σταθερή φωνή δεν μαρτυρά έναν αμετακίνητο άνθρωπο αλλά μια γλυκιά ύπαρξη, αενάως αναρωτώμενη, που δεν θα κάνει πίσω από αρχές και ήθος αλλά θα ψάξει κι άλλο κι άλλο όλα όσα η ψυχή παλεύει. Η Γιασεμί εξομολογείται και ομολογεί, γελάει και διστάζει, παλεύει, λερώνεται και κερδίζει. Γιατί το κέρδος δεν αφορά νίκες εγωιστικές αλλά νίκες καρδιάς. Αυτές, ξέρετε, που μας φέρνουν κοντά με όσα αγαπάμε και όσους αγαπάμε. Αυτό που λέμε ζωή. Και η δική της έχει το μεθυστικό άρωμα του ονόματός της.
Η Γιασεμί Κηλαηδόνη είναι το πρώτο παιδί της οικογένειας – η αδελφή της ήρθε αργότερα. Μέσα στην ασταμάτητη κίνηση Αννας Βαγενά, η Γιασεμί θα γεννηθεί στη Λάρισα αφού τότε ιδρύθηκε το Θεσσαλικό Θέατρο από τη μητέρα της. Ο Λουκιανός πηγαινοερχόταν. Το 1982 επιστρέφουν στην Αθήνα.
Αναρωτιέμαι, πόσο πιο προδιαγεγραμμένο μπορεί να είναι ένα μέλλον;
«Γεννιέμαι, κυριολεκτικά μέσα στο θέατρο. Ομως, είμαι και καλή μαθήτρια και ονειρεύομαι ή να κάνω τη δουλειά σας, ΜΜΕ – που πιστεύω ότι θα ήμουν και καλή- ή κινηματογράφο στην Αγγλία. Aργησα να το παραδεχτώ μέσα μου, αλλά όταν το αποφάσισα πήρα φόρα. Τους ανακοίνωσα ότι δεν θα δώσω πανελλήνιες και ότι θα πάω σε σχολή θεάτρου και πριν προλάβουν καν να το συνειδητοποιήσουν ήμουν στη Σχολή του Κώστα Καζάκου. Μια εξαιρετική σχολή με σπουδαίους καθηγητές όπως η Ολια Λαζαρίδου, ο Στάθης Λιβαθηνός, η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Κώστας Καζάκος φυσικά. Πολύ ωραίες εμπειρίες και ανταλλαγές».
Οι γονείς μας δεν ήταν ποτέ σε… σιωπή. Εβλεπα δυο ανθρώπους σε μια συνεχή συγκρουσιακή κατάσταση, έπρεπε να συνδυάσουν δυο ζωές πολύ έντονες χωρίς όμως να καταστήσουν τα παιδιά τους συνένοχους σε αυτό.