ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Γιάννης Φέρτης: Η μεγάλη καριέρα, οι τρεις γάμοι και οι δύσκολες στιγμές πριν το τέλος 1

Ο αξέχαστος Γιάννης Φέρτης, αγαπημένος πρωταγωνιστής του κινηματογράφου, του θεάτρου αλλά και της τηλεόρασης έφυγε από τη ζωή ένα χρόνο πριν, σαν σήμερα σε ηλικία 85 ετών.

ΑΠΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πάντοτε δραστήριος ηθοποιός τον οποίο ο χρόνος έμοιαζε να έχει σεβαστεί στο πέρασμα του, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια της ζωής του προβλήματα υγείας που τον κρατούσαν πλέον μακριά από τους προβολείς, έχοντας πάντα στο πλευρό του την τρίτη σύζυγό του, Μαρίνα Ψάλτη, επίσης ηθοποιό.

Η Μαρίνα Ψάλτη θα συγκλόνιζε όταν λίγους μήνες μετά τον θάνατο του συντρόφου της δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή: “Ο θάνατος του Γιάννη Φέρτη ήταν μία φρικτή ανακούφιση. Στο νοσοκομείο που τον έβλεπα ότι είναι στα πολύ δύσκολα, είπα κάποια στιγμή: “Πρέπει να φύγει, δεν είναι αυτό ζωή, ούτε στον εχθρό μου”.

 

Γιάννης Φέρτης: Η μεγάλη καριέρα, οι τρεις γάμοι και οι δύσκολες στιγμές πριν το τέλος 2

Με τον Μάνο Κατράκη και την Ειρήνη Παπά στην “Ηλέκτρα” του Μιχάλη Κακογιάννη.

Ο Γιάννης Φέρτης είχε γεννηθεί  στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 1938. “Ήμασταν τέσσερα αδέρφια. Τρία αγόρια στη σειρά και η τέταρτη κορίτσι” είχε αφηγηθεί σε συνέντευξή του στην Λίνα Ρόκου “Μεγάλωσα σε ένα σπίτι τέρμα Ιπποκράτους πάνω από την Ασκληπιού, στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Λόγω γειτονιάς ήμουν πάντα Παναθηναϊκός. Ήταν κι άλλες εποχές, θυμάμαι ότι εκεί γύρω στα 13, μαζί με άλλα αγόρια της περιοχής, πήγαινα έξω από το γήπεδο κι έλεγα «Κύριε, θα με πάρετε μαζί σας;» γιατί αν περνούσες σαν παιδί κάποιου δεν πλήρωνες”.

 

 

Γιάννης Φέρτης: Η μεγάλη καριέρα, οι τρεις γάμοι και οι δύσκολες στιγμές πριν το τέλος 3

Έλλη Λαμπέτη και Γιάννης Φέρτης στη «Μικρή μας πόλη» του Θόρτον Γουάϊλντερ, στο θέατρο «Διονύσια», σε σκηνοθεσία Μάριου Πλωρίτη.

"Πιστεύω ότι έχω υποδυθεί κάποιους ρόλους καλά αλλά μέχρι εκεί. Είμαι ικανοποιημένος που κάνω αυτή τη δουλειά που μου αρέσει κι αυτό είναι το πιο σημαντικό"

Αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο το 1959 με το έργο «Η ηλικία της νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακολούθησαν συνεργασίες  με τα μεγαλύτερα ονόματα του θεάτρου και κινηματογράφου και η ανάδειξη του ως πρωταγωνιστή.

"Λένε ότι είμαι νόστιμος. Ποτέ δεν ένιωσα το αρσενικό που αρέσει σε πολλές, ο γκόμενος"  είχε πει ο ηθοποιός σε συνέντευξη του στον Βασίλη Νάτσιο "Ποτέ δεν έτρεχαν πίσω μου οι γυναίκες. Ίσως να μη με κυνηγούσαν επειδή ήμουν μαζεμένος και δειλός. Έτσι κι αλλιώς, δεν με απασχόλησε αυτό. Με ένοιαζε να είμαι καλός ηθοποιός και, εντάξει, να μη βγαίνω άσχημος. Δεν ένιωσα, όμως, την ανάγκη να επιβεβαιωθώ μέσα απ’ αυτό".

