Δρ Έφη Ρόζη: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα των πυρόπληκτων ζώων απο τις φωτιές στο Μάτι»

Δρ Έφη Ρόζη: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα των πυρόπληκτων ζώων απο τις φωτιές στο Μάτι» 1
@effierozi

Μαζί με την κτηνίατρο Δρ. Έφη Ρόζη, μαθαίνουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, αν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια της ζωής μας -αυτό της συμβίωσης με ένα ζωάκι.

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σημερινή ημέρα, καθώς πρόκειται για μια ημερομηνία αφιερωμένη στους πιο αφοσιωμένους και πιστούς φίλους. Ο λόγος για τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τα οποία είναι κάτι πολύ παραπάνω από απλοί φίλοι, και μόνο με την ύπαρξή τους μπορούν να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα μας και την ποιότητα ζωής μας.

Πώς μπορούμε όμως να φροντίσουμε ικανοποιητικά το κατοικίδιο μας, ή το αδέσποτο που θα περιθάλψουμε; Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε στην περίπτωση που σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο απόκτησης ενός κατοικιδίου; Αυτά και πολλά ακόμη, θα μάθουμε παρέα με την κτηνίατρο Έφη Ρόζη, η οποία μας χάρισε όλες τις σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τα κατοικίδια μας.

Ομολογουμένως αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να υιοθετήσουν ένα ζώο, αντιμβανόμενοι στη συνέχεια, πως πρόκειται για μια ευθύνη, την οποία δεν μπορούν να εκπληρώσουν στο 100% και αυτό γιατί τα ζώα χρειάζονται τόσο πρακτική, όσο και συναισθηματική φροντίδα.

«Όλα ξεκινούν και τελειώνουν απο την παροχή αγάπης», δηλώνει αρχικά η κτηνίατρος Έφη Ρόζη. «Παράλληλα χρειάζεται επίγνωση των ευθυνών που ακολουθούν μαζί με την απόκτηση ενός κατοικιδίου. Αυτά είναι τα 2 πιο σημαντικά συστατικά, απ’ όπου και ξεκινούν όλα», συμπληρώνει.

«Παρόλα αυτά, αν προσπαθήσουμε να καταμετρήσουμε σε γενικές γραμμές το τι χρειάζεται ένα ζωάκι, τα βασικά είναι: αγάπη, στοργή, ποιοτικό χρόνο, διαθεσιμότητα, κτηνιατρική περίθαλψη, κοινωνικοποίηση, κατάλληλη διατροφή και σωστές συνθήκες διαμονής».

«Τα κατοικίδια αποτελούν δέσμευση που προσφέρει πλήρη αφοσίωση, ατελείωτη αγάπη, υπέροχες στιγμές και όμορφα συναισθήματα»

«Συνεπώς, πρόκειται αναμφίβολα για μια μεγάλη δέσμευση. Δέσμευση όμως που ως ανταμοιβή έχει πλήρη αφοσίωση, ατελείωτη αγάπη, υπέροχες στιγμές και όμορφα συναισθήματα».

Πιθανώς όλοι μπορεί να έχουμε συναντήσει ένα αδέσποτο ζώο στον δρόμο, το οποίο έχουμε σκεφτεί να περιθάλψουμε και ενδεχομένως να υιοθετήσουμε. Πόσο εύκολο είναι όμως κάτι τέτοιο; Και ποια είναι τα πρώτα βήματα που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να βοηθήσουμε ένα αδέσποτο ζώο και στη συνέχεια να το υιοθετήσουμε; Η Δρ. Έφη Ρόζη μας απαντά:

«Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε αν ανήκει σε κάποιον ιδιοκτήτη. Πλησιάζουμε πάντα προσεκτικά γιατί μπορεί να είναι φοβισμένο και ελέγχουμε αν έχει ταυτότητα που να αναγράφει στοιχεία και τηλέφωνο. 

Σε αυτή τη φάση, καλό είναι να προσφέρουμε στο ζωάκι και λίγο νερό και φαγητό, αφού είναι ιδιαιτέρως πιθανό να περιπλανιόταν και να υποσιτιζόταν για μέρες», δηλώνει η κτηνίατρος.

