Τώρα φαντάζομαι διαβάζοντας τον τίτλο του κειμένου, θα περιμένετε να σας παραθέσω ακαδημαϊκές και άκρως παιδαγωγικές λύσεις για το πώς πρέπει μία μητέρα να αντιδρά σε ένα μικρό παιδί (Α’ Δημοτικού), όταν αυτό ήδη έχει στο dna της προσωπικότητας που αναπτύσσει – φοβάμαι με γοργούς ρυθμούς- την διάθεση να αντιμιλήσει, διαφωνήσει, ειρωνευτεί τη μαμά του ή και τον μπαμπά του.
Ημέρα Τρίτη λοιπόν και ώρα 19.00 η περίπου 7 ετών, Φαίδρα Μαρία, έπειτα από άγριο τσακωμό με τον 3μιση ετών αδελφό της, αντέδρασε στη δική μου προτροπή για χαμηλούς τόνους και τερματισμού της κλωτσιάς και των φωνών, με ύφος, ένταση, ειρωνεία θα τολμήσω να πω και πεταγμένη φλεβούλα στον λαιμό. Το κερασάκι της τούρτας φυσικά δεν ήταν άλλο από την ατάκα της: «Γιατί μπορώ μαμά!» όταν τη ρώτησα για πολλοστή φορά, γιατί δεν μοιράζεται τα παιχνίδια της με τον αδελφό της.
Η πρώτη μου σκέψη ήταν αστραπιαία και σίγουρα περιείχε τιμωρία συνέπειας. Η δεύτερη, (όλα γίνονται σε κλάσματα ολίγων δευτερολέπτων), ήταν να συνεχίσω την υστερία που επικρατούσε με φωνές, τσιρίδες και ενδεχομένως μία ξυλιά στα τρυφερά οπίσθια των 2 Ταλιμπάν. Ναι, Ταλιμπάν. Ναι ξυλιά στον ποπό. Σας σοκάρω;
Τα ουρλιαχτά -κοινώς και μερικώς προσωπικό ξέσπασμα με αφορμή άλλα αίτια που μας βασανίζουν εντός 24ώρου- χειρονομίες και τιμωρίες, μάλλον δεν θα συμβάλλουν σε κάτι ουσιαστικό.
Όχι, δεν θα έπρεπε. Διότι σε αυτόν τον παρονομαστή και σε αυτή την εξίσωση που ακόμα και PhD να έχεις, απάντηση δεν θα βρεις ποτέ, επικρατεί «το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο». Ας σηκώσει λοιπόν το χέρι του όποιος δεν έχει φάει ξυλιά από γονέα! Παύση…