Ο Γιάννης Φέρτης και η πρώτη σύζυγός του Ξένια Καλογεροπούλου, υπήρξαν ένα από τα πιο δημοφιλή ζευγάρια στη σκηνή την οθόνη και την ζωή. Η σχέση τους όμως έλαβε τέλος όταν ο ηθοποιός ερωτεύτηκε την Τάνια Τσανακλίδου.

Η Ξένια Καλογεροπούλου είχε αφηγηθεί με αφοπλιστική ειλικρίνεια σε πρόσφατη συνέντευξη: «Μου φαινόταν ότι πως είναι δυνατόν να είναι κανείς άπιστος μετά από τόσα χρόνια, με μια τέτοια σχέση. Μου φαινόταν κάτι φοβερό. Θεωρούσα ότι είμαστε μαζί για πάντα που ήταν αφελές. Ήταν παιδικό. Ήταν κάτι που με πλήγωσε, όχι όμως με κακία. Ποτέ δεν είχα μια κακία για τον Γιάννη.

Το κατάλαβα, εντάξει, αγάπησε μια άλλη γυναίκα, την Τάνια. Οπωσδήποτε τότε την Τάνια Τσανακλίδου δεν την είχα στις μεγάλες μου αγάπες, όταν συνέβησαν αυτά. Τώρα την αγαπάω πολύ την Τάνια, είναι πολύ ωραίος άνθρωπος. Την ήξερα από κοντά. Την ήξερα και την ξέρω. Μάλιστα όταν έγραψα το βιβλίο μου, έγραψε ένα ωραίο γράμμα και μου έστειλε κάτι υπέροχα λουλούδια. Είναι πολύ ωραίος άνθρωπος. Ο χωρισμός ήταν οδυνηρός, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά από εκεί και πέρα έχουμε μια πολύ ζεστή σχέση που δεν είναι τακτική, αλλά ο ένας για τον άλλον αισθάνεται καλά».

"Ήταν μια ανθρώπινη σχέση, μια σχέση ζωής. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην νιώθουμε έτσι ο ένας για τον άλλον, πρώτα – πρώτα γιατί έχουμε βαθύτατη εκτίμηση ο ένας προς τον άλλον" είχε πει ο Γιάννης Φέρτης στον Νίκο Χατζηνικολάου για την Ξένια Καλογεροπούλου.

Γιάννης Φέρτης: Η μεγάλη καριέρα, οι τρεις γάμοι και οι δύσκολες στιγμές πριν το τέλος 4

Γιάννης Φέρτης και Ξένια Καλογεροπούλου, σε ένα από τα ωραιότερα πορτραίτα του Elite από την δεκαετία του 60.

“Όταν έκανα δικές μου παραγωγές, μαζί με την Ξένια, πάντα φροντίζαμε να έχουμε τους καλύτερους ηθοποιούς,” είχε πει ο Γιάννης Φέρτης στην Λίνα Ρόκου  “Κάναμε πλούσιες παραγωγές, ακόμη και με 26 ηθοποιούς, ό, τι καλύτερο μου ζητούσε ο σκηνογράφος του έλεγα πάρ’ το, κι έτσι επειδή χρωστούσαμε ανεβάσαμε και παραστάσεις που δεν ήταν και ό,τι πιο δυνατό μπορούσαμε αλλά πρέπει αναγκαστικά να σκεφτείς ως παραγωγός. Εμένα τελικά δεν μου πήγαινε αυτό. Δεν ήμουν καλός παραγωγός, δεν ήξερα να κάνω οικονομία. Θυμάμαι ότι όταν κάναμε το «Αμαντέους», εκεί γύρω στο 1985, μόνο το παλτό που φορούσα έκανε 90.000 δρχ.”