«Το επόμενο βήμα (αν δεν έχει στοιχεία ιδιοκτήτη πάνω στο περιλαίμιο) είναι να επισκεφθούμε το πλησιέστερο κτηνιατρείο, για να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο του microchip, το οποίο μάλιστα είναι και υποχρεωτικό βάσει νομοθεσίας. 

Καλό θα ήταν, μιας και είμαστε ήδη εκεί, ο κτηνίατρος να εξετάσει κιόλας το ζωάκι για να διαπιστωθεί αν είναι υγιές ή χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας και να μας καθοδηγήσει αναλόγως.

Σε περίπτωση που οι προσπάθειες να βρεθεί ο ιδιοκτήτης, έχουν αποβεί άκαρπες η μια και πιο ευτυχής κατάληξη είναι να υιοθετήσουμε το ζωάκι. Αν δεν είναι εφικτό, τότε μπορούμε να το φιλοξενήσουμε μέχρι να του βρούμε την οικογένεια που του αξίζει. Αν ούτε αυτο μπορεί να συμβεί, τότε επικοινωνούμε με τη φιλοζωική οργάνωση που δρα στην περιοχή που βρέθηκε, είτε με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία». 

Αφού προχωρήσουμε στην υιοθεσία, το πρώτο διάστημα, είναι διάστημα προσαρμογής, κατά το οποίο οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ιδανικό περιβάλλον και να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στο κατοικίδιο προκειμένου να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι.

«Το πόσο έυκολο ή δύσκολο είναι για ένα ζωάκι να προσαρμοστεί σε ένα νέο σπίτι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά, εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία και τα βιώματα του -όπως ακριβώς και με εμείς οι άνθρωποι. Άλλοι είμαστε πιο κοινωνικοί και προσαρμοστικοί, άλλοι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να βρούμε τα πατήματα μας».

«Επίσης, συνήθως όσο πιο νέος είσαι και χωρίς άσχημα βιώματα, τόσο πιο δεκτικός είσαι σε νέα. Ενώ αν για παράδειγμα έχεις άσχημα βιώματα (έχεις μεγαλώσει σε καταφύγιο ή έχεις κακοποιηθεί), συνήθως χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο προσαρμογής και εκδήλωσης εμπιστοσύνης».

Πάμε να δούμε τώρα, 5 βασικές συμβουλές που μας δίνει η κτηνίατρος στο οποίο όμορφο ταξίδι -αυτό της συμβίωσης με ένα ζωάκι.

«Ξεκινάει ένα απο τα πιο όμορφα ταξίδια της ζωής του, αυτό της συμβίωσης με ένα ζωάκι».

«Αρχικά θα ήθελα να συγχαρώ όποιον παίρνει την απόφαση να υιοθετήσει ένα ζωάκι, καθώς ξεκινάει ένα απο τα πιο όμορφα ταξίδια της ζωής του. Μετά θα τον συμβούλευα τα εξής:

  • Να έχει χρόνο και υπομονή στην αρχή μέχρι το νέο μέλος να προσαρμοστεί στο καινούργιο του σπίτι
  • Να βρει τον κατάλληλο κτηνίατρο που θα τον καθοδηγεί και θα τον ενημερώνει 
  • Να μάθει τις ανάγκες του νέου κατοικιδίου (σωστή διατροφή, σωματική φροντίδα, άσκηση, ξεκούραση, παιχνίδι και πολλά άλλα)
  • Να επενδύσει σε εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση
  • Να προμηθευτεί τα απαραίτητα (παιχνίδια, μπολ, κρεβάτια, λουριά, κολάρα κλπ)
  • ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ. Στο ζωάκι ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς. Όταν είσαι υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου, δεσμεύεσαι και αποδέχεσαι την ευθύνη για όλα αυτά. Αν αυτό συμβαίνει, τότε σίγουρα είναι σε πολύ σωστό δρόμο».

Το επάγγελμα του κτηνιάτρου όμως, όπως όλα άλλωστε, έχει και τις δύσκολες στιγμές του. Εκείνες που οι ειδικοί καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με δύσκολες περιπτώσεις και να κάνουν τα αδύνατα - δυνατά, για να καταφέρουν να βοηθήσουν και να σώσουν ένα ζώο. Η Δρ. Έρη Ρόζη θυμάται μερικά από τα πιο δύσκολα περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην μέχρι τώρα εμπειρία της:

«Οι πιο έντονες στιγμές είναι σίγουρα τα πυρόπληκτα ζωάκια απο τις φωτιές στο Μάτι».

