Ελέανορ- Φράνκλιν Ρούσβελτ: Μια καταδικασμένη σχέση κι ο κρυφός έρωτας της Πρώτης Κυρίας με μια άλλη γυναίκα

Ελέανορ- Φράνκλιν Ρούσβελτ: Μια καταδικασμένη σχέση κι ο κρυφός έρωτας της Πρώτης Κυρίας με μια άλλη γυναίκα 1
Getty Images/ Ideal Image

Ένας «απαγορευμένος» έρωτας που δεν μπόρεσε ποτέ να κρυφτεί και προκάλεσε ένα ιστορικό σκάνδαλο για την εποχή.

ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΟΛΛΙΑ

Το 1933 ο νέος πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ εγκαθίσταται στον Λευκό Οίκο μαζί με τη γυναίκα του Ελέανορ, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 7 Νοεμβρίου του 1962, την καλύτερή του συνεργάτιδα στην πολιτική, παρά το γεγονός ότι οι προσωπικές διαφωνίες είναι τεράστιες.

Τα πρώτα σύννεφα εμφανίζονται μετά τον γάμο τους, το 1905.  Εκείνος ήταν 23 ετών και εκείνη 18. Είναι ξαδέρφια, έχουν κοινό επίθετο και προέρχονται αμφότεροι από μία πλούσια νεοϋορκέζικη οικογένεια. Η Ελέανορ, ορφανή από δέκα ετών, με πολυαγαπημένο πατέρα αλκοολικό και μητέρα απόμακρη, υποφέρει από έλλειψη αγάπης. Ψηλή και σωματώδης, εξαιρετικά σεμνή αλλά πολύ χαρισματική και γεμάτη ενέργεια.

Ο Φράνκλιν, δικηγόρος και σπουδαίος ρήτορας, μοιάζει συνεχώς χαρούμενος, ωστόσο έχει μάθει από μικρός να κρύβει τα συναισθήματά του, μεγαλωμένος από μία σκληρή μάνα. Δεν αντέχει τις ανασφάλειες της γυναίκας του, ούτε την αδιαφορία της για το σεξ. Εκείνη, από την πλευρά της, θα ομολογήσει στην κόρη της Άννα, που γεννήθηκε το 1906, ότι το σεξ ήταν «ένα βάρος που όφειλε να σηκώνει». Μέχρι το 1916 θα φέρει στον κόσμο άλλα πέντε αγόρια -εκ των οποίων το ένα θα πεθάνει νέο- και αμέσως θα αλλάξει υπνοδωμάτιο στο σπίτι -η αποχή είναι η μόνη αντισυλληπτική μέθοδος. 

Το 1918 η Ελέανορ ανακαλύπτει ότι ο άντρας της διατηρεί σχέση με τη γραμματέα του, Λούσι Μέρσερ, και του προτείνει να χωρίσουν. Αυτός, μπροστά στην καριέρα του, αρνείται το διαζύγιο και διατηρεί διακριτικά τον δεσμό του. Το 1921 ο Φράνκλιν παθαίνει πολιομυελίτιδα και μένει παράλυτος στα κάτω άκρα. Η Ελέανορ ξαναβρίσκει τη ζωή της μέσα από το κοινωνικό έργο. Πολεμά κόντρα στις φυλετικές διακρίσεις και υπερασπίζεται τα πολιτικά δικαιώματα -συνεργάζεται με συνδικαλιστές, φεμινίστριες, μαχόμενους αντιρατσιστές.

Το 1932 συναντά και ερωτεύεται παράφορα τη δημοσιογράφο Λορένα Χίκοκ. Αρθρογραφεί συνεχώς, αλλά βοηθά πάντα και τον άντρα της πολιτικά.

Ταξιδεύουν πολύ, παλεύουν από κοινού, αλλά ζουν ξεχωριστά.  Εκείνος παίρνει πρωινό στο Warm Springs ενώ εκείνη διδάσκει στη Νέα Υόρκη σε ένα σχολείο το οποίο και αγοράζει. Ζει σε ένα διαμέρισμα στο Hyde Park, δίπλα στο πατρικό σπίτι. Μοιράζεται τη ζωή της με ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων, τη Νάνσι Κουκ και τη Μάριον Ντίκερμαν. 

Το 1932 συναντά και ερωτεύεται παράφορα τη δημοσιογράφο Λορένα Χίκοκ. Αρθρογραφεί συνεχώς, αλλά βοηθά πάντα και τον άντρα της πολιτικά. Με τα χρόνια, οι οικογενειακές σχέσεις οξύνονται: η κόρη τους χωρίζει και ξαναπαντρεύεται, οι γιοι μοιάζουν ανεύθυνοι και χαμένοι. Μόνο ο μεγαλύτερος, ο Τζέιμς, παραμένει αφοσιωμένος στον πατέρα, που επανεκλέγεται το 1940 και το 1944 και προλαβαίνει, πριν πεθάνει (13 Απριλίου 1945), να συμμετάσχει στη Συμφωνία της Γιάλτας τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Εκείνη, μέχρι το τέλος της, το 1962, μάχεται πάντα -συμμετέχει στην ίδρυση του ΟΗΕ, στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και στη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 1948.  Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του αιώνα.