Στην συνέντευξη που είχε δώσει τον Νίκο Χατζηνικολάου στο “Ενώπιος Ενωπίω” το 1999 είχε αφηγηθεί:

“Οπωσδήποτε η Μελίνα ήταν μια πάρα πολύ σημαντική συνάντηση, πρώτα πρώτα γιατί ήτανε μια μεγάλη προσωπικότητα. Την εποχή που γνωριστήκαμε, που παίξαμε μαζί , ήτανε το ’60. Η Μελίνα ήτανε η γυναικάρα. Ήδη είχε κάνει επιτυχία στο εξωτερικό γιατί μόλις είχε τελειώσει το “Ποτέ την Κυριακή”. Κάναμε και πάρα πολύ παρέα.

Θυμάμαι μετά την παράσταση μαζευόταν ο Χατζιδάκις, κόσμος, φίλοι της Μελίνας και μας έπαιρνε η Μελίνα και ξενυχτάγαμε και περνάγαμε καταπληκτικά. Και βεβαίως πάνω στη σκηνή ήταν πάρα πολύ γοητευτική και ένα πολύ σημαντικό, που νομίζω ότι πρέπει να έχουμε οι ηθοποιοί για τους νεότερους: χαιρότανε και με έσπρωχνε να κάνω επιτυχία”.

“Ήταν ένας άνθρωπος, επειδή έκανα και παρέα, που με σημάδεψε, γιατί νομίζω είχα αρχές αλλά με βοήθησε να έχω περισσότερες και να έχω και αντιστάσεις σ’ αυτή τη δουλειά’ είχε πει για τον Μάνο Χατζιδάκι.

Γιάννης Φέρτης: Η μεγάλη καριέρα, οι τρεις γάμοι και οι δύσκολες στιγμές πριν το τέλος 5
Ο γάμος του ζευγαριού το 1981 τράβηξε όλα τα φώτα της δημοσιότητας.
Γιάννης Φέρτης: Η μεγάλη καριέρα, οι τρεις γάμοι και οι δύσκολες στιγμές πριν το τέλος 6

Ένας αξέχαστος θεατρικός θρίαμβος: Το «Αμαντέους» του Πίτερ Σάφερ, που αναφερόταν στην ζωή του Αμαντέους Μότσαρτ και της νέμεσης του, του Αντόνιο Σαλιέρι, ήταν το έργο της χρονιάς, με τον Γιάννη Φέρτη ως Σαλιέρι την Μιμή Ντενίση ως σύζυγο του Μότσαρτ και τον Γιώργο Λέφα ως Αμαντέους Μότσαρτ, αντικαθιστώντας τον Δάνη Κατρανίδη. Το θέατρο «Αθηνά» έκανε ρεκόρ εισπράξεων με το κοινό να σπεύδει ενθουσιασμένο να παρακολουθήσει την πολυσυζητημένη παράσταση με τα μοναδικά σκηνικά και κοστούμια του Διονύση Φωτόπουλο. Το έργο είχε μεταφερθεί στον κινηματογράφο την ίδια χρονιά από τον Μίλος Φορμαν και είχε σαρώσει τα Όσκαρ του 1985 με συνολικά 8 αγαλματίδια. Την μετάφραση του έργου στα ελληνικά είχε κάνει η πρωταγωνίστρια του. Όπως θα διηγείτο πρόσφατα η Μιμή Ντενίση, «Ο Γιάννης με έσπρωξε στο να μεταφράζω. Ο Γιάννης με έκανε πρωταγωνίστρια πλάι του, ενώ ήταν εκείνος το πρώτο όνομα. Αλλά, κάναμε πολύ ωραία έργα μαζί. Σαφώς ήμουν πιο εργατική από εκείνον και διάλεγα τα έργα, λέγοντας του, “Γιάννη διάβασε το Amadeus να μου πεις αν σου αρέσει…” και μου έλεγε “άμα το διάβασες εσύ θα είναι καλό”…».