«Οι πιο έντονες στιγμές -στην έως τώρα επαγγελματική μου πορεία- είναι σίγουρα τα πυρόπληκτα ζωάκια απο τις φωτιές στο Μάτι, αλλά και δυστυχώς απ’ολες όσες αντίστοιχες καταστροφές ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα αυτών των ζώων. Είχαν όλα το ίδιο "γιατί;" χαραγμένο στα μάτια τους. Εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ ξανά, να ξαναπάρει κανενός πλάσματος το βλέμμα, αυτή την απορία».

«Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα, απ΄το να σώζεις μια ζωή».

Και αν αναρωτιέσαι γιατί να υιοθετήσεις ένα ζωάκι από το να αγοράσεις, σου παραθέτουμε όλους τους βασικούς λόγους:

  • Γιατί με αυτόν τον τρόπο, σώζουμε μια ζωή. Και δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα απ’ αυτο.
  • Γιατί συμβάλλουμε στη μείωση των αδέσποτων και του ατελείωτου πόνου και κακουχιών που υπάρχουν στους δρόμους.
  • Γιατί θα γεμίσουμε αγάπη, στοργή και ευγνωμοσύνη απο το πλάσμα αυτό.
  • Γιατί θα αλλάξει η καθημερινότητά μας προς το καλύτερο. Θα έχουμε μια υπέροχη συντροφιά, θα γίνουμε πιο υπεύθυνοι, πιο οργανωτικοί, θα βγούμε απο το σπίτι μας, θα περπατήσουμε, θα είμαστε σε εγρήγορση».

Προχωρώντας την συνέντευξή μας και λίγο πριν ευχαριστήσουμε την κτηνίατρο Δρ. Έφη Ρόζη, πάμε να δούμε έναν εξαιρετικά σημαντικό τομέα που αφορά τα ζώα και τον άνθρωπο, και δεν είναι άλλος από αυτόν της ψυχικής υγείας.

Εκατοντάδες έρευνες εδώ και χρόνια αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες των κατοικιδίων στην ανθρώπινη ψυχική υγεία και η κτηνίατρος επιβεβαιώνει μέσα από την δική της εμπειρία:

«Είναι γνωστό πως τα κατοικίδια, πέραν απο ανεκτίμητοι σύντροφοι, είναι και εξαιρετικοί "γιατροί" για την ανθρώπινη ψυχική υγεία. Είχα την ευτυχία να δουλέψω με σκύλους θεραπευτές ηλικιωμένων, αλλά και ατόμων με ειδικές ανάγκες και αυτό αποτέλεσε μια απο τις πιο δυνατές εμπειρίες που είχα έως τώρα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η συμβίωση με κατοικίδια:

  • Μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του stress)
  • Καταπολεμά την κατάθλιψη 
  • Μειώνει τα συμπτώματα μετατραυματικού stress
  • Μειώνει τα επίπεδα κοινωνικής απομόνωσης και αυξάνει την ικανότητα συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες 
  • Αυξάνει τα επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας
  • Αυξάνει τα επίπεδα συντροφικότητας».

Για το τέλος αφήσαμε μια πτυχή που αφορά ορισμένα ζωάκια, η οποία ομολογουμένως "πληγώνει", αφού εικόνες από κακοποιημένα πλάσματα δυστυχώς δεν λείπουν από την σύγχρονη καθημερινότητα. Η κυρία Ρόζη ωστόσο, παίρνει θέση στο θέμα και μας αφήνει με μια πιο αισιόδοξη αίσθηση.

«Δυστυχώς, εν ετει 2024, συζητάμε και καλούμαστε ακόμη, να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους πρωτόγονα περιστατικά και μάλιστα αρκετά συχνά. Έχω την ελπίδα και την βαθιά ευχή όμως, ότι στηριζόμενοι σε κάποια "θετικά σημάδια" που έχουμε αρχίσει να δείχνουμε ως χώρα και ως πολιτεία όλο και πιο ευαισθητοποιημένη, με αυστηρό πλέον πλέγμα ποινικών και διοικητικών κυρώσεων απο την ελληνική νομοθεσία, τα περιστατικά αυτά, θα αρχίσουν να ανήκουν πια στο παρελθόν».

SHARE THE STORY

Exit mobile version