Η Ελέανορ και η Χικ: Η ερωτική σχέση που διαμόρφωσε μια Πρώτη Κυρία

Εκείνη την εποχή θεωρούνταν αγένεια να αναφέρεται κάτι για τη σεξουαλικότητα μιας κυρίας. Οι άνθρωποι θα χαμογελούσαν ειρωνικά και θα απέστρεφαν το βλέμμα και μόνο στην ιδέα ότι μια παντρεμένη γυναίκα, ειδικά μια διάσημη, θα μπορούσε να είναι έστω και λίγο ομοφυλόφιλη. Όπως και τα γραπτά έγγραφα που αποτελούν τη βάση για την ιστορική τηλεοπτική σειρά του BBC «Gentleman Jack», ο κόσμος είναι τυχερός που τα γράμματα αυτών των γυναικών επέζησαν από προκατειλημμένους ιστορικούς που θα προσπαθούσαν ακόμη και να τα καταστρέψουν, με σκοπό να προστατεύσουν την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Και αυτό παραλίγο να συμβεί. Η ίδια η Λορένα Χικ, μια δημοσιογράφος που βοήθησε την Ελέανορ να βρει μια ισορροπία και να φέρει στην επιφάνεια συναισθήματα που ποτέ δεν φανταζόταν ότι είχε, προσπάθησε να αλλάξει τα γράμματα μεταξύ αυτής και της Ελέανορ, αλλά είχε πια γεράσει εκείνη την εποχή και δεν τα κατάφερε. Δώρισε τις επιστολές στη Βιβλιοθήκη Ρούσβελτ, με την προϋπόθεση να μην κυκλοφορήσουν μέχρι αρκετό καιρό μετά τον θάνατό της. Ανακαλύφθηκαν από την ιστορικό Ντόρις Φέιμπερ, η οποία σοκαρίστηκε και έγραψε μια πολύ πιο ελαφριά εκδοχή της σχέσης τους. Μία ομοφυλόφιλη ακτιβίστρια δήλωσε ότι η εκδοχή της Φέιμπερ ήταν «σαν να παραδίδεις τα ποιήματα της Σαπφούς σε μεσαιωνικούς χριστιανούς θεολόγους».

Ελέανορ- Φράνκλιν Ρούσβελτ: Μια καταδικασμένη σχέση κι ο κρυφός έρωτας της Πρώτης Κυρίας με μια άλλη γυναίκα 2
Getty Images/ Ideal Image

Στη σειρά «The First Lady» του Showtime, στο επεισόδιο σχετικά με την κυρία Ρούσβελτ, η Τζίλιαν Άντερσον είναι πολύ όμορφη για να παίξει την Ρούσβελτ και η Λίλι Ρέιμπ δεν είναι αρκετά «στρογγυλή» για να απεικονίσει τη Λορένα Χίκοκ (Χικ).

Η Λορένα Χίκοκ (1893-1968) μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες και ξεκίνησε την καριέρα της στη δημοσιογραφία στη Μινεάπολη. Προσκεκλημένη να καλύψει την προεκλογική εκστρατεία των Ρούσβελτ, αυτή η σκληροτράχηλη γυναίκα γοητεύτηκε αμέσως από την κυρία της υψηλής κοινωνίας. Ηταν όμως ο κύριος Ρούσβελτ που πρώτος προσέγγισε τη δημοσιογράφο. Ήθελε την αξιόπιστη «φωνή» της στο πλευρό του, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Η Χικ τελικά έζησε για χρόνια στον Λευκό Οίκο και μοιράστηκε την Ελέανορ με τον κόσμο.

Στο βιβλίο «Eleanor and Hick», η βιογράφος Susan Quinn γράφει: «Η Ελέανορ δεν ένιωθε άνετα με τις δημόσιες περιπτύξεις, αλλά ήταν μερικές ημέρες, όπως σε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο που οι δύο γυναίκες κυκλοφορούσαν όλη μέρα μαζί, σαν ζευγάρι».

Η φημολογούμενη ιστορία των δύο γυναικών περίμενε δεκαετίες για να αποκαλυφθεί -η κοινωνία τότε δεν ήταν έτοιμη να κατανοήσει πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου, κυρίως για το ζευγάρι και πώς αντιμετώπιζαν την αυξανόμενη φήμη και το γεγονός ότι η Ελέανορ είχε χιλιάδες άλλους ανθρώπους που ζητούσαν την προσοχή της, είναι ενδιαφέρον και λεπτομερές. Η ιστορία της ομοφυλοφιλίας εκείνης της περιόδου χρειάζεται περισσότερο φωτισμένη εκπροσώπηση και αυτό το βιβλίο το κάνει καλά. Αλλά όταν η Κουίν αποκλίνει από αυτό το επίκεντρο, το βιβλίο επιβραδύνει ενώ προς το τέλος του η αφήγηση επιστρέφει στην πολύ θλιβερή ιστορία των τελευταίων χρόνων της Χικ.

SHARE THE STORY