Η προσωπική ζωή του αξέχαστου πρωταγωνιστή είχε απασχολήσει το κοινό εξ αιτίας των σχέσεών του με τις διάσημες συμπρωταγωνίστριες του.  Παντρεύτηκε με την Ξένια Καλογεροπούλου, με την Μιμή Ντενίση και  τρίτη φορά με την Μαρίνα Ψάλτη: “Δεν αγάπησα μόνο αυτές τις τρεις. Αγάπησα τουλάχιστον άλλη μία, με την οποία δεν παντρευτήκαμε.” είχε πει ο Γιάννης Φέρτης που είχε ζήσει και έναν μεγάλο έρωτα με την Τάνια Τσανακλίδου.

Η σχέση του με τη Μιμή Ντενίση ξεκίνησε στα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Ο συμβολαιογράφος”. Ο γάμος τους το 1981 συγκέντρωσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Το ζευγάρι θα χώριζε επτά χρόνια αργότερα.

“Χωρίσαμε, παρά την εκτίμηση που του τρέφω, γιατί είμαστε δυο άνθρωποι με αρκετά κοινά, αλλά και πολλές διαφορές.” είχε πει σε συνέντευξή της η Μιμή Ντενίση “Παρά το ό,τι έχει πολύ χιούμορ ο Γιάννης, είναι πιο βαρύς άνθρωπος από μένα, πιο κλειστός, δεν έχει τη χαρά της ζωής μέσα του όπως είχα εγώ. Τον ερωτεύτηκα γιατί ήταν πολύ γοητευτικός, έξυπνος, εσωστρεφής.

Πήρα πολλά από τον Φέρτη. Ίσως και το ήθος που έχω στο θέατρο, να οφείλεται στο ότι έμεινα μαζί του τόσα χρόνια. Ο Γιάννης ήταν ένας πολύ low profile άνθρωπος, συμπαθής και καταξιωμένος. Με τον Γιάννη είχα πάντα την προστασία του, την προστασία του ονόματός του. Όταν έμεινα μόνη, χωρίς τον Γιάννη, όλοι νόμιζαν ότι θα καταποντιστώ. Το θέατρο έμεινε στον Γιάννη, οι κοινοί φίλοι πήραν το μέρος του”.

Γιάννης Φέρτης: Η μεγάλη καριέρα, οι τρεις γάμοι και οι δύσκολες στιγμές πριν το τέλος 7

Με την τελευταία του σύζυγο, Μαρίνα Ψάλτη.

Η σύντροφός της ζωής του Γιάννη Φέρτη ωστόσο ήταν Μαρίνα Ψάλτη για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες: “Γνωριστήκαμε στο θέατρο. Παίξαμε μαζί. Είχαμε γίνει φίλοι και μετά σιγά-σιγά… Ξεκίνησε από φιλία δηλαδή. Μου άρεσε πολύ και ο τρόπος που έπαιζε. Και από εκεί και πέρα προχώρησε το πράγμα”.

“Οι γυναίκες έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη ζωή μου. Πέρα από τις εφήμερες σχέσεις είχα και σχέσεις ζωής. Και τους χρωστώ πολλά γιατί έχω περάσει καλά και με τις προηγούμενες συζύγους μου αλλά και με τη νυν, τη Μαρίνα Ψάλτη. Κοντά της έσπασα το ρεκόρ συμβίωσης.” είχε πει ο ηθοποιός στην συνέντευξή του στην Στέλλα Χαραμή.

Είχε παίξει στη σκηνή με την Λαμπέτη και τη Μελίνα, στην οθόνη με την Ειρήνη Παπά, είχε διδαχθεί από τον Κάρολο Κουν και είχε κατακτήσει την Επίδαυρο αλλά παρέμενε χαρακτηριστικά σεμνός: «Δεν πιστεύω ότι έχω κάνει ποτέ κάτι το σπουδαίο στο θέατρο.”είχε πει: “Πιστεύω ότι έχω υποδυθεί κάποιους ρόλους καλά αλλά μέχρι εκεί. Είμαι ικανοποιημένος που κάνω αυτή τη δουλειά που μου αρέσει κι αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Η τελευταία του συνέντευξη ήταν το 2019 στην εκπομπή “Το Πρωινό” όπου είχε εξομολογηθεί: «Κατηγορώ πάρα πολλές φορές τον εαυτό μου. Σκέφτομαι πράγματα που έχω κάνει στο παρελθόν και λέω “να! ηλίθιε“. Θα ήθελα να έχω κάνει παιδιά. Από βλακεία δεν έκανα. Να μην πω γιατί, θα αναφερθώ σε γυναίκα. Όχι ότι δεν ήθελε. Ήθελε και δεν μπορούσε. Μετά πέρασαν κάποια χρόνια που δεν ήθελα πια. Όταν παντρεύτηκα με τη Μαρίνα Ψάλτη δεν ήθελα να κάνω παιδιά γιατί ήμουν 63. Τώρα που έχουν περάσει αρκετά χρόνια, λέω: “Βλακεία έκανα”».

"Ο θάνατος του Γιάννη Φέρτη ήταν μία φρικτή ανακούφιση. Στο νοσοκομείο που τον έβλεπα ότι είναι στα πολύ δύσκολα, είπα κάποια στιγμή: “Πρέπει να φύγει, δεν είναι αυτό ζωή, ούτε στον εχθρό μου”.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν δύσκολα, φέρνοντας τον αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η Μαρίνα Ψάλτη ήταν στο πλευρό του σε κάθε βήμα της δοκιμασίας του. Αρκετούς μήνες μετά τον θάνατο του συντρόφου της στις 14 Απριλίου του 2024,  η ηθοποιός θα δήλωνε σε συνέντευξή της στο “Στούντιο 4” της ΕΡΤ:

“Ο θάνατος του Γιάννη Φέρτη ήταν μία φρικτή ανακούφιση. Γενικά είμαι ειλικρινής και μέχρι τώρα δεν βγήκα να μιλήσω, παρότι το ήθελαν διάφοροι άνθρωποι, γιατί είμαι από αυτούς που λένε ότι δεν είναι όλα για πούλημα. Δεν θα το έκανα ποτέ όσο ζούσε ο Γιάννης. Είναι κι ένας τρόπος να το ξορκίσω, να το αρθρώσω, να τελειώνει.

Το σπίτι είναι άδειο και αυτό με πονάει πολύ. Όταν κάποια στιγμή αρρώστησε και έπρεπε να νοσηλευτεί, και ήμασταν ενάμιση μήνα στο νοσοκομείο, υπήρχαν στιγμές που λύγιζα. Έμενα 17 ώρες στο νοσοκομείο και μία τραπεζοκόμος μου έφερνε κάθε βράδυ δύο μπουκαλάκια νερό. Αυτό με τσάκιζε, μου έφερνε ένα σταυρουδάκι. Υπήρχαν άνθρωποι που μου πρόσφεραν τόση αγάπη, χωρίς να περιμένουν κάτι από μένα.

Εκεί, λοιπόν, στο νοσοκομείο που τον έβλεπα ότι είναι στα πολύ δύσκολα, είπα κάποια στιγμή: “Πρέπει να φύγει, δεν είναι αυτό ζωή, ούτε στον εχθρό μου”. Αλλά, το πίστευα και δεν το πίστευα, όταν έγινε, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου, σκεφτόμουν ότι δεν θα τον ξαναδώ, δεν θα τον ξανακούσω, στο χέρι μου έχω ακόμα την αφή του χεριού του. Αλλά αυτή δεν είναι ζωή για κανέναν. Είχα γίνει Κέρβερος, μία τρελή, για να προστατέψω την αξιοπρέπειά του. Δεν ήθελα να τον δουν, ήθελα να τον προστατέψω από την ανθρωποφαγία”.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